«ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ», ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δημοτικοί υπάλληλοι δικαιώθηκαν δικαστικά για 13ο και 14ο μισθό

*Στα 450 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ *Η ΚΕΔΕ ζητεί να μετακινούνται με απόφαση δημάρχου υπάλληλοι από και προς τα ΚΕΠ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2017 14:53
Παρέμβαση της κυβέρνησης ζητά η ΚΕΔΕ για την πληρωμή δικαιωθέντων δημοτικών υπαλλήλων Παρέμβαση της κυβέρνησης ζητά η ΚΕΔΕ για την πληρωμή δικαιωθέντων δημοτικών υπαλλήλων

Απλήρωτοι κινδυνεύουν να μείνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους καθώς κατάσχονται οι λογαριασμοί για να πληρωθούν δημοτικοί υπάλληλοι που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια στα οποία είχαν προσφύγει με αίτημα είτε την απώλεια εισοδήματος από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, από το 2011 μέχρι σήμερα, είτε των απωλειών που υπέστησαν λόγων της υποχρεωτικής θέσης τους σε διαθεσιμότητα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Κεφαλλονιάς, εργαζόμενοι του οποίου δικαιώθηκαν από το δικαστήριο και ήδη έχει κατασχεθεί από τους λογαριασμούς του δήμου ποσό ύψους 300.000 ευρώ, το οποίο σε βάθος χρόνου θα φθάσει στα 5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, η περίπτωση του Δήμου Κεφαλλονιάς δεν είναι η μοναδική καθώς υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις και προσφυγές εργαζομένων και σε άλλους δήμους της χώρας.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι «τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι στους εργαζόμενους με βάση ανάλογες δικαστικές αποφάσεις, αφενός δεν υπάρχουν, αφετέρου, με τις κατασχέσεις των λογαριασμών τους, κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες οι τρέχουσες μισθοδοσίες των εργαζομένων στους δήμους».

Θεωρεί επίσης ότι το θέμα είναι πολιτικό και άρα η κυβέρνηση οφείλει να το απαντήσει συνολικά. Παράλληλα η ΚΕΔΕ θα εξετάσει όλες τις νομικές δυνατότητες που έχει, ώστε να υπάρξει άμεσα απάντηση από το ανώτατο δικαστήριο για το θέμα και θα ζητήσει άμεσα συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή. Επίσης θα ζητήσει από την κυβέρνηση οι δήμοι που θα κληθούν να πληρώσουν και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΤΑ 450 ΕΚΑΤ.

ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων. Στο e–portal είναι καταχωρημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 326 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ΚΕΔΕ εκτιμά πως το πραγματικό ποσό είναι μεγαλύτερο και διαμορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ.

Για τα ληξιπρόθεσμα, η ΚΕΔΕ ζητεί από την κυβέρνηση:

-«Να είναι ανοικτή η ημερομηνία εγγραφής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα ηλεκτρονικά μητρώα του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι η 30ή Απριλίου 2016.

-Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να μην είναι απαραίτητα δηλωμένες στο e–portal ή στο μητρώο, του Υπουργείου Εσωτερικών, διότι υπάρχουν μη τιμολογημένες αναγκαστικές δαπάνες, λόγων αδυναμίας καταβολής του σχετικού ΦΠΑ.

-Τα χρηματικά ποσά που τυχόν θα μείνουν αναπορρόφητα να παραμείνουν διαθέσιμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αποδοθούν στους δήμους μέσω ειδικού προγράμματος. Η ΚΕΔΕ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση επ΄ αυτού».

 ΚΕΠ

Εξάλλου, ενόψει της κατάρτισης νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) από τους δήμους, στο πλαίσιο του Ν.4440/2016 για την κινητικότητα, η ΚΕΔΕ ζητά άμεσα την τροποποίηση της διάταξης που θέτει πληθυσμιακά κριτήρια για την λειτουργία των ΚΕΠ ως εξής:

-«Στους δήμους με πληθυσμό πάνω από πενήντα χιλιάδες κατοίκους, το ΚΕΠ να λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνσης.

-Στους δήμους με πληθυσμό από πέντε έως πενήντα χιλιάδες κατοίκους το ΚΕΠ να λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος.

-Στους δήμους με πληθυσμό μέχρι πέντε χιλιάδες κατοίκους, να λειτουργεί σε επίπεδο Αυτοτελούς Γραφείου.

-Εκτός του πληθυσμιακού κριτηρίου για τη λειτουργία των ΚΕΠ θα μπορούσε να προβλεφθεί και το κριτήριο του αριθμού του υπηρετούντος προσωπικού».

Επίσης η ΚΕΔΕ «ζητά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετακίνησης υπαλλήλου ΚΕΠ του δήμου σε άλλη υπηρεσία του δήμου (και όχι μόνο την ανάθεση συναφών καθηκόντων σε δημοτικές κοινότητες μέχρι πέντε χιλιάδες κατοίκους). Ζητά ακόμη να δοθεί η δυνατότητα στον δήμαρχο – προϊστάμενο να μετακινεί υπαλλήλους των άλλων υπηρεσιών του Δήμου στο ΚΕΠ, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών που μόνο αυτός, ως προϊστάμενος, γνωρίζει».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass