Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΚΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ, ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΣΒΕΣΗ

Στο 18,5-20% η ετήσια απόδοση των φωτοβολταϊκών στις στέγες

*Υπουργός Ενέργειας: «Δεν είχαν λογική υποσχέσεις για αποδόσεις 30-35% ετησίως, δηλαδή σε τρία χρόνια κάνετε απόσβεση της επένδυσης και άλλα 25 χρόνια την απολαμβάνετε. Η κα Μπιρμπίλη υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια»

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2017 14:45

Στο 18,5-20% ετησίως διαμορφώνεται η οικονομική απόδοση των φωτοβολταϊκών στέγης, για τα οποία η κυβέρνηση υπόσχεται ευνοϊκή μεταχείριση σε σχέση με άλλες κατηγορίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες σε ένα-ενάμιση χρόνο θα λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς.

«Αν υποσχέθηκε κάποια στιγμή η προηγούμενη κυβέρνηση ότι (τα φωτοβολταϊκά στέγης) θα είχαν αποδόσεις 30% και 35% ετησίως, καταλαβαίνετε ότι στην Ελλάδα της κρίσης δεν μπορούμε να επικαλεστούμε ότι η απάντηση είναι «σας διαμορφώνω μια επένδυση, επιθυμητή μεν, θα την αποσβένετε σε τρία χρόνια και επί 25 χρόνια θα την απολαμβάνατε», επισήμανε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης προσάπτοντας στην παλιά υπουργό κα Τίνα Μπιρμπίλη ότι «υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια, προφανώς!»

Ο κ. Γ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «με 18,5% με 20% ετήσια απόδοση, η απόσβεση των φωτοβολταϊκών στέγης γίνεται σε πέντε χρόνια κι αν έχουν πάρει δάνειο, σημαίνει απόσβεση σε έξι χρόνια».

Ο υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι η οικονομική απόδοση των φωτοβολταϊκών στις στέγες «είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο, που είναι το 13,5%, ακριβώς επειδή δεν είναι εμπορική δραστηριότητα και δόθηκε, επίσης, με υπουργική απόφαση στο τέλος του 2014 η δυνατότητα συμψηφισμού για την κάλυψη των ιδίων αναγκών των παραγωγών.

Από τα ενημερωτικά δελτία του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ προκύπτει ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες το 2003 είχαν αμοιβή 514,8 ευρώ η MWh, ενώ σήμερα η τιμή είναι 397 ευρώ, σχεδόν 400 ευρώ. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η εγγυημένη τιμή αποζημίωσης παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα», υπογράμμισε.

Ο κ. Γιώργος Σταθάκης υπενθύμισε με την ευκαιρία ότι «για να καταστεί δυνατή η αποζημίωση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, επιβλήθηκε η χρέωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, το ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο ανάμεσα στο 2010 και 2016 έχει αυξηθεί 6.000%. Το ΕΤΜΕΑΡ είναι σημαντική συνιστώσα επιβάρυνσης στον λογαριασμό ρεύματος και συνεπώς, ισορροπεί ανάμεσα στους παραγωγούς και στους καταναλωτές. Αποτελεί μόνιμη έγνοια της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, μαζί με την ίση μεταχείριση των διαφόρων ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών και την άρση των στρεβλώσεων, οι οποίες παραμένουν αποκλειστική ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων», πρόσθεσε.

ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπενθύμισε ακόμη ότι «η Ελλάδα ακολουθεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και έχει συμφωνήσει με τους δύο στόχους: το 2020 να παράγουμε το 20% της ενέργειας και το 2030 το 30% της ενέργειας από ΑΠΕ.

Τον πρώτο στόχο του 2020 τον έχουμε πετύχει σχεδόν ήδη από τώρα, είμαστε στο 18% με 19% και θα τον πετύχουμε με το νέο μεγάλο κύκλο επενδύσεων στα αιολικά. Αυτό επιτεύχθηκε με μια μεγάλη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας όμως ως αφετηρία μια υπερβολική υπόσχεση από την πλευρά των τότε κυβερνήσεων περί αποδόσεων των επενδύσεων στις ΑΠΕ που θα ξεπερνούσαν το 25% ετησίως, κοινώς ότι θα υπήρχε απόσβεση των επενδύσεων αυτών σε τέσσερα χρόνια.

Μπορούμε να πούμε ότι θα πετύχουμε και τον στόχο του 2030 πολύ σύντομα», διαβεβαίωσε ο κ. Γ. Σταθάκης.

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass