ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Πόσο και πού είναι δάσος;

* Ανησυχία στην Αγιά από πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν για τους πολίτες

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2017 14:45

Έντονη κινητικότητα και σίγουρα μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει, τόσο στη Δημοτική Αρχή όσο και στις παρατάξεις της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς, η αναμενόμενη, σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ανάρτηση των δασικών χαρτών που αφορούν στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, άρα και τα διοικητικά όρια του Δήμου Αγιάς.

Κι όλα αυτά, φυσικά, για το αν η ανάρτηση θα δημιουργήσει στους πολίτες, δημότες ή μη της περιοχής, πολλά ή λίγα, μικρά ή μεγάλα προβλήματα. Αν σκεφτεί κανείς και το χάος που έχει προκύψει σε περιοχές της χώρας μας που ήδη προ ημερών έχει γίνει ανάλογη ανάρτηση, αλλά και τις μεγάλες αντιδράσεις από Τεχνικά Επιμελητήρια, Περιφέρειες και Δήμους που έχουν δημόσια εκφραστεί και ζητούν σε κάποιες περιπτώσεις επιτακτικά ακόμη και την αναστολή της διαδικασίας, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η ανησυχία είναι πάρα, μα πάρα πολύ μεγάλη.

Τόσο ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας όσο και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γρηγόρης Καλαγιάς, σε επικοινωνία που είχαν μαζί μας, εξέφρασαν, από τη μια, τον έντονο προβληματισμό για το τι θα επιφέρει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ, από την άλλη, επισήμαναν την ανάγκη άμεσης, σωστής ενημέρωσης και εν συνεχεία γρήγορης αντίδρασης των πολιτών, όπου θίγονται δικαιώματα, μέσα σ’ ένα ασφυκτικά περιορισμένο χρονικό πλαίσιο που έχει θέσει η Πολιτεία.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», μας εξήγησε ο κ. Γκουντάρας «η προθεσμία για την υποβολή αντίρρησης, με την κατάθεση παραβόλου, στην ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μόνον 60 ημερολογιακές ημέρες και 20 μέρες επιπλέον για τους κατοίκους εξωτερικού, χωρίς να προβλέπεται στον νόμο η δυνατότητα να δοθεί οποιαδήποτε παράταση σ’ αυτές τις προθεσμίες. Αμέσως μετά, για τις περιοχές, που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης κυρώνεται, καθίσταται οριστικός και αναρτάται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αν κυρωθεί δε ένας δασικός χάρτης, αλλάζει μόνο μετά από εκδίκαση σχετικής αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

«Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό» υπογράμμισε ο δήμαρχος «και για την πλήρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση των δημοτών μας, ο Δήμος Αγιάς θα διοργανώσει τάχιστα ενημερωτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (παράρτημα Θεσσαλίας), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Μάλιστα από την ενημέρωση που μας έγινε από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου, οι δημότες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στη Διεύθυνση Δασών νομού Λάρισας (τηλ.: 2410554663, 2410-554665, 2410-554664), στο Δασαρχείο Αγιάς (24940-22221), στο Δασαρχείο Λάρισας (2410251501) και στον Δήμο Αγιάς (24940-24513).

Για να δει κάποιος πολίτης αν το αγροτεμάχιό του είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό μπορεί να επισκεφτεί τις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

http://www.ktimatologio.gr/forestmaps/Pages/das.aspx

http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension/default.aspx

Για να γίνει κατανοητή από όλους η σπουδαιότητα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη ανακοίνωση του ΤΕΕ Πελοποννήσου, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα εξής:

«Στους αναρτημένους χάρτες της περιοχής μας, που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση χαρακτηρισμού οι αεροφωτογραφίες του 1945, παρατηρούνται λάθη, παραλείψεις, ανακρίβειες, τα στοιχεία είναι ελλιπή και μη επικαιροποιημένα, δεν έχουν ληφθεί υπόψη παραχωρήσεις γης για αγροτική καλλιέργεια που έγιναν από το Υπουργείο Οικονομικών μετά το 1945, αλλαγές χρήσης γης, διανομές, αναδασμοί, αποχαρακτηρισμοί, όρια οικισμών, εκκρεμότητες ιδιοκτησιακών ζητημάτων κ.λπ.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών, κυρίως με ελαιόδεντρα, εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν εδώ και πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιδοτούνται γι’ αυτές και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν, όχι μόνο τις επιδοτήσεις, αλλά και την καλλιεργούμενη γη τους, την οποία δηλώνουν στην εφορία και φορολογούνται για το εισόδημα που προέρχεται από αυτή.

Επίσης, πρόβλημα δημιουργείται στις περιοχές που κάηκαν στις πυρκαγιές του 2007, διότι κηρύχθηκαν συνολικά, χωρίς διαχωρισμό αγροτικών – δασικών εκτάσεων, αναδασωτέες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τώρα ως δασικές.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, που διαφαίνεται ότι θα είναι πάρα πολλοί, εμπλέκονται σε μεγάλη ταλαιπωρία, καλούνται να υποβάλουν τις ενστάσεις τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή και κινδυνεύουν να μην κατορθώσουν να υποβάλουν ενστάσεις, διότι δεν έχει γίνει σχεδόν καμία ενημέρωση, όπως θα έπρεπε, σε ένα τόσο σοβαρό έργο. Το διάστημα των δύο μηνών, που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αντιρρήσεις, δεν επαρκεί, δεδομένου ότι θα υπάρξει συσσώρευση πολλών χρονοβόρων υποθέσεων για τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους μηχανικούς και τους δικηγόρους (σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων κατά ΕΓΣΑ ’87, συλλογή στοιχείων και δικαιολογητικών, σύνταξη ενστάσεων) που καλούνται να υποστηρίξουν ένα τέτοιο έργο.

Επιπρόσθετα, για την υποβολή των αντιρρήσεων καταβάλλεται ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης που αφορά η αντίρρηση και μπορεί να φτάσει και τα 3.600 ευρώ. Οι κλιμακώσεις δε των ποσών, γεννούν πολλά ερωτηματικά ως προς την αίσθηση δι¬καίου, ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων σε περίπτωση δικαίωσης του ενιστάμενου. Με λίγα λόγια, χάνεται η έννοια του παραβόλου ή του ειδικού τέλους και στην ουσία έχομε να κάνομε με πρόστιμο ή με νέο «χαράτσι» επί της ακίνητης ιδιοκτησίας που τονίζομε ότι επιβάλλεται για καθαρά φοροεισπρακτικούς λόγους».

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass