ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΣΚΟΤΙΝΑ

25 χιλιόμετρα με 3 σήραγγες και 20 γέφυρες

* Η μεγαλύτερη των Βαλκανίων η σήραγγα στα Τέμπη * Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Φθηνότερη η μετακίνηση από Λάρισα προς Πλαταμώνα μετά την παράδοση των σηράγγων εφόσον στηθεί σταθμός διοδίων στα Τέμπη.

Δημοσίευση: 04 Φεβ 2017 15:05

Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που υπερβαίνει κατά μέσο όρο το 95% καταγράφεται ως πρόοδος των εργασιών κατασκευής των νέων τμημάτων αυτοκινητόδρομου μήκους 25 χλμ. από τον Ευαγγελισμό του νομού Λάρισας έως τη Σκοτίνα του νομού Πιερίας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 3 δίδυμες σήραγγες, 20 γέφυρες και τεχνικά.

Γεγονός που επιτρέπει την πρόβλεψη για την παράδοση του τελευταίου τμήματος της ΠΑΘΕ στα τέλη Μαρτίου, όπως δήλωσε προχθές από τη σήραγγα των Τεμπών ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υπουργός συνοδευόμενος από ανώτατα στελέχη του υπουργείου αλλά και της εταιρίας "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου" είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τα έργα και να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών του έργου, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για την παράδοσή του στην κυκλοφορία. Η εικόνα που απεκόμισε ο υπουργός Υποδομών είναι ότι στις τρεις δίδυμες σήραγγες ελάχιστα απομένουν για την ολοκλήρωσή τους με το ποσοστό ετοιμότητας να ξεπερνά το 98% ενώ μικρή υστέρηση παρουσιάζεται στα ανοιχτά αλλά χαμηλής δυσκολίας τμήματα του συνολικού έργου, γεγονός που επιτρέπει στα στελέχη της εταιρίας να αισιοδοξούν ότι θα προλάβουν την παράδοση εντός των ορίων των συμβατικών υποχρεώσεών της.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας η εικόνα ανά τμήμα του συνολικού έργου έχει ως εξής:

Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου - Ευαγγελισμός - Νότιο μέτωπο Σήραγγας Τ1

Το τμήμα αυτό με μήκος περίπου 2,5 χλμ. αποτελεί την επέκταση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου από τον κόμβο του Ευαγγελισμού προς την Κοιλάδα των Τεμπών και εκτείνεται μέχρι την είσοδο της σήραγγας Τ1. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τεχνικού προστασίας του αγωγού Φυσικού Αερίου, των δίδυμων γεφυρών του ΟΣΕ και της Παλαιάς Εθνικής Οδού, καθώς και της κάτω διάβασης που εξυπηρετεί την κίνηση προς τις παρόδιες ιδιοκτησίες.

Έχουν επίσης ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες και οι εργασίες αποχέτευσης/αποστράγγισης ενώ είναι σε εξέλιξη οι ασφαλτικές εργασίες, η εγκατάσταση στηθαίων ασφαλείας, οι Η/Μ εγκαταστάσεις και η τοποθέτηση Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS). Η συνολική πρόοδος των εργασιών στο τμήμα αυτό ανέρχεται σε 96%.

Σήραγγα Τ1

Είναι η πρώτη «δίδυμη» σήραγγα της κοιλάδας των Τεμπών, μήκους περίπου 2 χλμ.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού, η βαφή της σήραγγας και οι ασφαλτικές στρώσεις. Είναι σε εξέλιξη οι Η/Μ εγκαταστάσεις και η διαδικασία δοκιμών και ελέγχων. Το συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης της σήραγγας ανέρχεται σε 98,5%.

Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου - Βόρειο μέτωπο Σήραγγας Τ1 - Νότιο μέτωπο Σήραγγας Τ2

Πρόκειται για το τμήμα ανοιχτής οδοποιίας που ενώνει τις σήραγγες Τ1 και Τ2 της κοιλάδας των Τεμπών, μήκους περίπου 1χλμ.

Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές εργασίες και τα τεχνικά έργα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αποχέτευσης/αποστράγγισης, η οδοστρωσία και οι Η/Μ εγκαταστάσεις. Η συνολική πρόοδος των εργασιών στο τμήμα αυτό ανέρχεται σε 83%.

Σήραγγα Τ2

Πρόκειται για τη δεύτερη «δίδυμη» σήραγγα της κοιλάδας των Τεμπών, μήκους περίπου 6 χλμ. - η μεγαλύτερη οδική σήραγγα των Βαλκανίων.

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού, η βαφή της σήραγγας και οι ασφαλτικές στρώσεις. Είναι σε εξέλιξη οι Η/Μ εγκαταστάσεις και η διαδικασία δοκιμών και ελέγχων. Το συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης της σήραγγας ανέρχεται σε 98%.

Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου - Βόρειο μέτωπο Σήραγγας Τ2 - Ραψάνη

Πρόκειται για το τμήμα ανοιχτής οδοποιίας από την έξοδο της σήραγγας Τ2 στο Ομόλιο έως τον κόμβο Ραψάνης, μήκους περίπου 3 χλμ. Το τμήμα αυτό θα ενωθεί με το υφιστάμενο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου (τμήμα Ραψάνη - Αιγάνη) στο ύψος των διοδίων του Πυργετού. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η κατασκευή κόμβου στην περιοχή της Ραψάνης που θα εξυπηρετεί τη σύνδεση της Ραψάνης, του Πυργετού και των όμορων οικισμών με τη Λάρισα, καθώς επίσης θα συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με την περιβαλλοντικού και όχι μόνον ενδιαφέροντος παλιά Εθνική Οδό στα Τέμπη.

Έχουν κατασκευαστεί 6 νέες γέφυρες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι αυτή του Πηνειού ποταμού, μήκους 200μ. Είναι σε εξέλιξη οι ασφαλτικές εργασίες, η εγκατάσταση στηθαίων ασφαλείας, οι Η/Μ εγκαταστάσεις και η τοποθέτηση Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS). Η συνολική πρόοδος των εργασιών στο τμήμα αυτό ανέρχεται σε 90%.

Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου - Αιγάνη - Νότιο μέτωπο Σήραγγας Τ3

Πρόκειται για το τμήμα ανοιχτής οδοποιίας από τη διασταύρωση της Αιγάνης έως και την είσοδο της σήραγγας Τ3 στην περιοχή του Παντελεήμονα, μήκους περίπου 5,5 χλμ. Ο νέος αυτοκινητόδρομος σε αυτό το τμήμα «τρέχει» παράλληλα και δυτικά της παλαιάς Εθνικής Οδού στον οποίον προβλέπεται η κατασκευή πλήρους κόμβου στην περιοχή του Πλαταμώνα για τη σύνδεση με τα παράλια της περιοχής του Πλαταμώνα και με την Παλαιά Εθνική Οδό. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν 8 νέες γέφυρες, η μεγαλύτερη εκ των οποίων έχει μήκος 40μ. Στο τμήμα αυτό είναι σε εξέλιξη οι ασφαλτικές εργασίες, η εγκατάσταση στηθαίων ασφαλείας, οι Η/Μ εγκαταστάσεις και η τοποθέτηση Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS). Η συνολική πρόοδος των εργασιών στο τμήμα αυτό ανέρχεται σε 94%.

Σήραγγα Τ3

Είναι η τρίτη κατά σειρά «δίδυμη» σήραγγα η οποία διανοίγεται στην περιοχή του Παντελεήμονα, μήκους περίπου 3 χλμ. Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πολιτικού μηχανικού, η βαφή της σήραγγας και οι ασφαλτικές στρώσεις. Είναι σε εξέλιξη οι Η/Μ εγκαταστάσεις και η διαδικασία δοκιμών και ελέγχων. Το συνολικό ποσοστό ολοκλήρωσης της σήραγγας ανέρχεται σε 98%.

Νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου - Βόρειο μέτωπο Σήραγγας Τ3 - Σκοτίνα

Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα ανοιχτής οδοποιίας του νέου Αυτοκινητοδρόμου, μήκους περίπου 1,7 χλμ., όπου και συνδέεται με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο στο ύψος της Σκοτίνας. Ο νέος αυτοκινητόδρομος σε αυτό το τμήμα «πατάει» στην υπάρχουσα Παλαιά Εθνική Οδό, η οποία και «μετατοπίζεται» ανατολικότερα με την κατασκευή νέου τμήματος.

Στο τμήμα αυτό ολοκληρώθηκε η κατασκευή 3 νέων γεφυρών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων έχει μήκος 200μ. ενώ είναι σε εξέλιξη οι χωματουργικές εργασίες και οι εργασίες αποχέτευσης - αποστράγγισης Η συνολική πρόοδος των εργασιών στο τμήμα αυτό ανέρχεται σε 82%.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ενημέρωση τόσο του υπουργού όσο και των δημοσιογράφων που τον συνόδευαν έγινε στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα των σηράγγων, που βρίσκονται στο στάδιο των τελικών δοκιμών λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα για την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των χρηστών έχουν τοποθετηθεί και θα λειτουργήσουν σε κάθε μία από τις νέες σήραγγες υπερσύγχρονα συστήματα εξαερισμού και φωτισμού, πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης, ακουστικής ενημέρωσης και ραδιοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικής διαχείρισης εγκαταστάσεων (SCADA), καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας, τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης, φωτεινής σηματοδότησης και πληροφόρησης μέσω μεταβλητών μηνυμάτων, ανίχνευσης ύψους, καυσαερίων και ορατότητας και ανίχνευσης συμβάντων.

Όπως διευκρίνισαν στελέχη της εταιρίας στις τρεις δίδυμες σήραγγες εκτός από τις ενημερωτικές πινακίδες έχει προβλεφθεί και φυσικός αποκλεισμός των σηράγγων προκειμένου να εμποδίζεται η είσοδος σε περιπτώσεις συμβάντων ενώ η διαχείρισή τους, όπως άλλωστε και του συνόλου του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί θα γίνεται από τον κεντρικό σταθμό του Μοσχοχωρίου.

Με αφορμή μάλιστα τη διέλευση της σήραγγας των Τεμπών, της μεγαλύτερης σήραγγας στα Βαλκάνια, τα στελέχη της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου αποκάλυψαν ότι με την παράδοση και του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η χώρα στην Ευρώπη με αριθμό σηράγγων πάνω από 500 μέτρα -για τις σήραγγες αυτές εφαρμόζονται αυξημένοι κανόνες ασφαλείας. Γεγονός, που, όπως συμπλήρωναν, αναδεικνύει προβληματισμούς σχετικούς με την ετοιμότητα των Ελλήνων οδηγών να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες συνθήκες οδήγησης -το ανώτατο όριο ταχύτητας θα είναι στα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ...

Άλλα στελέχη της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου μιλώντας για την τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας μετά την παράδοση των σηράγγων υποστήριξαν ότι η προσθήκη των σηράγγων δεν σημαίνει και επιβάρυνση των μετακινούμενων υπογραμμίζοντας πως η μετακίνηση από τη Λάρισα για τον Πλαταμώνα θα κοστίζει και φθηνότερα!

Συγκεκριμένα η μετακίνηση σήμερα χωρίς φυσικά τις παρακάμψεις κοστίζει 3,40 ευρώ (1,40 ευρώ στο Μακρυχώρι και 2 ευρώ στον Πυργετό) ενώ μετά την παράδοση των σηράγγων 3,10 ευρώ (2,50 ευρώ στο Μακρυχώρι με την αναπροσαρμογή και 0,60 ευρώ στον πλευρικό Πλαταμώνα). Ο τελευταίος υπολογισμός λαμβάνει ως δεδομένη τη μεταφορά του σταθμού διοδίων από τον Πυργετό στην κοιλάδα των Τεμπών, η οποία τελεί υπό αμφισβήτηση από το σύνολο των αυτοδιοικητικών και όχι μόνο φορέων του νομού Λάρισας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

* 3 δίδυμες σήραγγες, μήκους δύο (2), έξι (6) και 2,7 χλμ.

* Διαθέτουν δύο κλάδους, έναν για κάθε κατεύθυνση

* Ο κάθε κλάδος έχει διάμετρο 14,8 μέτρα με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και μία

 λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), με συνολικό πλάτος ασφαλτικού 10,5 μέτρα.

* Κάθε 300 μέτρα υπάρχει εγκάρσια σήραγγα που συνδέει τους δύο κλάδους.

* Η σήραγγα Τ2 διαθέτει 2 κατακόρυφα φρέατα (πηγάδια) και μια οριζόντια σήραγγα απαγωγής του καπνού σε περίπτωση ατυχήματος με φωτιά, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας 54/2004.

* Η διάνοιξη των σηράγγων έγινε είτε με ελεγχόμενες ανατινάξεις είτε με μηχανικά μέσα.

* Οι εργασίες εκσκαφής έχουν συνολικό όγκο πάνω από 2.500.000 κυβικά μέτρα, τα οποία είτε χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των επιχωμάτων του έργου ή αποτέθηκαν σε αδειοδοτημένες χωματερές.

* Για την προσωρινή υποστήριξη χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 150.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος.

* Για την τελική επένδυση των σηράγγων χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 400.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος (όσο δηλαδή περίπου απαιτείται για την κατασκευή 2.500 μονοκατοικιών).

* Από τις εργασίες των ανοιχτών νέων τμημάτων οδοποιίας, συνολικού μήκους 14 χλμ. διπλού κλάδου, ξεχωρίζουν 2 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι (Ραψάνης και Πλαταμώνα), 20 γέφυρες, μεταξύ των οποίων δύο μήκους 210 μέτρων (6 ανοίγματα), με προκατασκευασμένα δοκάρια, 30 κιβωτοειδείς οχετοί, ανοίγματος έως 6 μέτρα, για την αποχέτευση αποστράγγιση της οδού.

* Διαστρώθηκαν 400.000 τόνοι ασφαλτομιγμάτων.

* Εγχύθηκαν πάνω από 300.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος.

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass