ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ «Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ» ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Να δοθεί σε όλους το βοήθημα των 1.000 ευρώ

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2017 14:55

Να καταβληθεί το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ και σε όσους από τους πρώην εργαζόμενους στα «Σ/Μ Λάρισα» δεν το έχουν πάρει ακόμη, ζήτησαν με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες στον ΟΑΕΔ, πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης και μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης επιδόθηκε στη διευθύντρια της περιφερειακής διεύθυνσης του οργανισμού, Όλγα Τσιούρβα, υπόμνημα με τις θέσεις των πρώην εργαζομένων.

Όπως επισημαίνεται, είναι λογικό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που επέλεξε το Υπουργείο Εργασίας να καταβάλει το έκτακτο αυτό επίδομα, δηλαδή τρία ολόκληρα χρόνια μετά το κλείσιμο της επιχείρησης, οι απολυμένοι να χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, με βάση το αν βρήκαν δουλειά μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια ή όχι, με αποτέλεσμα, έτσι όπως περιγράφει τους δικαιούχους του επιδόματος το ΦΕΚ που εκδόθηκε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, να μην το δικαιούνται πολλοί εξ αυτών.

Στο υπόμνημα καταγράφονται οι κατηγορίες των πρώην εργαζομένων που με βάση το ΦΕΚ έχουν το δικαίωμα τα πάρουν το βοήθημα και η κα Τσιούρβα δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ, που συνεδριάζει κάθε Τρίτη, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία.

Σχετικά τώρα με πρώην εργαζόμενους στα «Σ/Μ Λάρισα» που εργάζονται σήμερα και δεν είναι καταγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ, αλλά προφανέστατα δικαιούνται επίσης το συγκεκριμένο βοήθημα, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο αίτημα και να υπάρξει νέο ΦΕΚ για την περίπτωσή τους.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

Αναλυτικά, το υπόμνημα των πρώην εργαζομένων έχει ως εξής :

«Ο Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας και οι πρώην εργαζόμενοι της τοπικής αλυσίδας Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ, αιτούμαστε την παρέμβαση από την πλευρά της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, για τη χορήγηση έκτακτου εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ σε όλους τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ. Αιτούμαστε την παρέμβασή σας ούτως ώστε να συζητηθεί το παραπάνω θέμα στο ΔΣ του ΟΑΕΔ που συνεδριάζει κάθε Τρίτη.

Το έκτακτο αυτό επίδομα σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 3455 2016, περιγράφει τις προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληροί ένας πρώην απολυμένος για να λάβει το επίδομα αυτό. Παρόλο που για τον Σύλλογο είναι αδιανόητο να μπαίνουν προϋποθέσεις για το ποιοι από τους εν λόγω απολυμένους θα είναι δικαιούχοι, αφού όπως περιγράφεται στο αίτημά μας δικαιούχοι πρέπει να είναι όλοι όσοι ήταν απλήρωτοι πριν την πτώχευση της επιχείρησης και όσοι πήραν απόλυση από τον σύνδικο της πτώχευσης, χωρίς αποζημίωση, δηλαδή οι 562 απολυμένοι, των οποίων τα στοιχεία περιγράφονται στον πίνακα που έχουμε καταθέσει ως Σωματείο, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά, τόσο στον ΟΑΕΔ, όσο και στο Υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν όμως εργαζόμενοι που ενώ δικαιούνται το επίδομα αυτό, ακόμα και με τα κριτήρια του ΦΕΚ, δεν το έχουν λάβει.

Συγκεκριμένα, ο όρος να είναι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ στις 15.12.2016, (ημερομηνία δημοσίευσης ΦΕΚ), πληρείται κι από άλλους απολυμένους πέρα από τους 273 που το έχουν λάβει μέχρι σήμερα, άσχετα αν υπάρχει κενό στο χρονικό διάστημα της ανεργίας τους. Δηλαδή, αυτοί οι απολυμένοι, που για κάποιο λόγο δεν ανανέωσαν την κάρτα ανεργίας τους για κάποιους μήνες μέσα στο χρονικό διάστημα από την ημέρα που έλαβαν την απόλυσή τους από τον σύνδικο, έως και 15.12.2016, αλλά και αυτοί που βρήκαν για κάποιο χρονικό διάστημα δουλειά από τότε που πήραν απόλυση από τον σύνδικο, αλλά στις 15.12.2016 ήταν πάλι άνεργοι, άρα ήταν γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, δεν πρέπει να αποκλειστούν από το δικαίωμα της λήψης του επιδόματος, διότι το ΦΕΚ δεν γράφει κάπου για συνεχόμενη ανεργία μέχρι και 15.12.2016.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά και αξιοποιώντας την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ΦΕΚ, η οποία αναφέρει ότι «……2. Οποιαδήποτε διαφορά προκύπτει μεταξύ των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 1 και του ΟΑΕΔ επιλύεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ», αιτούμαστε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, να προχωρήσει στην λήψη απόφασης, ούτως ώστε και οι παραπάνω ομάδες απολυμένων, να λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση των 1000 ευρώ. Πιστεύουμε ότι είναι ένα αίτημα άμεσα υλοποιήσιμο, αρκεί η συζήτηση στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και η λήψη θετικής για τους απολυμένους απόφασης γι’ αυτό».

Μ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass