ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ

Οι «Ενεργοί Πολίτες» «υιοθετούν» το Αισθητικό Άλσος

* Ο Δήμος θα επιδιορθώσει τις ζημιές και οι εθελοντές των «Ενεργών Πολιτών» θα αναπτύξουν περιβαλλοντικές δράσεις μετατρέποντάς το πάρκο σε πόλο έλξης

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2015 5:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:28

 

Με ένα διαφορετικό συμφωνητικό, πρωτότυπο για τα δημοτικά χρονικά, η εθελοντική κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» της Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων προχωρούν στην από κοινού αξιοποίηση του Αισθητικού Αλσους.

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης, μια έκταση 83 στρεμμάτων που σήμερα αποτελεί εστία ρύπανσης, θα αποκτήσει ξανά ζωή με ένα «συμφωνητικό υιοθεσίας» που ξεφεύγει των ορίων διατήρησης της καθαριότητας σε έναν πνεύμονα πρασίνου, μετατρέποντας το πάρκο σε εστία δράσεων «επ’ ωφελεία των δημοτών».

Δήμος και «Ενεργοί Πολίτες» μετά από συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο τρίμηνο, βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή του «συμφωνητικού υιοθεσίας» με τη δημοτική αρχή να εγκαινιάζει στις δράσεις της, την ενεργό συμμετοχή εθελοντικών κινήσεων πολιτών.

Ο σχεδιασμός προβλέπει πως, μετά την επικύρωση της συμφωνίας μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες, ο Δήμος Λαρισαίων θα επιδιορθώσει τις ζημιές που έχουν μετατρέψει σήμερα το πάρκο σε «αντιαισθητικό» άλσος, ενώ οι «Ενεργοί Πολίτες» θα αναπτύξουν δράσεις περιβαλλοντικού κυρίως χαρακτήρα μετατρέποντας το Άλσος σε πόλο έλξης, καταρχάς για τις σχολικές μονάδες.

Απαράβατος όρος στο συμφωνητικό των δυο πλευρών αποτελεί η αποφυγή χρηματικών συναλλαγών (με δεδομένο ότι οι «Ενεργοί Πολίτες» αποτελούν εθελοντική κίνηση και όχι Μη Κυβερνητική Οργάνωση), ενώ δεν προβλέπεται μίσθωση του πάρκου.

Διευκρινίζεται πως οι «Ενεργοί Πολίτες» της Λάρισας, διαψεύδοντας τα περί «κινήματος της πατάτας» ιδρύθηκαν πριν από τριάμιση χρόνια περίπου, αναπτύσσοντας διαρκείς δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης (ιατρείο – φαρμακείο, τρόφιμα, φροντιστήριο κλπ) με εκατοντάδες ενεργούς εθελοντές και χιλιάδες μέλη.

Έτσι οι όποιες δράσεις αναπτυχθούν στον χώρο (όταν παραδοθεί το πάρκο) και προϋποθέτουν οικονομική συναλλαγή, από τη λειτουργία καφέ έως και τη διοργάνωση εκθέσεων, θα υλοποιούνται με ευθύνη του Δήμου και όχι της Κίνησης.

«ΥΙΟΘΕΣΙΑ»

Όπως σημειώνεται στο «συμφωνητικό υιοθεσίας» που θα υπογράψουν οι δυο πλευρές «η συνεργασία αυτή υλοποιείται από τον Δήμο σε πιλοτικό επίπεδο, στο πλαίσιο καινοτόμων πρωτοβουλιών, θα δοκιμαστεί στην υλοποίησή της, θα βελτιωθεί και θα επεκταθεί και με άλλους φορείς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στο μέλλον για την υιοθέτηση και άλλων χώρων».

Στην έννοια της υιοθεσίας διευκρινίζεται ότι «προτεραιότητα δίνεται σε παρεμβάσεις που αφορούν στην ασφαλή περιήγηση και υγιεινή των επισκεπτών. Ακολούθως, θα υλοποιηθούν έργα από το Δήμο προκειμένου οι «Ενεργοί Πολίτες» να υλοποιήσουν και αναπτύξουν περιβαλλοντικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που συνάδουν με τη φιλοσοφία της Κίνησης επ’ ωφελεία των δημοτών».

Ο Δήμος θα αναλάβει με τη βοήθεια των Υπηρεσιών του να πραγματοποιήσει όλες τις αναγκαίες εργασίες (καθαρισμός, τεχνικές εργασίες, δενδροφυτεύσεις, ηλεκτροφωτισμός κ.α.), ενώ οι «Ενεργοί Πολίτες» θα αναλάβουν, «μετά την ανάπτυξη του Άλσους, την υποδοχή και ξενάγηση ομάδων επισκεπτών (όπως σχολεία, συλλόγους κ.α.), την οργάνωση και υποστήριξη περιοδικών εκθέσεων (ανθοκομίας, δασικών προϊόντων, ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων, αγροτικών προϊόντων, οικολογίας κ.α.) και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (Πρωτομαγιάς, Χριστουγέννων, αθλητικών διοργανώσεων κ.α.).

Επίσης, οι «Ενεργοί Πολίτες» αναλαμβάνουν τις καλλιέργειες παραδοσιακών φυτών και βοτάνων» , σημειώνεται στο συμφωνητικό στο οποίο περιγράφονται ακόμη λεπτομέρειες της συνεργασίας των δυο πλευρών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass