ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Ζητούν drones ακόμα και για γάμους!

* Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επαγγελματίες του φωτογραφικού κλάδου για την ασφάλεια των καλεσμένων ωστόσο

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:39

Του Κ. Γκιάστα

Τα μάθαμε στα γήπεδα. Τα είδαμε να προσπαθούν να βάλουν κινητά στις φυλακές. Διαβάσαμε πως αναστατώνουν το Παρίσι αφού τριγυρνούν «ορφανά» τις νύχτες. Τώρα όμως διαπιστώσαμε πως οι Λαρισαίοι, ή για να ακριβολογούμε κυρίως οι Λαρισαίες, ζητούν drones (τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη) ακόμα και στους γάμους τους. Ψάχνουν δηλαδή να εντυπωσιάσουν και θέλουν λήψεις βίντεο από τον ουρανό κατά τη διάρκεια της τελετής. Αυτή η νέα μόδα ωστόσο είναι που φέρνει σε δύσκολη θέση κάποιους ανθρώπους του κλάδου όπως για παράδειγμα τον κ. Αλέξανδρο Ευθυμιόπουλο που μας έδωσε και μια άλλη διάσταση του ζητήματος, αυτής της ασφάλειας.

«Έρχονται το τελευταίο διάστημα και μας ζητούν drones, όμως για λόγους ασφαλείας εμείς δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε. Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία δεν έχουν αποσαφηνιστεί όσον αφορά στη λειτουργία τους» και γίνεται πιο συγκεκριμένος: «Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν χωρίς τις απαραίτητες άδειες και για λίγα ευρώ παραπάνω ρισκάρουν και χρησιμοποιούν drones μικρής σχετικά αξίας και αμφιβόλου ποιότητας και λειτουργίας. Τι θα γίνει όμως αν κάποιος χάσει τον έλεγχο από κακό χειρισμό ή από μηχανικό λάθος. Πώς θα το αντιμετωπίσει έχοντας από κάτω του εκατοντάδες ανθρώπους; Εκτός των άλλων δεν πρέπει να υπάρχει μια νομοθεσία που να ορίζει τη λειτουργία τους; Ο καθένας δηλαδή παίρνει ένα drone και κάνει τη δουλειά του ανεξέλεγκτα;».

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της 13ης Ιανουαρίου 2010 ορίστηκε κανονισμός πτήσεων αερομοντέλων που υπογράφηκε από τον τότε υπουργό Άμυνας κ. Βενιζέλο και ξεχωρίζει σαφέστατα τις δύο κατηγορίες:

* Αερομοντέλο ή Μοντέλο Αεροσκάφους (Model Aircraft) είναι μία ιπτάμενη συσκευή περιορισμένων διαστάσεων, που φέρει ή όχι προωθητικό σύστημα, που δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει άνθρωπο και το οποίο χρησιμοποιείται για αεραθλητισμό ή ψυχαγωγία. Τα αερομοντέλα μπορεί να έχουν τη μορφή αεροπλάνου, ανεμοπτέρου, ελικόπτερου, αυτόγυρου, υδροπλάνου, αμφίβιου, αλεξίπτωτου, αερόστατου, αερόπλοιου, ή άλλης μορφής. Τα αερομοντέλα μπορεί να είναι τηλεχειριζόμενα, ελεύθερης πτήσης, ή κυκλικής πτήσης.

* Μη επανδρωμένο αεροναυτικό όχημα (UAV − Unmanned Aeronautical Vehicle) είναι μία ιπτάμενη συσκευή που δεν μεταφέρει άνθρωπο, και το οποίο έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται για επιστημονικούς, ερευνητικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς. Τα UAV δεν θεωρούνται αερομοντέλα και τα αερομοντέλα δεν θεωρούνται UAV.

Κανόνες για τα αερομοντέλα λοιπόν υπάρχουν. Για τα drones;

ΜΕΛΕΤΑΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

ΠΤΗΣΕΙΣ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Εν τω μεταξύ την εισαγωγή σε επίπεδο Ε.Ε. κανόνων για τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου drones μελετάει η Κομισιόν. Η σχετική οδηγία αναμένεται να συζητηθεί στη Ρίγα τον Μάρτιο. Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο μετά από έντονες ανησυχίες παγκοσμίως για θέματα ασφάλειας. Σύμφωνα μάλιστα με το euronews η Ευρωπαία επίτροπος Βιoλέτα Μπουλτς επισκέφτηκε κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Βέλγιο για να ακούσει τις προτάσεις τους.

«Χρειάζεται περισσότερη εναρμόνιση στην Ευρώπη, ώστε όλες οι χώρες να έχουν τους ίδιους γενικούς βασικούς κανόνες. Πρέπει να γίνει. Γιατί τώρα ο οποιοσδήποτε μπορεί να πετάξει ένα μηχάνημα. Και κάνει ό,τι θέλει» δήλωσε ο πρόεδρος μιας εταιρίας κατασκευής drones.

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιογράφοι του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera συνελήφθησαν στο Παρίσι γιατί πετούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη παράνομα πάνω από την πόλη.

Κάποια κράτη μέλη έχουν υιοθετήσει κανόνες στο πλαίσιο της εθνικής τους νομοθεσίας αλλά η Ε.Ε. θέλει μία στρατηγική σε επίπεδο Ένωσης.

«Αυτό έχει μία καταπληκτική δυναμική από την πλευρά της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, ξέρουμε πολύ καλά τις ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι. Όπως είπατε, υπάρχουν όλο και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη γύρω μας και πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ένα νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά τα αεροσκάφη θα λειτουργούν στο μέλλον» είπε η Επίτροπος.

Η Σουηδία, η Γαλλία και η Μεγ. Βρετανία ήδη επιτρέπουν σχετικές πτήσεις σε ιδιωτικό επίπεδο. Υπάρχουν αντίστοιχα εγχειρήματα και στη Γερμανία για εμπορικούς σκοπούς τα οποία για την ώρα βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass