ΔΕΜΑΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ταπεράκι της Λαρισαίας μάνας πάει παντού

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2017 15:00

Πίτες, γλυκές και αλμυρές, κέικ, μαγειρευτά φαγητά, λαδερά και όσπρια, κεφτεδάκια, παστίτσιο, αυγά, κοτόπουλα, τυριά, λουκάνικα αλλά και κρέπες έτοιμες με τη γέμισή τους, ταξιδεύουν καθημερινά από τη Λάρισα προς όλες τις πόλεις που φιλοξενούν φοιτητές.

Κούτες και σακίδια γεμίζουν γονείς, θείες και γιαγιάδες προκειμένου τα βλαστάρια τους να τρέφονται σωστά και οικονομικά. Δεν το σταματούν τα χιλιόμετρα το ταπεράκι της Λαρισαίας μάνας.

Η αποστολή του φαγητού σε δέματα είναι μια συνήθεια χρόνων, καθημερινά από το ΚΤΕΛ Λάρισας γίνονται τακτικά δρομολόγια που φτάνουν πολύ γρήγορα στον προορισμό τους, παραδίδοντας το φαγητό από την κουζίνα της μαμάς, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλο τον νομό Έβρου, στα Γιάννενα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στην Καστοριά, στη Φλώρινα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κέρκυρα και στη Λευκάδα. Σε τέσσερις ώρες το φαγητό που μαγειρεύτηκε το πρωί φτάνει από τη Λάρισα στην Αθήνα. «Καταφέραμε να στέλνουμε δέματα στη Γερμανία ενώ μου ζητούν και για Αγγλία», αναφέρει η υπεύθυνη της αποθήκης του ΚΤΕΛ Λάρισας Κωνσταντίνα Γκατζώρα σχολιάζοντας ότι «με την έναρξη της κρίσης παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση στην κίνηση των δεμάτων. Τώρα έχει σταθεροποιηθεί».

Οι γονείς που έχουν τα παιδιά τους σε κάποιο νησί επιλέγουν τους σταθμούς των διερχόμενων υπεραστικών λεωφορείων για να στείλουν το δέμα τους ακόμα και στην Κρήτη. Με το χαμόγελο εισέρχονται οι νέοι που σπουδάζουν στη Λάρισα στην αποθήκη του ΚΤΕΛ, «είναι ημέρα χαράς όταν φτάνει το δέμα από την κουζίνα της μαμάς», αναφέρουν για να προσθέσουν ότι «καλούμε φίλους και στρώνουμε ένα μεγάλο τραπέζι με σπιτικό φαγητό. Όταν δε τα τάπερ περιλαμβάνουν και κάποιο παραδοσιακό φαγητό τότε έχουμε φεστιβάλ γαστρονομίας δοκιμάζοντας γεύσεις από διάφορες γωνιές της Ελλάδας».

Δέματα δεν στέλνονται μόνο σε φοιτητές, αλλά και σε εργαζόμενους κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που λόγω φόρτου εργασίας δεν έχουν χρόνο για να ασχοληθούν με το μαγείρεμα. Δέματα με σπιτικό φαγητό είναι τα περισσότερα κουτιά στις μπαγκαζιέρες των λεωφορείων των ΚΤΕΛ με παραλήπτες φοιτητές που βρίσκονται μακριά από την οικογενειακή εστία. Με τον τρόπο αυτό δεν αποχωρίζονται τις γεύσεις της μητέρας αλλά συμβάλλουν και στον οικογενειακό προϋπολογισμό, τον ήδη βεβαρημένο. Αξιοσημείωτη είναι η κίνηση του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη. Όπως αναφέρει η υπεύθυνη της αποθήκης «μία φορά τον μήνα έρχονται δέματα από τον Δήμο Περιστερίου προς όλους τους φοιτητές που από το Περιστέρι βρέθηκαν για σπουδές στη Λάρισα. Είναι μια κίνηση ενίσχυσης των οικογενειών που έχουν παιδιά που σπουδάζουν εκτός Αττικής και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες».

Οι σχέσεις της ελληνικής οικογένειας δεν αλλάζουν όσα χρόνια και να περάσουν «το ντελίβερι της μαμάς είναι µια συνήθεια πολλών ετών», αναφέρουν γονείς που μεταφέρουν τις κούτες με τα τάπερ και τα βάζα «μπορεί να φαίνεται ότι γίνεται για λόγους οικονομικούς αλλά στην ουσία δείχνει τους δεσμούς της οικογένειας και τη μόνιμη ερώτηση της μάνας “έφαγες σήμερα;”».

 

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass