ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΔΡΥΑΣ" ΖΗΤΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

Δημόσια διαβούλευση για τα διόδια στα Τέμπη

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2017 8:00 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Φεβ 2017 8:32

Δημόσια διαβούλευση για να εκφραστεί η άποψη όλων των φορέων, ζητά το σωματείο «Δρυάς», για το θέμα των διοδίων στην Κοιλάδα των Τεμπών.

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, σε δελτίο Τύπου, το σωματείο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, αναφέρει τα εξής:

«Η «ΔΡΥΑΣ», Σωματείο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Κοιλάδα των Τεμπών, ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η μυθολογία, η ιστορία και η φύση προίκισαν τον τόπο αυτόν με ιδιαίτερα στοιχεία και τον καθιστούν μοναδικό. Παρά τις ποικίλες πιέσεις που δέχεται το φυσικό της περιβάλλον από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, βρίσκεται σε εξαιρετική ακόμα κατάσταση και συνιστά μια φυσική περιοχή ανεκτίμητης αξίας για τον ευρύτερο χώρο που οφείλουμε να προστατέψουμε και να παραδώσουμε ανέπαφη στις επόμενες γενιές.

Δυστυχώς παρακολουθούμε καθημερινά τις καταστροφικές συνέπειες των ανθρώπινων παρεμβάσεων και την αδράνεια, έως αδιαφορία, της πολιτείας για τα όσα διαδραματίζονται σ’ ένα παγκόσμιο μνημείο της φύσης.

Με την ολοκλήρωση των έργων, θα περίμενε κανείς, σύμφωνα με την σύμβαση, να κατασκευαστούν έργα για την αποκατάσταση των αλλοιώσεων του φυσικού τοπίου και την ανάδειξή της, όπως προβλέπει η αρχική σύμβαση παραχώρησης του έργου (Ν. 3605/2007), ότι το τμήμα της εθνικού οδού από Ευαγγελισμό μέχρι την Λεπτοκαρυά, μετά την κατασκευή του νέου οδικού άξονα, θα λειτουργήσει ως οδός Ιδιαίτερης Περιβαλλοντικής Σημασίας.

Εν τούτοις η ανάδοχος εταιρία ζητά τη συναίνεση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να κατασκευάσει διόδια στην είσοδο της Κοιλάδας. Ισχυρίζεται ότι με την μεταφορά των διοδίων Πυργετού και τη μετακύληση μέρους του κόστους των διοδίων από τον κεντρικό άξονα στον παράπλευρο, θα κάνει τη μετακίνηση Λάρισας - Πλαταμώνα φθηνότερη.

Το δίλημμα είναι πλαστό και το έργο τροχοπέδη για την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο έργο, στις 2 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε διαδικασία διαβούλευσης πριν την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή νέων διοδίων στα Τέμπη.

Η «ΔΡΥΑΣ», συναισθανόμενη την ευθύνη της για την προστασία του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού αυτού του τόπου, ζητάει να γίνει διαβούλευση, για να εκφραστεί η βούληση όλων των φορέων.

Η ΔΡΥΑΣ και στο παρελθόν έχει εκφράσει, μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής (Δήμο, Επιμελητήρια, Περιφέρεια κ.λπ.) , την αντίθεσή της για τη μη νομιμότητα της κατασκευής διοδίων, για την απομόνωση και υποβάθμιση της περιοχής, για την παραβίαση του Συντάγματος ως προς την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων μιας και δεν υπάρχει εναλλακτική διέλευση. Φοβόμαστε πως οι υπηρεσίες της κεντρικής εξουσίας, παρά την αντίθετη γνώμη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα βαπτίσουν μια καθαρά «συμφεροντολογική - οικονομίστικη» μελέτη ως περιβαλλοντική και όλα θα φαίνονται νομιμοφανή.

 Εμείς επικεντρωνόμαστε σε δύο σημεία που δεν πρέπει να παραβλεφθούν:

Πρώτον, ο παραχωρησιούχος θα πρέπει να συμμορφωθεί με την αρχική σύμβαση ως προς την υποχρέωση ο δρόμος να λειτουργεί με χαρακτήρα Ιδιαίτερης Περιβαλλοντικής Σημασίας, ήπιας κυκλοφορίας με θέσεις στάσης και θέασης. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι μελετητές, κατασκευαστές και επιβλέποντες, ότι σε θέματα Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, δεν χωράνε εκπτώσεις και συμβιβασμοί.

Το δεύτερο σημείο είναι καθαρά τεχνικό και το γνωρίζουν, Υπουργείο και ανάδοχος, πολύ καλύτερα από εμάς. Εμείς απλά το υπενθυμίζουμε:

Το κράτος έχει το δικαίωμα να εισπράττει διόδια, ή να παραχωρεί το δικαίωμα είσπραξης σε τρίτους, σε δρόμους που τηρούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο πανευρωπαϊκό οδικό δίκτυο. Δηλαδή σε ασφαλείς δρόμους πλάτους τουλάχιστον δεκατριών μέτρων.

Στον παράπλευρο δρόμο του ΠΑΘΕ, Λάρισας – Πλαταμώνα, το μοναδικό τμήμα που ίσως τηρεί τέτοιες προϋποθέσεις είναι τα 8 χιλιόμετρα Τέμπη-Σ.Σ. Ραψάνης. Γι’ αυτά τα 8 χιλ. το κράτος μπορεί να απαιτήσει διόδια μόνο για τη συντήρηση του δρόμου, αφού ο δρόμος ήταν κατασκευασμένος, το δε αντίτιμο να είναι ανάλογο σύμφωνα με το χιλιομετρικό αναλογικό σύστημα τιμολόγησης διοδίων. Δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0,025 ευρώ ανά χιλιόμετρο και επομένως δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 0,20 λεπτά για όλη την διαδρομή, δηλαδή 0,025 X 8=0,20 λεπτά.

Αν για ένα τέτοιο αντίτιμο, θεωρούν κάποιοι ότι συμφέρει να κατασκευάσουν σταθμό διοδίων, ας τον κατασκευάσουν. Αν νομίζουν ότι μπορούν να εισπράξουν μεγαλύτερο τίμημα και να αγνοήσουν την αρχική σύμβαση, αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Η «ΔΡΥΑΣ» προτείνει: Ο δρόμος πρέπει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Φυσικών Εθνικών Δρόμων Ιδιαίτερης Αισθητικής Αξίας. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η «ευχαρίστηση στους πολίτες που διαπερνούν τον δρόμο αλλά παράλληλα και ενθάρρυνση της αύξησης της αναψυχής και του οικοτουρισμού». Ήδη ο Δήμος Τεμπών περιλαμβάνει στο σχέδιο ανάπτυξης που εκπόνησε για την Κοιλάδα, ανάλογη πρόταση μελέτης. Προϋπόθεση ένταξης του δρόμου της Κοιλάδας των Τεμπών στο παραπάνω πρόγραμμα είναι η τήρηση κριτηρίων όπως: η προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και η αποκατάσταση πιθανών αλλοιώσεων του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Η «ΔΡΥΑΣ» νιώθει την ευθύνη απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου και σε συνεργασία με όλους τους φορείς θα αγωνιστεί για την αειφορία του και την ευημερία των κατοίκων. Καλούμε σε επαγρύπνηση και συμπόρευση όλους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass