ΜΕΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

Δικαιώνονται θιγόμενοι ιδιοκτήτες στον παλαιό αιγιαλό Βελίκας

* Σύντομα θα γίνει ενημερωτική σύσκεψη από την επιτροπή ιδιοκτητών, η οποία αναφέρεται στις παρεμβάσεις Κόκκαλη και βουλευτών.

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2017 14:15

Χαράς ευαγγέλια για ιδιοκτήτες οικοπέδων, των οποίων οι περιουσίες τους βρίσκονταν στον παλαιό αιγιαλό της Βελίκας, καθώς δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (τεύχος Δ΄25\08.02.2017) η απόφαση επαναχάραξης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας και η Έκθεση της Επιτροπής Καθορισμού ορίων αιγιαλού παραλίας-παλαιού αιγιαλού, με την οποία αποδεσμεύονται οι ιδιοκτησίες, άλλες σχεδόν πλήρως, κι άλλες σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που πριν θεωρούνταν ως παλαιός αιγιαλός και –κατά συνέπεια- οι ιδιοκτήτες τους ως καταπατητές δημόσιας περιουσίας.

Οι εκατοντάδες θιγόμενοι από τον παλαιό αιγιαλό ιδιοκτήτες είχαν καταστεί όμηροι, πάνω από 20 χρόνια, δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, ενεπλάκησαν σε χρονοβόρες διαδικασίες και δικαστικούς αγώνες για να αποσείσουν τα τεράστια πρόστιμα που επέβαλε η Κτηματική Υπηρεσία, υποβλήθηκαν σε μεγάλα έξοδα για εκπόνηση τοπογραφικών γεωλογικών μελετών, νομικές υπηρεσίες, κλπ και υπέστησαν μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία.

Με την τελευταία απόφαση δικαιώνονται οι θιγόμενοι από τον παλαιό αιγιαλό ιδιοκτήτες και γι΄αυτόν τον λόγο η επιτροπή ιδιοκτητών ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν για τη θετική έκβαση της υπόθεσης. Κυρίως τους πρώην και νυν βουλευτές του νομού και ιδιαίτερα τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος βοήθησε ουσιαστικά στην προώθηση του θέματος και στη διαμόρφωση της ευνοϊκής πολιτικής βούλησης για την οριστική επίλυσή του. Ακόμη το τεχνικό γραφείο του αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού Δημ. Βαλάρη και τους δικηγόρους που είχαν αναλάβει σχετικές υποθέσεις και πέτυχαν να δικαιωθούν στο δικαστήριο, αρχικώς 23 ιδιοκτήτες. Τα μέλη της προβλεπόμενης από τον νόμο επιτροπής καθορισμού ορίων παλιού αιγιαλού, τα οποία μελέτησαν και συνέταξαν τη σχετική Έκθεση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Πολύ σύντομα η επιτροπή θα διοργανώσει ενημερωτική σύσκεψη, στην οποία θα ενημερωθούν λεπτομερώς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι σε ολόκληρη την περιοχή «Βελίκας» , το Ελληνικό Δημόσιο και οι Υπηρεσίες του, τα τελευταία εξήντα τουλάχιστον χρόνια επικύρωνε τον ιδιωτικό χαρακτήρα των ακινήτων της περιοχής, αποδεχόμενο τη σύνταξη και μεταγραφή συμβολαίων, εισέπραττε φόρους μεταβιβάσεως και λοιπά τέλη. Ακόμη εξέδιδε οικοδομικές άδειες, νομιμοποιούσε τυχόν αυθαίρετα κτίσματα, χρησιμοποιούσε με τη συναίνεση των κατοίκων τμήματα της προσόψεως των οικοπέδων προκειμένου να προβεί στη διαπλάτυνση της υπάρχουσας παραλιακής οδού, κ.α. Δημιουργήθηκε, κατ' αυτόν τον τρόπο, η υφιστάμενη σήμερα κατάσταση και η περιοχή αυτή, με την απόλυτη συναίνεση της Διοίκησης , έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες τα πλήρη χαρακτηριστικά ενός παραθαλάσσιου και καθ' όλα οργανωμένου οικισμού κατά μήκος της ακτογραμμής, καθώς σ'αυτόν υπάρχουν παραθεριστικές κατοικίες , επαγγελματικοί χώροι, εστιατόρια, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία κλπ. Ο οριοθετηθείς οικισμός «Βελίκας», κατά την απογραφή του έτους 2011,είχε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, διακόσιους ενενήντα έναν κατοίκους ήτοι πολύ λιγότερους από τους 2.000 κατοίκους που θέτει ως όριο σχετική διάταξη του Νόμου.

Παλιά απόφαση του τότε γενικού γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, Φ. Γκούπα, καθόρισε διοικητικώς τα όρια «αιγιαλού», «παλαιού αιγιαλού» και «παραλίας» στη μείζονα περιοχή («Βελίκα») με συνέπεια να εκδοθούν μετέπειτα αρκετά Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής και αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης κατά των οποίων οι ενδιαφερόμενοι άσκησαν ανακοπές ενώ κατατέθηκαν και αναγνωριστικές αγωγές κυριότητας κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Η προαναφερόμενη απόφαση ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη συμπεριφορά του Ελληνικού Δημοσίου και των Υπηρεσιών του, που αναγνώριζαν ανεπιφύλακτα τον αδιαμφισβήτητο ιδιωτικό χαρακτήρα των επιδίκων εκτάσεων. Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Β. Κόκκαλη ο τότε αναπλ. υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης «φωτογράφιζε» την πρόσφατη (8-2-2017) ευνοϊκή απόφαση της Αποκεντρωμένης, καθώς απαντούσε ως εξής: Ήδη η Επιτροπή του άρθρου 3 του Ν. 2971\2001 έκανε αυτοψία και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επαναχάραξης.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass