ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΩΝ

«Η απλή καταγραφή ΜΚΟ δεν συνεπάγεται περισσότερη διαφάνεια»

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2017 9:30

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών στην αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Κώστας Μπαργιώτας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

«Τι νόημα έχει η απλή καταγραφή ΜΚΟ, χωρίς πιστοποίηση και χωρίς αξιολόγηση, σε ένα μητρώο; Από μόνο του αυτό δεν συνεπάγεται περισσότερη διαφάνεια. Στην πραγματικότητα έτσι οποίος θέλει να κάνει ΜΚΟ μπαίνει σε ένα μητρώο, επισημοποιεί την ίδρυσή της, αλλά από κει και πέρα δεν ξέρουμε τι γίνεται. Ένα μητρώο μπορεί να λειτουργήσει όταν οι ΜΚΟ και οι κοινωνικοί φορείς έχουν αξιολογήσεις, έχουν καταγραφές και έχουν αρχεία για το πώς κάθε ΜΚΟ ξοδεύει τα χρήματα της και αξιοποιεί τις επιχορηγήσεις. Εδώ, κάνουμε μια απλή καταγραφή. Καλή είναι, αλλά ποιο είναι το επόμενο βήμα; Δεν μπαίνει καν ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση. Αν δεν έχεις εγγραφεί στο συγκεκριμένο μητρώο δεν σημαίνει ότι δεν παίρνεις χρήματα από το ελληνικό δημόσιο. Δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση σε αυτόν το νόμο».

Στη συνέχεια εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το μητρώο φορτοεκφορτωτών, επισημαίνοντας ότι «με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η διάταξη, το Μητρώο Φορτοεκφορτωτών θα ανοίξει, θα εγγραφούν οι ήδη υφιστάμενοι στο επάγγελμα που έχουν και εμπειρία και πιστοποίηση και μετά δεν θα μπορεί να εγγραφεί κανένας άλλος, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα μπορεί να αποκτήσει επίσημη εργασιακή εμπειρία και χωρίς εμπειρία δεν θα μπορεί να εγγραφεί στο αρμόδιο τμήμα του ΕΦΚΑ, το Ταμείο Λιμενεργατών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει Μητρώο. Αυτό που γίνεται εδώ, είναι ότι ένα επάγγελμα το οποίο ήταν πάρα πολύ «σφικτό» ξαναγίνεται έτσι και μπαίνουν φραγμοί οι οποίοι δεν επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο στο επάγγελμα όλων αυτών που θέλουν να το ασκήσουν».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην διάταξη που καθιστά την ΗΔΙΚΑ αποκλειστικό πάροχο υπηρεσιών πληροφορικής στα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας, τονίζοντας ότι «Η ΗΔΙΚΑ, έναντι αμοιβής την οποίαν την καθορίζει μόνη της, παίρνει όλες τις δουλειές πληροφορικής στα δύο Υπουργεία με απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό. Μάλιστα, όχι μόνο παίρνει τις δουλειές από τα Υπουργεία, αλλά εκεί που κρίνει ότι δεν μπορεί η ίδια, κάνει τους διαγωνισμούς για τους ιδιώτες. Δηλαδή, είναι ταυτόχρονα και τεχνικός σύμβουλος και πάροχος υπηρεσιών. Εδώ δημιουργούμε μια μονοπωλιακή κατάσταση η οποία σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα λειτουργικότητας.

Είναι ένα πολύ προβληματικό πλαίσιο από τη στιγμή που ορίζει ότι η ΗΔΙΚΑ παίρνει τα πάντα, με απευθείας ανάθεση καθορίζει το κόστος, καθορίζει τις αμοιβές της, κάνει τα πάντα. Ακόμα και θέματα διαφθοράς αφήνει ανοιχτά για το μέλλον, χωρίς να θέλω να πω τίποτα για κανέναν από αυτούς που εμπλέκονται σήμερα με την εταιρία και τη δουλειά της, αλλά είναι ένα πλαίσιο ακραία προβληματικό».

         

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass