ΤΡΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Αναζητείται χρηματοδότηση για τα 6 επικίνδυνα χιλιόμετρα

* Δύο σπάνια θανατηφόρα στην ευθεία της Γεωργικής Σχολής - «Κοινό μυστικό» η οδήγηση χωρίς άδεια, τα ασυντήρητα και με φθαρμένα ελαστικά Ι.Χ. και η μη τήρηση του ΚΟΚ από τους οδηγούς

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2017 13:25

Το επικίνδυνο κομμάτι της εθνικής οδού Λάρισας – Τρικάλων, από τη διασταύρωση της Τερψιθέας έως τον κόμβο της Ραχούλας, επαναφέρει στην επικαιρότητα το τελευταίο τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο ύψος του Κέντρου Αποκατάστασης «ANIMUS», όπου έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος από το Ζάρκο Τρικάλων.

Πρόκειται για τα τελευταία 6 επικίνδυνα χιλιόμετρα για τα οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναζητεί χρηματοδότηση προκειμένου και αυτό το τμήμα να καταστεί ασφαλές όπως η υπόλοιπη εθνική οδός Λάρισας – Τρικάλων μετά τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Αν αυτό το δυστύχημα σημειώθηκε στο εναπομείναν επικίνδυνο τμήμα της εθνικής οδού, στον ίδιο δρόμο αλλά στην ευθεία της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, καταγράφηκαν ωστόσο άλλα δύο «αδικαιολόγητα» τροχαία δυστυχήματα. «Αδικαιολόγητα» ή σπάνια τροχαία με δεδομένο ότι ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο, εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για ευθεία οδό, διαθέτει και διαχωριστική νησίδα.

«Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» σημειώνει στην «Ε», με αφορμή γενικά τα δυστυχήματα, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας Σερ. Καφετζής εστιάζοντας «στον παράγοντα άνθρωπο».

Το θέμα με τα τροχαία δυστυχήματα είναι γνωστό σε όλους, όπως γνωστή και η κατά καιρούς «αδράνεια» των εμπλεκομένων Υπουργείων να βελτιώσουν τη νομοθεσία ή έστω να… επιμείνουν στην εφαρμογή των νόμων, παρά την οξύτητα του προβλήματος και τις ανεκτίμητες στην πραγματικότητα, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της σύγχρονης τραγωδίας στους ελληνικούς δρόμους.

Μόνο από τους εβδομαδιαίους, άρα τακτικούς, ελέγχους των Τμημάτων Τροχαίας Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι γνωστό ότι πλήθος οδηγών συλλαμβάνεται να κυκλοφορεί χωρίς να διαθέτει άδεια οδήγησης καθώς λόγω κόστους, υποψήφιοι οδηγοί δεν συμμετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος. Κοινό μυστικό αποτελεί επίσης ότι στους ίδιους ελέγχους επιβεβαιώνονται σωρηδόν οι ίδιες παραβάσεις: Κατανάλωση αλκοόλ, οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας, επικίνδυνη οδήγηση κ.λπ.

Κοινό μυστικό αποτελεί τέλος ότι οι οδηγοί «πάνε στο συνεργείο όταν το αυτοκίνητο μείνει στον δρόμο» ενώ «τα αυτοκίνητα έχουν φθαρμένα ελαστικά, αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα και δεν έχουν περάσει έλεγχο ΚΤΕΟ» όπως σημειώνει στην «Ε», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Ι.Χ. Λάρισας Δημ. Παληογιάννης.

ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατέστησαν σύγχρονη και ασφαλή την εθνική οδό Λάρισας – Τρικάλων, με εξαίρεση το τμήμα μήκους περίπου 6 χλμ, από τη διασταύρωση της Τερψιθέας έως τον κόμβο της Ραχούλας.

Στο μέσον περίπου, στην είσοδο του Κέντρου Αποκατάστασης «ANIMUS», τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος από το Ζάρκο ενώ στο ίδιο σημείο κατά καιρούς έχουν σημειωθεί ατυχήματα αλλά και δυστυχήματα.

Ακριβώς επειδή οι οδηγοί εισέρχονται από ένα δρόμο ασφαλείας σε έναν δρόμο διπλής κατεύθυνσης, που δεν διαθέτει διαχωριστική νησίδα ή προστατευτικές μπάρες. Στις «εισόδους» ωστόσο του επικίνδυνου τμήματος, υπάρχει προειδοποιητική σήμανση, όπως σημειώνεται από την Τροχαία Λάρισας.

Για την κατασκευή του επικίνδυνου δρόμου υπάρχουν μελέτες οι οποίες χρειάζονται επικαιροποίηση ενώ η υλοποίηση του έργου (με παράλληλη κατασκευή παράπλευρου δικτύου κ.λπ.), σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κοστίσει περί τα 30 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογισθεί το κόστος για απαλλοτριώσεις.

«Εμείς θα “ωριμάσουμε” τις μελέτες» σημειώνει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός προσθέτοντας ότι «απαιτούνται πολλά χρήματα και για τον λόγο αυτό, διαρκώς αναζητούμε χρηματοδότηση».

ΣΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ

Τα δύο δυστυχήματα που προηγήθηκαν ωστόσο, μπορεί να έγιναν στον ίδιο δρόμο (στο 2ο και στο 10ο χλμ., κοντά δηλαδή στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή), αλλά στο τμήμα εκείνο που ο δρόμος είναι μια μεγάλη ευθεία που διαθέτει μάλιστα διαχωριστική νησίδα και για τον λόγο αυτό, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας, θεωρούνται σπάνια.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δυστύχημα που έγινε στις 28 Ιανουαρίου έχασε τη ζωή του ένας 33χρονος από τη Λιβαδειά και στο δεύτερο δυστύχημα, που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου, έχασε τη ζωή της μια 33χρονη από την Τσεχία.

«Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» σημειώνει στην «Ε», ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας Σερ. Καφετζής εστιάζοντας «στον παράγοντα άνθρωπο». Προσθέτοντας ότι «οι οδηγοί θα πρέπει να τηρούν τη σήμανση, να αποφεύγουν την υπερβολική ταχύτητα και να δείχνουν την ανάλογη προσοχή».

ΑΙΤΙΑ

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι «η έλλειψη δεούσης προσοχής, η απόσπαση προσοχής του οδηγού και η παραβίαση της προτεραιότητας».

Με βάση νεότερα στοιχεία, που αφορούν στον Ιανουάριο του 2017, στο πλαίσιο τροχονομικών δράσεων, από την ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία «68.983 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 4.531 παραβάσεις και ειδικότερα: 877 για υπερβολική ταχύτητα, 92 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 194 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού, 41 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 115 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας, 31 για μη χρήση κράνους, 76 για χρήση κινητού τηλεφώνου, 1 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων, 107 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 22 για αντικανονικό προσπέρασμα, 3 για αντικανονικούς ελιγμούς, 9 για παραβίαση προτεραιότητας, 720 για παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων, 72 για παραβάσεις ΚΤΕΟ, 2 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα, 20 για φθαρμένα ελαστικά, 2.149 λοιπές παραβάσεις».

«ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ»

«Κοινό μυστικό» αποτελούν επίσης, στο πλαίσιο των ίδιων – στοχευμένων - τροχονομικών ελέγχων, οι αναρίθμητες συλλήψεις Θεσσαλών για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης. Αφού λόγω της οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότεροι αδυνατούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε Σχολές Οδήγησης.

Η κατάσταση των οχημάτων, επίσης λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα ακόμη κοινό μυστικό. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Ι.Χ. Λάρισας Δημ. Παληογιάννης, μιλώντας στην «Ε» παραπέμπει στην περσινή πρωτοβουλία του Συλλόγου που έγινε στο πλαίσιο της Ημέρας Περιβάλλοντος, στη Σκεπαστή της Νεάπολης. Όπου σε 250 αυτοκίνητα έγινε δωρεάν τεχνικός έλεγχος για να διαπιστωθεί, όπως σημειώνει ο κ. Παληογιάννης, ότι «το 67% των αυτοκινήτων διέθετε ακατάλληλα ελαστικά.

Σήμερα έχουν περιορισθεί οι μετακινήσεις και οι οδηγοί λανθασμένα θεωρούν τα ελαστικά κατάλληλα επειδή δεν έχουν “συμπληρώσει” τα χιλιόμετρα, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα ελαστικά έχουν “διάρκεια ζωής”.

Επίσης στο 50% των αυτοκινήτων διαπιστώθηκε πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης». Σήμερα πολλά αυτοκίνητα δεν περνάνε από έλεγχο ΚΤΕΟ» καταλήγει ο κ. Παληογιάννης για να υπογραμμίσει ότι «το service του αυτοκινήτου δεν γίνεται πλέον με βάση το βιβλίο του κατασκευαστή. Στα συνεργεία έρχονται πλέον όταν το αυτοκίνητο “μείνει” στον δρόμο, ελάχιστοι είναι οι οδηγοί που προγραμματίζουν ραντεβού. Οι περισσότεροι μένουν στα απολύτως απαραίτητα…».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass