ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Πρόστιμα για την αφισορύπανση

«Στόχος όλων μας, μια καθαρή και όμορφη Λάρισα» τονίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απ. Σουρλαντζής

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2017 11:16

Πρόστιμα σε ιδιώτες και εταιρίες για αφισορύπανση, επέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας κατά την τελευταία του συνεδρίαση, την περασμένη Πέμπτη. Επτά συνολικά ιδιώτες και εταιρίες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο που υπερβαίνει

τα 1.400 ευρώ για παράβαση του νόμου 2946/01 περί υπαίθριας διαφήμισης, καθώς ανήρτησαν αφίσες που αφορούσαν σε διάφορες εκδηλώσεις, σε χώρους για τους οποίους δεν είχαν λάβει την άδεια του Δήμου.

Τις παραβάσεις βεβαίωσαν προ καιρού, αστυνομικοί Τμημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας και μετά την υποβολή μήνυσης, το θέμα εξετάσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο «μόνο ως προς το ύψος του προστίμου και όχι για το αν θα επιβληθεί ή όχι πρόστιμο καθώς αποτελεί δέσμια αρμοδιότητα» όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομίας Παν. Νταής.

Με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Απ. Σουρλαντζή να διευκρινίζει πως «η αφισοκόλληση και η ανάρτηση οποιασδήποτε μορφής αγγελτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των γραφείων τελετών, επιτρέπεται μόνο με άδεια για συγκεκριμένο αριθμό και σε ορισμένα σημεία».

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν μετά από απόφαση που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (με εξαίρεση δύο συμβούλους παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ψήφισαν «λευκό») σε Λαρισαίους ιδιώτες και εταιρίες για ανάρτηση αφισών που αφορούσαν είτε σε μουσικές συναυλίες – είτε στη διαφήμιση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα και με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 8 του ν. 2946/01 «στους διαφημιστές καθώς και σε όσους μισθώνουν και εκμεταλλεύονται χώρους υπαίθριας διαφήμισης επιβάλλεται πρόστιμο, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νόμου αυτού καθώς και των κατ΄ εξουσιοδότησή του εκδιδόμενων κανονιστικών πράξεων».

Προβλέπεται επίσης ότι «το ύψος του προστίμου ανέρχεται από 1.467,35 ευρώ μέχρι 29.347,03 ευρώ και επιβάλλεται αναλόγως με τις περιστάσεις». Το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, στην τελευταία συνεδρίαση για τις 7 συνολικά περιπτώσεις, επέβαλε το ελάχιστο πρόστιμο των 1.467,35 ευρώ.

Μια ακόμη διάσταση της αφισορύπανσης αφορά και στην τοποθέτηση αφισών ακόμη και σε φωτεινούς σηματοδότες ή σε στύλους τροχονομικής σήμανσης, κάτι που δεν προβλέπεται καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών αυτοκινήτων.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Α. Σουρλαντζής, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημείωσε ότι ο Δήμος Λαρισαίων «θα λάβει αυστηρά μέτρα για την πάταξη της παράνομης αφισοκόλλησης και ανάρτησης πανό, τιμωρώντας τους παραβάτες με τα προβλεπόμενα πρόστιμα».

Διευκρινίζοντας ότι «η αφισοκόλληση και η ανάρτηση οποιασδήποτε μορφής αγγελτηρίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των γραφείων τελετών, στην πόλη της Λάρισας αλλά και στις τοπικές κοινότητες, επιτρέπεται μόνο με άδεια για συγκεκριμένο αριθμό και σε ορισμένα σημεία.

Σε περιπτώσεις παραβάσεων ο Δήμος θα προβαίνει στην επιβολή προστίμου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα επιβάλλονται πρόστιμα για διαφημίσεις οι οποίες αναρτώνται εκτός των επιτρεπομένων σημείων, για διαφημίσεις στα επιτρεπόμενα σημεία χωρίς την απαιτούμενη άδεια, για διαφημίσεις σε δέντρα, για αεροπανό καθώς και για βάψιμο με ανεξίτηλα χρώματα».

«Το φαινόμενο της αφισορύπανσης» προσθέτει ο κ. Σουρλαντζής «υποβαθμίζει το αστικό περιβάλλον στη Λάρισα και αντιστρατεύεται την ευρύτερη προσπάθεια για διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης αφισορύπανσης στην ποιότητα ζωής και στον τουρισμό της πόλης είναι μόνον αρνητικές.

Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι αυτό που ενδιαφέρει την πόλη και τον Δήμο μας είναι η πρόληψη των φαινομένων αυτών και όχι η αστυνόμευση και η είσπραξη προστίμων. Στις περιπτώσεις όμως που κάποιοι προκλητικά και παρά τις εκκλήσεις και τις ανακοινώσεις που προηγήθηκαν , συνεχίζουν να πληγώνουν το βλέμμα μας και να τραυματίζουν τον πολιτισμό της πόλης μας, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου θα προβαίνουν στις ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία».

Ο κ. Σουρλαντζής επισημαίνει τέλος ότι «για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος απαιτείται η συνεργασία όλων των δημοτών με τις Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων , των ενεργών πολιτών επίσης , των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών ειδικότερα. Όλοι μπορούμε και πρέπει να βοηθήσουμε στη διατήρηση μιας καλής εικόνας της Λάρισας, πρώτα για εμάς που ζούμε στην πόλη αλλά και για τους επισκέπτες της. Γιατί η εικόνα μιας πόλης, η καθαριότητά της και κατ' επέκταση η αισθητική της είναι και δείκτης του πολιτισμού της. Εξάλλου ο στόχος όλων μας είναι κοινός׃ Μια καθαρή και όμορφη Λάρισα».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass