ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ

Η Λάρισα συγκεντρώνει… την ιστορία της

* «Ανοιχτή και πολύτιμη η συνεργασία κάθε πολίτη που θέλει να συμβάλει και κατέχει τη γνώση ιστορικών στοιχείων», δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος κ. Απ. Σουρλαντζής

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2017 14:15

Είναι η δεύτερη φορά - η πρώτη έγινε επί δημάρχου Λαμπρούλη- που ο δήμος Λαρισαίων προσπαθεί να φέρει εις πέρας μια σημαντική αποστολή για την πόλη: την καταγραφή της τοπικής ιστορίας της και την έκδοση ενός βιβλίου που θα περιέχει το σύνολό της.

Το έργο είναι δύσκολο, καθώς η συλλογή και καταγραφή ιστορικών στοιχείων της Λάρισας, από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, απαιτεί ένα μακρύ διάστημα μελέτης, έρευνας, αρχειοθέτησης κ.α. για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα.

Πριν χρόνια, όταν και πάλι ο Δήμος Λάρισας, εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει σε μια τέτοια προσπάθεια, προκηρύσσοντας μάλιστα και διαγωνισμό για να αναλάβει το έργο μια ερευνητική ομάδα, φαίνεται ότι δεν ευοδώθηκε.

Σήμερα, ο στόχος αυτός φαίνεται να έχει ριζωθεί για τα καλά να πετύχει από τον Δήμο, με πρωτοστάτη τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κ. Απόστολο Σουρλατζή, που δίπλα του έχει επίσης πολλούς υπέρμαχους αυτού του στόχου, όπως τον αρχαιολόγο κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη και τον ιστορικό Σταύρο Γουλούλη. Από καιρό, τόσο οι προαναφερόμενοι όσο και άλλοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που υιοθέτησαν αυτή την ιδέα, τη συζητούσαν και την επεξεργάζονταν, με σκοπό να την οργανώσουν το δυνατόν καλύτερα, για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Ο κ. Σουρλατζής, έχοντας στα χέρια του ένα αρχικό πλάνο δράσης, αναφέρει στην «Ε»: «Ο Δήμος Λαρισαίων προγραμματίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εργασίας (project) με περιεχόμενο την τοπική ιστορία και με πρωταγωνιστές όλους τους ιστορικούς της Λάρισας που χρόνια αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις γνώσεις για την ιστορία του τόπου μας. Πρόκειται για ένα project τοπικής Ιστορίας της Λάρισας που περιλαμβάνει πολλές δράσεις οι οποίες μπορούν να εκτυλίσσονται ως διαδικασία σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου (δύο χρόνια).

Το θέμα μας θα είναι «Ο τόπος και τα μνημεία του», δηλαδή τα υλικά και πνευματικά του κατάλοιπα. Ο σκοπός μας είναι να παραχθεί μία έντυπη εκλογή τοπικής ιστορίας δομημένης ως συλλογικό έργο που να αθροίζει δοκίμια από 2.000 μέχρι και 3.000 λέξεις.

Είμαστε βέβαιοι ότι η επαγγελματική ικανότητα σύγχρονων ιστορικών του τόπου μας, θα παράγει εξαιρετικές αναπαραστάσεις της ζωής στο παρελθόν του, τέτοιες που να προϊδεάζουν για το γενικό ιστορικό κλίμα της περιοχής μας, με το ιδιαίτερο προσόν να βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας.

Κάθε παρουσίαση αποτείνεται στο ευρύτερο κοινό, δηλαδή εκπαιδευτικούς, μαθητές, φιλίστορες, γενικότερα συμπολίτες που έχουν ενδιαφέρον να μάθουν το παρελθόν του τόπου μας. Ένα τέτοιο θέμα θα είναι αρχή για να δοθεί περαιτέρω έναυσμα για όσους έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.

Στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν σχολεία, μεμονωμένοι πολίτες και φορείς στη συλλογή υλικού που αφορά στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή. Ακολουθεί ένας πρώτος θεματικός κατάλογος με το όνομα του ομιλητή και τον τίτλο της εισήγησης:

Χατζηαγγελάκης Π. Λεωνίδας׃ «Παλαιολιθική εποχή της περιοχής της Λάρισας και της Θεσσαλίας». Τουφεξής Γιώργος׃ «Νεολιθική πεδιάδα της Λάρισας». Κατακούτα Στέλλα׃ «Η Θεσσαλία από τους Αρχαϊκούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους». Αλεξίου Νεκταρία׃ «Αρχαιότητες στην περιοχή του αεροδρομίου Λάρισας (προϊστορικοί οικισμοί, ταφικός τύμβος…)». Θεοδωρόπουλος Κώστας׃ «Ο Νεολιθικός Πολιτισμός της Θεσσαλίας, μέσα από τα μάτια ενός συλλέκτη».

Τσιάκα Ασημίνα׃ «Η ρωμαϊκή εποχή στην Λάρισα μέσα από τα ευρήματα του Δ.Μ.Λ. (ρωμαϊκή οδός, ρωμαϊκές Κεφαλές Λυδίας και Τιβέριου, λατομεία Χασάμπαλης). Καραπάνου Σοφία׃ «Τα αρχαία θέατρα της Λάρισας». Γιαλούρη Άννα׃ «Η Βυζαντινή Λάρισα».

Σδρόλια Ρούλα׃ «Το Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας».

Παπαναστασούλη Ματίνα׃ «Η μεταβυζαντινή ζωγραφική στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας». Γουλούλης Σταύρος׃ α) «Η μεσαιωνική Λάρισα׃ πολεοδομική συγκρότηση από την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο στην Τουρκοκρατία» β) ο Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης Αχίλλιος (του 6ου αιώνα). γ) Λόγιοι της Λάρισας στον μεσαίωνα. Πάνος Κώστας׃ «Η Λάρισα κατά τους τελευταίους χρόνους της Τουρκοκρατίας». Παλιούγκας Θεόδωρος׃ α) «Ιστορική και Αρχαιολογική Τοπογραφία της Λάρισας» β) «Λάρισα από το 1423 έως τον 18ο αιώνα», Τζιαφάλιας Αθανάσιος, Bruno Helly, Ντάσιος Φώτης, Καραγκούνης Δημήτρης, Σπανός Κώστας, Πανάγου Βασιλική, Κόσσυβα Κατερίνα, Μπασλής Ιωάννης, Λάλος Παύλος, Ψύρρας Θωμάς… και τόσοι άλλοι που μπορούν να συνεισφέρουν».

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, ο κ. Σουρλατζής υποστηρίζει: «Θα παραχθεί σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών των 45 λεπτών η καθεμία. Θα δημιουργηθούν DVDs ή CDs, με βάση το οπτικοακουστικό υλικό που προσκομίζουν οι συγγραφείς ή οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Θα παραχθεί υλικό ξενάγησης για τη Λάρισα με τη μορφή της “διαδρομής στην πόλη”. Θα ενεργοποιηθούν σχολεία, μεμονωμένοι πολίτες και φορείς στη συλλογή υλικού».

Με στόχο την υλοποίηση ραδιοφωνικών εκπομπών για την τοπική ιστορία συγκροτείται θεματικός κατάλογος των εκπομπών.

Προέλευση του ονόματος Λάρισα (και άλλα γλωσσολογικά της περιοχής: Πηνειός, Αχίλλιος, Πελασγοί, Θεσσαλοί).

Οι προϊστορικοί οικισμοί στα όρια της σύγχρονης πόλης της Λάρισας

Η Λάρισα και η μυθολογία (Η Νύμφη Λάρισα, ο Πηνειός γιος του Ωκεανού, Απόλλων και Δάφνη, Τα δάκρυα που σχημάτισαν τον Πηνειό).

Η Λάρισα στους αρχαϊκούς χρόνους (7ος-4ος αι. π.Χ.) - πρωτεύουσα της Πελασγιώτιδας. Οι Θεσσαλοί και τα προθεσσαλικά Πελασγικά φύλα

Το «Κοινό των Θεσσαλών» και οι «ταγοί» . Η Λάρισα τον 4ο αι. π.Χ., οι έριδες μεταξύ Λάρισας και Φαρσάλου. Η κατάκτηση από τους Μακεδόνες. Η Ρωμαϊκή κατάκτηση - Η θεσμοθέτηση των Ελευθέριων

Παλαιοχριστιανική Περίοδος (4ος-7ος αι. μ.Χ). Η συμβολή του Αγίου Αχιλλίου και ο τάφος του στο λόφο του φρουρίου. Κυρίως Βυζαντινή Περίοδος (7ος-13ος αι. μ. Χ.). Οι επιδρομές των σλαβικών φύλων.

Η Λάρισα υπό το Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ – η μεταφορά των λειψάνων του Αγ. Αχιλλίου. Υστεροβυζαντινή Περίοδος (13ος-14ος αι. μ.Χ). Φραγκοκρατία η Λάρισα στα χέρια του Βονιφάτιου του Μομφερρά.

Πρώιμη Οθωμανική Περίοδος (14ος - 16ος αι.). Η Λάρισα ως μουσουλμανική πόλη (Γενί Σεχίρ) κ.α.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο αντιδήμαρχος απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να τροφοδοτήσουν το project με ιστορικό υλικό. Μάλιστα δημιουργείται και σχετική ιστοσελίδα για να διευκολύνεται η επικοινωνία. Αναλυτικά αναφέρει: «Aπευθύνουμε πρόσκληση στα σχολεία, δημοτικά και Γυμνάσια, μέσω των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για συλλογή φωτογραφικού υλικού που αφορά την πόλη και καλούμε εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την παιδική λογοτεχνία να δημιουργήσουν μικρές ιστορίες και μύθους που να σχετίζονται από την πόλη με βάση το υλικό των εκπομπών (μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε σειρά παιδικών εκπομπών με μύθους από την τοπική ιστορία).

Καθώς προχωράει το πρόγραμμα καταλήγει: στη συγκρότηση φακέλου για διαδρομές στην πόλη (υλικό ξενάγησης) σε μια χρηστική έκδοση τοπικής ιστορίας στη δημιουργία Cds και DVDs ενημερωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Οι συγγραφείς και οι πολίτες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο project να δηλώσουν συμμετοχή προτείνοντας τον τίτλο του θέματός τους μέχρι τo τέλος Φεβρουαρίου 2017, στην ομάδα εργασίας που αποτελείται από τους:

Χατζηαγγελάκη Λεωνίδα lpchatziaggelakis@gmail.com, τηλ. 6948-04084

Γουλούλη Σταύρο stavros.gouloulis@gmail.com, τηλ.6978-847587

Απόστολο Σουρλαντζή, asourlantzis@gmail.com, τηλ. 6973-887315».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass