Γρ. Καλαγιάς για την ένταση στο Δ.Σ Αγιάς: Άτυχη στιγμή, συγγνώμη…

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2017 14:40 | Τελευταία ενημέρωση: 16 Φεβ 2017 15:06

Διευκρινίσεις, για την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς, κατά τη συζήτηση περί δασικών χαρτών, δίνει σε επιστολή του στην «Ε», ο επικεφαλής της παράταξης «Δώτιον Πεδίον» κ. Γρηγόρης Καλαγιάς, υποστηρίζοντας τα ακόλουθα:

«Αγαπητή Ελευθερία, Σε συνέχεια της χθεσινής σας αναφοράς στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγιάς, επιθυμώ να διευκρινίσω τα παρακάτω. Η έντονη ανησυχία μας από καιρό πριν, αλλά και των συνδημοτών μας, όπως καθημερινά εκδηλώνεται, το πλήθος των εμπλεκομένων παραγόντων, η ποικιλία των προβλημάτων, δεδομένης της μεγάλης δασικής έκτασης που διαθέτει ο Δήμος μας και η υποχρέωσή μας ως δημοτικής αρχής έναντι των συμφερόντων των συνδημοτών και των συμφερόντων του Δήμου, μάς οδήγησαν σαν ομάδα να ζητήσουμε την έκτακτη σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης αλλά και ατολμίες, εσφαλμένοι χειρισμοί της τοπικής διοίκησης, συσσώρευση προβλημάτων και προπαντός συκοφαντία και λασπολογία που κάθε φορά εκτοξεύεται σε βάρος μου, από συγκεκριμένους κύκλους ως διέξοδο στα αδιέξοδά τους, με οδήγησαν σε αγανάκτηση. Τελικώς η απώλεια ψυχραιμίας εκατέρωθεν οδήγησε σε μια άτυχη στιγμή. Δεν υπάρχει καμιά κόντρα με τον δήμαρχο κ. Γκουντάρα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά στον τρόπο διαχείρισης.

Ευελπιστώ ότι η κεντρική εξουσία θα επιφέρει τη βελτίωση των δασικών χαρτών που απαιτείται. Να δώσουν τα χρονικά περιθώρια που χρειάζονται ώστε και εμείς από την πλευρά μας, ψύχραιμα, να διαχειριστούμε το ζήτημα.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ:

1.Η επίμαχη φράση που μου ζήτησε να αφαιρέσω ο κ. Γκουντάρας, από την εισήγησή μου είναι η εξής: "Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αναδεικνύει κυριότερα τα λάθη της διοίκησης. Αναδεικνύει όμως και την αλλαγή στην οικονομία και την κοινωνία της υπαίθρου: αγροί που δασώθηκαν γιατί πια δεν καλλιεργούνται ή δασικές εκτάσεις που έγιναν αγροί για να μπορέσει να ζήσει ο κόσμος».

Του είπα ότι όχι μόνο δεν θα το αφαιρέσω, αλλά θα το γράψω με κεφαλαία και του είπα ότι δεν μιλώ για δημόσιες εκτάσεις αλλά κοινοτικές που μνημονεύονται σαν μικροϊδιοκτησίες στις παραχωρήσεις δασικών εκτάσεων τη δεκαετία του 1930. Σ΄ αυτό το σημείο ο δήμαρχος «εκτροχιάστηκε» και κατέβηκε από την έδρα κινούμενος απειλητικά προς το μέρος μου. Φυσικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διέκοψε τη συζήτηση. Δεν οφειλόταν λοιπόν σε μένα η διακοπή του συμβουλίου.

2. Στη συνέχεια μέσα στη διακοπή υπήρχε μεγάλη φόρτιση. Αυτό που με οδήγησε σε εκτροχιασμό, ήταν η επίδειξη ενός εγγράφου που έλεγε πως εγώ δήθεν του έκανα μήνυση το 2010. Η πίεση και η φασαρία που έγινε είχε σαν αποτέλεσμα την ομολογία του πως εγώ δεν είχα καμιά σχέση με τη μήνυση. Μία απάντηση που την περίμενα χρόνια. Ένα ψέμα που του έδωσε πολλούς ψήφους. Πήρε με αυτό τον τρόπο 200 ψήφους, που ήταν και η τελική διαφορά μας. Φυσικά αυτό ήταν το λιγότερο, γιατί με το μοίρασμα σε φωτοτυπίες αυτού του εγγράφου, έναν μήνα πριν τις εκλογές, με αμφισβήτησε ακόμη και η μάνα μου. Η ομολογία αυτή με τον τρόπο που έγινε, την ήθελα.

3. Ευχαριστώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού μου για την συνεργασία τους, αλλά πολύ καλά γνωρίζουν ότι σε κανένα θέμα του δημοτικού συμβουλίου δεν ακολουθήσαμε παραταξιακή γραμμή. Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μάς ψήφιζε και θα ψηφίζει σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια. Πιστεύω πως με τον νέο Καλλικράτη θα κοπεί μία και έξω αυτός ο άρρωστος ομφάλιος λώρος δημάρχου και δημοτικών συμβούλων. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που υπέγραψαν τη σύγκλιση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, μέσα και ο Αντώνης Μπεϊνάς και ο Θωμάς Σιμούλης, συνεχίζουν να είναι συνεργάτες μου και μέλη του «Δώτιου Πεδίου». Ζητώ από όλο το δημοτικό συμβούλιο, τον πρόεδρο, συγγνώμη για την ένταση που δημιουργήθηκε».

Πώς θα σώσουν τις περιουσίες τους:

Όλοι γνωρίζουμε ότι "καταπατημένες" δημόσιες εκτάσεις δεν καταπατούνται. Επομένως αν κάποιος "καταπατά" τέτοια έκταση και δεν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο, αναδασμού, εποικισμού κ.λπ. να ενημερώσει τον δικηγόρο του.

Για όσους καταπατούν δημοτική έκταση και δεν έχουν απολύτως κανένα χαρτί στα χέρια τους, μπορούν να επικαλεστούν το συμβόλαιο παραχώρησης της δεκαετίας του 1930, που όλα αυτά τα συμβόλαια λένε πως εντός των δασών που παραχωρούνται υπάρχουν διάσπαρτες μικροϊδιοκτησίες και που οι τότε κοινότητες οι δήμοι έπρεπε να κάνουν κτηματολόγια που φυσικά πουθενά δεν έγιναν.

Άλλοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες έδιναν συγχωροχάρτια που αποποιούνταν οι ίδιοι την περιουσία προς όφελος των δημοτών και άλλοι δεν πήραν χαμπάρι την ύπαρξη αυτών των συμβολαίων. Επομένως κάθε δημότης που έχει καλλιεργήσιμη έκταση εντός τέτοιων εκτάσεων μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα συμβόλαια που είναι και κύριοι τίτλοι. Δεν φταίνε οι δημότες που τόσα χρόνια δεν είχαν καμία όχληση. Τέτοια συμβόλαια για τον Δήμο Αγιάς θα τα βρείτε στο Υποθηκοφυλάκιο της Αγιάς. Ένσταση πρέπει να γίνει για όλα τα καστανοπερίβολα που από λάθος φωτοερμηνεία και το 1945 και σήμερα φαίνονται δάση. Υπάρχουν νόμοι ευνοϊκότατοι γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Καλό είναι να γίνει ένσταση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στους δήμους, που λίγο δύσκολα θα προλάβουν να προστατέψουν την περιουσία τους. Αλλά πολιτικοί είναι και θα βρουν λύσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass