ΣΕ ΠΟΙΑ «ΕΜΠΟΔΙΑ» ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Γκρίνιες στην πρεμιέρα του «αναβολόσημου»

*Γραβάνης: «Έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα» *Αναστολή του μέτρου ζητά η Ολομέλεια ΔΣ Ελλάδας

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2017 14:23

Με αντιδράσεις έκανε ντεμπούτο χθες το μέτρο του «αναβολόσημου» που εντάσσεται στον νόμο 4446/2016 με τον οποίο αναπροσαρμόζονται τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη.

Στη Λάρισα με την άμεση εφαρμογή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας μέσω του γραμματέα του Αντώνη Γραβάνη στάθηκε στον «καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα που έχει το μέτρο» ενώ η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας ζήτησε αναστολή εφαρμογής του «αναβολόσημου» λόγω πρακτικών δυσχερειών που έχουν προκύψει.

Χθες μάλιστα νωρίς το πρωί ο ΔΣ Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ενημέρωνε τα μέλη του πως η έκδοση όλων των σχετικών παραβόλων (δικαστικό ένσημο, τέλος απογράφου, αναβολόσημο, κατάθεσης έγκλησης, δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής κ.λπ.) θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της ΓΓΠΣ και της εφαρμογής e-paravolo και η πληρωμή τους μέσω τραπέζης.

«Το μέτρο έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και έρχεται σε αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης πως θα καταργήσει τις επιβαρύνσεις και τα παράβολα που εμποδίζουν την πρόσβαση στη δικαιοσύνη» τονίζει χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΔΣ Λάρισας, Αντώνης Γραβάνης και συνεχίζει πως «Είναι προσχηματικό να μπαίνει αυτό το αναβολόσημο στις πολιτικές και διοικητικές δίκες που ούτως ή άλλως υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αναβολών, σε αντίθεση με τις ποινικές. Είναι σαφές πως το μέτρο αυτό επιβαρύνει τους οικονομικά πιο αδύναμους. Ακόμα και τα 20, 30 ή 50 ευρώ που προβλέπονται αποτελούν ένα σημαντικό ποσό γι’ αυτήν την κατηγορία πολιτών. Είναι αναμφίβολα ένα πλήγμα για τους ανίσχυρους ενώ είναι ένα πολύ μικρό εμπόδιο για τους οικονομικά ισχυρούς οι οποίοι ευνοούνται».

Όσον αφορά στις ενστάσεις τους λέει «Εμείς ως δικηγόροι έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας και τις ενστάσεις μας για την προχειρότητα με την οποία ξεκίνησε το μέτρο. Δεν προβλέπονται κάποιες περιπτώσεις που προκύπτουν στην πράξη και είναι πολύ διαδεδομένες. Η έκδοση του αναβολόσημου γίνεται πλέον μόνο μέσω του e-paravolo και αυτό οδηγεί στα εξής προβλήματα» τα οποία έθεσε με τη μορφή ερωτημάτων « Αν προκύψει κάποιος έκτακτος λόγος και δεν μπορεί ένας δικηγόρος να παραστεί στο δικαστήριο, πως θα εκδώσει και θα προσκομίσει το παράβολο την ίδια ημέρα;

Στα διοικητικά δικαστήρια πολλές φορές αναβάλλονται υποθέσεις ελλείψει του σχετικού φακέλου από τη δημόσια υπηρεσία. Είτε είναι εφορία, είτε ασφαλιστικό ταμείο, δημόσιος φορέας. Σε αυτήν την περίπτωση ποιος είναι υπεύθυνος για να βγάλει το παράβολο;

Όταν υπάρχει κοινό αίτημα της αναβολής, σε ποιον θα χρεώνεται το παράβολο και ποιος θα φαίνεται στα πρακτικά της δίκης πως ζητάει αναβολή εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη στο ζήτημα για έκδοση του παραβόλου σε δύο ΑΦΜ;».

Για να καταλήξει στα εξής «Λόγω προχειρότητας και βιασύνης προέκυψαν τεχνικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη Παρασκευή το μεσημέρι ζητήθηκε από τον ΔΣΛ να επιστρέψει το μπλοκ έκδοσης παραβόλων που εξυπηρετούσε καθημερινά δεκάδες δικηγόρους και πολίτες, με αποτέλεσμα σήμερα στο ακροατήρια να επικρατεί χάος και σύγχυση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Όλα συνηγορούν στο ότι όλα έγιναν βεβιασμένα για να μαζέψουν χρήματα και όχι δήθεν για να επιταχυνθεί η δικαιοσύνη».

*Εν τω μεταξύ η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, ζητεί την αναστολή εφαρμογής του «αναβολόσημου» λόγω πρακτικών δυσχερειών που έχουν προκύψει.

Η αναβολή εφαρμογής του «αναβολόσημου», ζητείται «μέχρι την οριστική ρύθμιση των πρακτικών δυσχερειών, προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί και ο προφανής κίνδυνος να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων».

Η εν λόγω επιστολή καταλήγει: «Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί με την εφαρμογή του μέτρου, με προφανή κίνδυνο να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων, ζητούμε την αναστολή του μέτρου μέχρι την οριστική ρύθμιση όλων των πρακτικών δυσχερειών».

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass