Πολιτιστικό κόμβος το κάστρο Βελίκας - Εγκαίνια έκθεσης στο Διαχρονικό

Δημοσίευση: 06 Φεβ 2017 8:53

Με μια σπουδαία έκθεση με τα ευρήματα των ανασκαφών του Κάστρου της Βελίκας εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου ο χώρος Περιοδικών Εκθέσεων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Των εγκαινίων και της ξενάγησης στην έκθεση προηγήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννη Βαραλή για τα αποτελέσματα και τα ευρήματα των ανασκαφών στο Κάστρο της Βελίκας. 

Όπως επισημάνθηκε το Κάστρο της Βελίκας είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που αναδείχθηκε την τελευταία επταετία και κατέστη επισκέψιμος χάρη στη σωτήρια ενίσχυση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, την περίοδο 2011-2013, το οποίο στην κυριολεξία τον έσωσε. Στην περίπτωση αυτή το τείχος, που είχε αποκαλυφθεί πρόσφατα, βρισκόταν σε τόσο κακή κατάσταση, ώστε τμήματά του θα είχαν καταρρεύσει.

Με τη συγκεκριμένη έκθεση για το Κάστρο της Βελίκας, που ήταν η Κενταυρόπολη του Ιουστινιανού, προβάλλεται η εποχή του 6ου αιώνα μ.Χ., μια από τις χαρακτηριστικότερες στην ιστορία της οχυρωματικής, οπότε εκατοντάδες αρχαία έργα επισκευάζονται και κτίζονται νέα, καθώς η αυτοκρατορία κινδύνευε καθημερινά. Στην περίπτωση της Βελίκας, επισκευάσθηκε η αρχαία οχύρωση, η οποία μάλλον ήταν η αρχαία Μελίβοια, γνωστή πόλη που ήκμασε τον 4ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται επομένως για τόπο με συνεχή κατοίκηση για πολλές εκατονταετίες, στοιχείο που αυξάνει τη σημασία του.

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ σήμερα στην έντυπη έκδοση της «Ε» και στη συνδρομητική υπηρεσία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass