ΦΑΡΣΑΛΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία σ' έναν τάφο

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2017 10:40

Ο Δήμος Φαρσάλων διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου των Πρακτικών του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Φαρσάλων που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων, παρουσία εκπροσώπων συλλόγων και φορέων και στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν στους παρευρισκομένους αντίτυπα των πρακτικών.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε η κ. Σοφία Καραπάνου αρχαιολόγος και διευθύντρια των δύο ανασκαφικών προγραμμάτων που γίνονται στο κάστρο της Καλλιθέας και στην αρχαία Σκοτούσσα, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι "το διεθνές επιστημονικό συνέδριο Φαρσάλων παρείχε την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε μια μεγάλη επιστημονική μερίδα και στους πολίτες των Φαρσάλων, τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών των τελευταίων ετών". Αναφέρθηκε στο έργο αποκατάστασης της Ακρόπολης που πραγματοποιήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ και συνέβαλε στην αποκάλυψη νέων ευρημάτων και στη δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τις αρχαιότητες. Επισήμανε ότι στην περιοχή "ΚΑΤΡΑΝΑ" αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος του δυτικού τείχους της αρχαίας πόλης, αναφέρθηκε στις αρχαίες πόλεις, όπως είναι η Καλλιθέα και η Σκοτούσσα, που με τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων γίνονται σημαντικές ανακαλύψεις και τόνισε ότι με την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου παρουσιάστηκε πληθώρα νέων στοιχείων για την περιοχή των Φαρσάλων.

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Φαρσάλων και στο "Γαβούστημα" που θα πραγματοποιηθεί φέτος το καλοκαίρι στην πόλη και θα είναι ένα τιμητικό γεγονός, που θα προβληθεί ανάλογα από τον Δήμο Φαρσάλων, ώστε να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες. Κατόπιν τόνισε ότι "τα Πρακτικά του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του 2013 είναι η τρίτη κατά σειρά έκδοση και ο στόχος επετεύχθη καθώς σημαντικοί άνθρωποι κατέθεσαν τους καρπούς του επιστημονικού τους μόχθου και παρουσίασαν όλες τις νεότερες έρευνες για την περιοχή, συμβάλλοντας έτσι να συμπληρωθεί ο αρχαιολογικός χάρτης, ενώ οι πολίτες έγιναν κοινωνοί όψεων και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Η διάσωση και η αποκατάσταση των μεγάλων μνημείων από τη φθορά του χρόνου και η μετατροπή τους σε χώρους πολιτιστικής δημιουργίας, αποτελεί καθοριστική βάση διαμόρφωσης της πολιτιστικής μας πολιτικής, όπως ακόμη και η δημιουργία μόνιμων πολιτιστικών θεσμών που δρουν και παράγουν αποτελέσματα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οφείλουμε να φτιάξουμε εκείνες τις μεγάλες αφηγήσεις που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Εύχομαι αυτή η έκδοση να αποτελέσει το όχημα που θα ταξιδέψει με ούριο άνεμο το όνομα του τόπου σ' όλον τον κόσμο".

Τέλος, η αρχαιολόγος - επιστημονική συνεργάτις του δημάρχου κ. Βάσω Νούλα παρουσίασε τον τόμο των Πρακτικών - τεχνικά χαρακτηριστικά και περιεχόμενο - που περιλαμβάνει ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους. Η κ. Βάσω Νούλα (επιμελήτρια της έκδοσης) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ο Δήμος Φαρσάλων με την έκδοση αυτή - τρίτη κατά σειρά - πρόσθεσε ένα νέο κρίκο στο έργο της διάσωσης και της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής με μεγάλη αρχαιολογική σημασία, που έχει να δώσει ακόμη πολλά, μέσα από την έρευνα και τα οποία ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί".

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass