ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Απόκριες στον Δήμο Αγιάς

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2017 12:00

Πλούσιες θα είναι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλο το μήκος και πλάτος του Δήμου Αγιάς από τον τοπικό Δήμο και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» με τη σύμπραξη των συλλόγων της περιοχής, φορέων, σχολείων και εθελοντών.

Στην Αγιά όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην κεντρική πλατεία. Αύριο Παρασκευή, στις 11:30 π.μ., οι μαθητές των σχολείων της κωμόπολης θα χορέψουν γαϊτανάκι. Το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, όσα παιδιά επιθυμούν μπορούν να πάρουν μέρος στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Την Κυριακή, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 4 μ.μ. με την παρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών. Ξεχωριστή και ιδιαίτερη αναμένεται η παρουσία του γκρουπ της «Μαμαδοπαρέας Αγιάς», που θα κάνει την εμφάνισή του για πρώτη χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γλέντι, χορό, αποκριάτικο ξεφάντωμα και κάψιμο του Καρνάβαλου. Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, αγριογούρουνο, λουκάνικα, πίτες και κρασί. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα προσφέρονται σαρακοστιανά εδέσματα και ζεστή φασολάδα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου Αγιάς διοργανώνει αποκριάτικο πάρτι, σήμερα Πέμπτη, στις 4 μ.μ., στο cafe Ζήση Μανίκα στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, με χορό, ξεφάντωμα, κλόουν και πολλά δώρα έκπληξη.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγιάς διοργανώνει αποκριάτικο πάρτι, αύριο Παρασκευή, στις 6:30 μ.μ., στο «Κτήμα Νεφέλη» στο 2ο χλμ. Αγιάς – Αγιοκάμπου, με χορό, παιχνίδια, δύο κλόουν, face painting και πλούσια λαχειοφόρο. Τιμή εισόδου 8 ευρώ κατ’ άτομο (συμπεριλαμβάνεται καφές ή χυμός και φαγητό, συμμετοχή στη λαχειοφόρο).

Στο Μεγαλόβρυσο, την Κυριακή, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6 μ.μ., με αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ανάμματος του «φανού», της φωτιάς. Καρναβαλιστές και μη, ντόπιοι και επισκέπτες, θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν γύρω από τη φωτιά ανακαλώντας από τη μνήμη τα παλιά αποκριάτικα γλέντια, τότε που όλοι, μικροί – μεγάλοι, ντυμένοι μασκαράδες, γλεντούσαν μέχρι αργά το βράδυ στις φωτιές του χωριού. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιραστούν τα παραδοσιακά αποκριάτικα εδέσματα, χαλβάς, λουκάνικα, μπάντζος, και θα ακολουθήσει γλέντι με μουσική, χορό και άφθονο κρασί.

Στην Αμυγδαλή, στο «Στέκι» στην πλατεία του χωριού, το πρόγραμμα θα έχει για την Κυριακή το βράδυ άναμμα της φωτιάς και το πρωί της Καθαράς Δευτέρας φασολάδα, σαρακοστιανά και ζωντανή παραδοσιακή μουσική με τον Δημήτρη Μπέσα και τον Στέργιο Αποστολίνα.

Στο Γερακάρι, την Κυριακή, στις 6:30 μ.μ., ξεκινούν χοροί με τραγούδια και η βραδιά θα συνεχιστεί με καρναβαλική παρέλαση παιδιών, σοκολατοπόλεμο, άφθονους μεζέδες, πολύ κρασί και άναμμα φωτιάς μπροστά στο σχολείο.

Στην Ανάβρα, την Καθαρά Δευτέρα, στις 11 π.μ., στην πλατεία, θα υπάρχει φασολάδα για όλους, dj, μουσική και χορός, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, τοπικά εδέσματα, χαλβάς, κρασί, λαγάνες και, τέλος, στο γήπεδο, στη 1 μ.μ., διαγωνισμός χαρταετού (ποιος θα φτάσει πιο ψηλά) με δώρο έκπληξη.

Στην Ανατολή, το βράδυ της Κυριακής, θα αναβιώσουν παλιά παραδοσιακά αποκριάτικα τοπικά έθιμα. Το άναμμα της μεγάλης φωτιάς, με «τζιανάπινα», θα γίνει στο προαύλιο του σχολείου και θα προσφερθούν λουκάνικα και κρασί. Την Καθαρά Δευτέρα, στον ίδιο χώρο, θα προσφερθούν φασολάδα, μπουρανί, λαγάνες, σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί.

Στην Έλαφο, την Κυριακή, στις 7:30 μ.μ., θα γίνει το άναμμα της μπουμπούνας και θα ακολουθήσει αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή μουσική. Την Καθαρά Δευτέρα, από τις 12 το μεσημέρι, θα προσφέρονται σαρακοστιανά εδέσματα και η πατροπαράδοτη φασολάδα, ενώ θα γίνει και διαγωνισμός χαρταετού.

Στη Μελιβοία, το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει αποκριάτικο πάρτι και το βράδυ της Κυριακής το πρόγραμμα περιλαμβάνει άναμμα της φωτιάς, κάψιμο του καρνάβαλου, καρναβαλιστές, δρώμενα, κρασί και αποκριάτικα εδέσματα. Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα υπάρχει φασολάδα για όλους.

Στη Βελίκα, στον αύλειο χώρο του πρώην καταστήματος «Παράξενος» δίπλα στο κτίριο των ηλεκτρολόγων, το Σάββατο, στις 3 μ.μ., οι μικροί καρναβαλιστές θα πάρουν μέρος στο παιχνίδι εξερεύνησης του κρυμμένου θησαυρού. Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί. Το απόγευμα της Κυριακής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αποκριάτικο ξεφάντωμα και γλέντι με ζωντανή μουσική, κρασί, ψητά λουκάνικα και σουβλάκια, πίτες και χαλβά. Θα βραβευτεί η καλύτερη αμφίεση μεταξύ των καραναβαλιστών και θα ακολουθήσει άναμμα φωτιάς και κάψιμο του καρνάβαλου. Την Καθαρά Δευτέρα πέταγμα χαρταετών και νηστίσιμα θαλασσινά.

Στον Αγιόκαμπο, στον χώρο του «Old school», το πρόγραμμα περιλαμβάνει το Σάββατο Masque… Party Animal, χορευτικό θέαμα με την Έλενα Κανταρά και On Dexx με τον Κώστα Μελιτζάνη. Την Κυριακή, καρναβάλι (Fire Carnival), μπουφέ με πλούσια εδέσματα, κλόουν, παιχνίδι και κλήρωση με ένα δώρο έκπληξη για τους μικρούς επισκέπτες, On Dexx με τον Κωνσταντίνο Ζιώγα. Την Καθαρά Δευτέρα, αυστηρά ελληνικό μουσικό πρόγραμμα με τον Αντώνη Κανέλλο. Δίπλα στο «Old school», ο γνωστός πλέον σε όλους Γρηγόρης Ντάφης θα έχει μπουφέ με πεντανόστιμο λουκούμι και εξαιρετικό χαλβά, τσίπουρο και πολλούς χαρταετούς.

Στην Κουτσουπιά, την Κυριακή, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κάψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία του οικισμού, όπου θα μοιραστεί δωρεάν κρασί και χαλβάς.

Στη Σκήτη, το Σάββατο, στην ταβέρνα του κ. Παναγούλη, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη χοροεσπερίδα του τοπικού Περιβαλλοντικού Μορφωτικού Συλλόγου με πολύ χορό και πλούσια λαχειοφόρο. Το βράδυ της Κυριακής, θα στηθεί χορός γύρω από τη φωτιά και καρναβαλιστές θα κάψουν τον καρνάβαλο. Την Καθαρά Δευτέρα, το πρωί, στην πλατεία, οι γυναίκες του συλλόγου θα ετοιμάσουν την πατροπαράδοτη φασολάδα και θα την προσφέρουν στους επισκέπτες μαζί με άλλα σαρακοστιανά εδέσματα. Υπό τους ήχους ζωντανής παραδοσιακής μουσικής θα στηθεί μεγάλος χορός, ενώ μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν παίζοντας χάσκα. Το πέταγμα των χαρταετών θα γίνει στο γήπεδο.

Στο Σκλήθρο, την Καθαρά Δευτέρα, στο ανοιχτό θέατρο, θα σερβίρονται φασολάδα, κρασί, σαρακοστιανά και άλλα τοπικά εδέσματα.

Στην Καρίτσα, την Καθαρά Δευτέρα, στην πλατεία του χωριού, αντί για φασολάδα, θα προσφέρονται φασόλια γίγαντες.

Στο Στόμιο, άναμμα φωτιάς με γλέντι και φαγητό το βράδυ της Κυριακής, ενώ την Καθαρή Δευτέρα θα προσφέρονται μαγειρεμένες σουπιές.

Την Κυριακή το βράδυ, φωτιές θα ανάψουν επίσης σε Αετόλοφο, Νερόμυλους, Ποταμιά και Καστρί με χορό, κρασί και φαγητό για όλους.

Σε Παλαιόπυργο, Ομόλιο και Μαρμαρίνη, το βράδυ της Κυριακής θα ανάψουν φωτιά και θα προσφέρονται κρασί και τοπικά εδέσματα, ενώ το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα προσφέρονται φασολάδα, κρασί και σαρακοστιανά.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass