ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

«Χρυσά» πτηνά από την πόλη των… αλόγων

*Ο Δημήτρης Χατζούλης πήρε πρώτη θέση στην καρδερίνα και ο Δημήτρης Ντογγούλης στα καναρίνια

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2017 14:50

Χρυσές… πτήσεις έκαναν ωδικά πτηνά από τη Λάρισα που βρέθηκαν στην Αλμερία της Ισπανίας εκεί όπου διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για το 2017, καθώς κατάφεραν να ξεχωρίσουν ανάμεσα από τα 27.000 (!) πουλιά από κάθε «γωνιά» της υφηλίου αποσπώντας σπουδαίες διακρίσεις.

Ως μέλος της ελληνικής αποστολής ο Λαρισαίος Δημήτρης Χατζούλης ταξίδεψε μέχρι εκεί και επέστρεψε δικαιωμένος καθώς όχι μόνο πήρε μετάλλιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (πέρυσι πήρε μετάλλιο στην Πορτογαλία). αλλά το έκανε διαγωνιζόμενος στην καρδερίνα η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι «η βασίλισσα των πουλιών και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με την εκτροφή των πουλιών».

Οι διακρίσεις για τη Λάρισα ωστόσο δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς και ο Δημήτρης Ντογγούλης κατάφερε να κερδίσει δύο μετάλλια στα χρώματα στα καναρίνια. Μια τρίτη και μια πρώτη θέση.

Κι αφού η διοργάνωση ονομάζεται Μουντιάλ ο Δημήτρης Χατζούλης μάς μίλησε με ποδοσφαιρικούς όρους για την προσπάθειά του που του απέφερε 371 πόντους στην 65η παγκόσμια διοργάνωση. «Ό,τι θυσίες κάνει ένας ποδοσφαιριστής, ανάλογες κάνουμε και εμείς. Για να προετοιμάσουμε τα πουλιά μας δεν μπορούμε να λείπουμε πολλές ώρες και δεν μπορούμε να ξενυχτήσουμε καθώς κάθε πρωί πρέπει να είσαι εκεί για να τα φροντίζεις και να τα περιποιέσαι όπως πρέπει» η γυναίκα του Σοφία όπως και τα δύο του παιδιά το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν και το πιστοποιούν.

Για το τι βρήκε απέναντί του λέει: «είχα να αντιμετωπίσω ομάδες που προμοτάρονται από εταιρίες, ενώ εγώ ό,τι κάνω το κάνω μόνος μου. Γι’ αυτό και η σπουδαιότητα του μεταλλίου είναι μεγάλη τόσο για μένα όσο και για τη Λάρισα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για βασιλικό βραβείο». Σχετικά με το τι χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος για να γίνει καλός εκτροφέας τονίζει χαρακτηριστικά: «Χρόνο και αγάπη. Πάνω απ’ όλα όμως αγάπη. Αν αγαπάς κάτι θα το κάνεις με μεράκι και στο τέλος θα σε δικαιώσει. Εγώ ασχολούμαι με τα πουλιά από μικρό παιδί και δεν πρόκειται να το αφήσω ποτέ».

Όσον αφορά στο ποια είναι τα στοιχεία που έδωσαν τη διάκριση στην καρδερίνα ο Δημήτρης Χατζούλης υπογράμμισε πως «είναι τα χρώματα, η στάση και η ηρεμία που έχει το πουλί».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ντογγούλης, ασχολείται τα τελευταία 8 χρόνια με το χόμπι. Γεωπόνος στο επάγγελμα του αρέσει να διαβάζει Γενετική και εκτιμά πως για να τα πάει κάποιος καλά σε τέτοιου είδους διοργάνωση θα πρέπει «να ξέρεις τη ράτσα και να έχεις καλό μάτι για τη σωστή επιλογή ζευγαριών. Επίσης χρειάζεται αγάπη και χρόνο».

Όπως επισημαίνει και ο ίδιος άλλωστε κάποιος μπορεί να φτάνει μέχρι την Κίνα για ένα γραμματόσημο. «Εμείς μπορεί να φτάσουμε για τα πουλιά». Το χόμπι είναι υποκειμενικό άλλωστε…

Για τη σπουδαιότητα της επιτυχίας επεσήμανε πως «Είναι σαν να παίζει μια ελληνική ομάδα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και να κερδίζει την Μπαρτσελόνα» και το εξηγεί πως «εκεί έχεις να αντιμετωπίσεις ανθρώπους με μεγάλη κουλτούρα και ιστορία στο χώρο και εκπροσώπους εταιριών με μεγάλη στήριξη από πίσω. Μιλάς με εκτροφείς που βάζουν 100- 150 ζευγάρια και δουλεύουν αυτοποιημένα ενώ εμείς παλεύουμε με πρωτόγονα μέσα». Όπως και να παλεύουν πάντως δείχνουν πως το κάνουν σωστά.

Μεγάλο ρόλο στις επιτυχίες τους, αν μη τι άλλο παίζει το γεγονός πως λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο και ο τοπικός σύλλογος. Ο Λαρισαϊκός Σύλλογος Καναρινόφιλων. Πρόεδρός του είναι ο Βασίλης Δοσόπουλος που κάνοντας μια αποτίμηση των επιτυχιών τόνισε πως

«Είναι τεράστια επιτυχία το γεγονός πως υπάρχουν δύο μέλη μας που πηγαίνουν σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση και επιστρέφουν με πρώτες θέσεις. Το ένα σε μια τετράδα καρδερίνων και τα άλλα δύο σε καναρίνια χρώματος. Όλοι γνωρίζουμε πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσεις και τι θυσίες πρέπει να κάνεις για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο. Ελπίζουμε να αποτελέσουν φάρο και για άλλες διακρίσεις στο μέλλον» κατέληξε.

Εκτός από τους δύο αυτούς κι άλλοι Λαρισαίοι έστειλαν τα πτηνά τους για να διαγωνιστούν ανάμεσα σε καναρίνια όλων των ειδών (χρώματος, φωνής και τύπου). Οι Βασίλης Δοσόπουλος, Ευάγγελος Φώτος, Στέλιος Δόλγυρας, Νίκος Νιάφας και Ορέστης Μιχούλης πήραν μια γεύση από μεγάλη διοργάνωση.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass