ΤΟΝΙΣΘΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α. ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Αναγκαία η ευρεία αντίληψη στη χάραξη πολιτικών

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2017 14:23

«Oι Δήμοι θα πρέπει να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό ρόλο της δεκαετίας του ’70 και να μην λειτουργούν απλά ως τοπικές διοικήσεις που μετράνε την επιτυχία μόνο με πεζοδρόμια, δρόμους και πλατείες.

Αλλά να λειτουργήσουν με μια ευρεία αντίληψη στη χάραξη πολιτικών και σχεδίων η οποία θα ξεπερνά τα στενά όρια του Δήμου και να περάσουν σε μια περίοδο εξωστρέφειας με πολιτικές πρωτοβουλίες στα θέματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και γενικά σε κάθε κεντρικό πολιτικό και κοινωνικό θέμα» τόνισε ο αντιδήμαρχος Λάρισας Γ. Σούλτης μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η τοπική αυτοδιοίκηση στη σύγχρονη εποχή, προκλήσεις πολιτικές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων στο «Χατζηγιάννειο», έγιναν εισηγήσεις που μεταξύ άλλων αφορούσαν σε βέλτιστες πολιτικές και πρακτικές για τον πολιτισμό, στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στην αστική αντζέντα της Ε.Ε. μετά το σύμφωνο του Άμστερνταμ και στον αστικό στρατηγικό σχεδιασμό.

Οι εργασίες της ημερίδας άνοιξαν με χαιρετισμό που απηύθυνε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στο ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι ΟΤΑ, για να σημειώσει πως «πραγματικός στόχος πρέπει να είναι η ουσιαστική αυτό-διοίκηση».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Γρ. Παπαχαραλάμπους, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδ. Γκοτσόπουλος.

Ο κ. Σούλτης εισηγήθηκε το θέμα «η τοπική αυτοδιοίκηση σε κρίσιμους καιρούς: Πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων. Η περίπτωση του Δήμου Λαρισαίων». Για να υπογραμμίσει τους 4 βασικούς άξονες, «μιας άλλης πολιτικής» όπως είπε, που αφορούν στην «ουσιαστική ενίσχυση και επέκταση των συμμετοχικών θεσμών», στην «ουσιαστική εξωστρέφεια των Δήμων και ανάπτυξη «πολιτικών» συνεργασιών μεταξύ τους», στην «εξωστρέφεια προς την Ευρώπη και διεθνώς» και, στην «εξωστρέφεια και συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς και ουσιαστική εμπλοκή του Δήμου σε θέματα της ανάπτυξης».

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Άσπα Γοσποδίνη, εισηγήθηκε το θέμα «νέες βέλτιστες πολιτικές και πρακτικές Αστικών Αναπλάσεων για τον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία». Για να ακολουθήσουν εισηγήσεις που αφορούσαν σε θέματα όπως «Πόλεις σε κρίση: Οι προκλήσεις της Αστικής Ατζέντας της Ε.Ε. μετά το Σύμφωνο του Άμστερνταμ» «Σχεδιάζω, συνεργάζομαι, πράττω, αναγνωρίζομαι, επανασχεδιάζω. Το αφήγημα του αστικού στρατηγικού σχεδιασμού», «Ανάπτυξη κοινωνικών ικανοτήτων και ομαδοσυνεργατικότητα: η νέα τάση στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση», «Λάρισα, Η πόλη που μαθαίνει: Ένα αυτοδιοικητικό πείραμα», «Τεχνικές για αξιόπιστη διαβούλευση και ενδυνάμωση της συμμετοχής», «Καλές πρακτικές για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ανάπτυξης του Δήμου Φαρσάλων», «Δικτύωση, φαντασία και καλές πρακτικές στην αξιοποίηση τοπικών ιδιοτήτων» και, «Παρουσίαση του προγράμματος CLLD (Leader) για το Νομό Λάρισας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass