Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΩΝ ΠΑΝΩ ΣΕ ΔΥΟ ΤΡΟΧΟΥΣ

Γράμματα εν κινδύνω…

* Τι λένε στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Ταχυδρομικών Θεσσαλίας Γρηγόρης Μπλιάτσιος και ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος Σπύρος Οικονόμου

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2017 22:50

Με το σταντ ανοιγμένο, τα γυαλιά μυωπίας χαμηλά και το χέρι στο γκάζι. Η σκέψη στα ονόματα, το βλέμμα εδώ και εκεί, και το μυαλό σε χίλιες πλευρές. Για ώρες το ίδιο πράγμα. Κάθε μέρα εδώ και χρόνια ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Τους ταχυδρόμους όμως δεν τους πειράζει αυτό. Δουλειά τους είναι και την κάνουν ευχάριστα. Λένε και την καλημέρα στους πολίτες.

Οι ταχυδρόμοι γι’ άλλο καρδιοχτυπούν και θλίβονται, και αυτό συνέβη σε συνάδελφό τους προχθές. Ο 57χρονος ταχυδρόμος, την ώρα του ατυχήματος βρισκόταν σε υπηρεσία, καθώς επέστρεφε στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ. Δεν πρόλαβε όμως να φτάσει στον προορισμό του, αφού ένα ΙΧ του έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής. Συγκλονισμένοι όλοι οι συνάδελφοί του μαζί καθημερινά ξεκινούν τη διανομή της αλληλογραφίας σε αρκετές συνοικίες εδώ και δεκαετίες

Όμως είχε την ατυχία να περνάει εκείνη την ώρα από το συγκεκριμένο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού που παραμένει επικίνδυνο καθώς δεν διαθέτει διαχωριστική νησίδα ή προστατευτικές μπάρες, ενώ αρκετοί οδηγοί αναπτύσσουν υπερβολική ταχύτητα.

«Είμαστε όλη μέρα στον δρόμο. Πάνω σε δύο ρόδες και όχι απλά οδηγούμε, αλλά δουλεύουμε πάνω στο μηχανάκι» εξηγούν στην «Ε» ο Γρηγόρης Μπλιάτσιος που είναι πρόεδρος του Σωματείου Ταχυδρομικών Θεσσαλίας και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και ο Σπύρος Οικονόμου που είναι πρόεδρος του τοπικού τμήματος Ταχυδρομικών της Λάρισας.

Συνολικά στην υπηρεσία ως αστικοί διανομείς είναι 30 άτομα με μηχανάκι και άλλοι 4 αγροτικοί διανομείς που πηγαίνουν με τα δικά τους οχήματα τα οποία είναι ασφαλισμένα από την υπηρεσία.

«Καθημερινά εμείς με τα μηχανάκια κάνουμε γύρω στα 20-40 χιλιόμετρα, όμως οι αγροτικοί κάνουν πάνω από 100. Ένα δρομολόγιο μέσα στην πόλη δεν έχει πολλά χιλιόμετρα. Κάποια όμως δρομολόγια περιφερειακά της πόλης καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις. Εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα» επισημαίνουν οι δύο ταχυδρόμοι που είναι από τους πλέον έμπειρους στον χώρο.

«Οι περισσότεροι είμαστε έμπειροι στη δουλειά. Έχουμε πολλά χρόνια, όμως κατά διαστήματα απασχολούμε και έκτακτο προσωπικό, ορισμένου χρόνου. Όσο έμπειρος και να είσαι όμως είναι η κακιά στιγμή που δεν μπορείς να την ελέγξεις με την εμπειρία, ούτε να τη διαχειριστείς» υπογραμμίζουν και εξηγούν τους λόγους: «θες οι κακές καιρικές συνθήκες, θες η ποιότητα του οδοστρώματος, θες αν κάποιος άλλος οδηγός είναι ασυνείδητος; Ό,τι και να σου τύχει από αυτά τότε μπορείς να την πληρώσεις πολύ ακριβά. Είμαστε εκτεθειμένοι από παντού».

Ξεκινάνε από τις 8 το πρωί να μοιράζουν γράμματα και το κάνουν για 4 περίπου ώρες καθημερινά. Μόλις τελειώσουν τη διανομή επιστρέφουν στη βάση τους για την προετοιμασία της επόμενης ημέρας. «Τα μικροατυχήματα είναι μέσα στο πρόγραμμα γιατί όλη μέρα είσαι πάνω στο μηχανάκι. Όμως τα μεγαλύτερα οχήματα δεν σέβονται τα μηχανάκια, αυτό είναι η αλήθεια. Όταν συμβαίνει αυτό τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε λίγο πιο σοβαρά» και υπογραμμίζουν πως «γενικά δεν αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες εκτός από τις περιπτώσεις από τις περιοχές διανομής προς το τμήμα μας. Στο υπόλοιπο διάστημα πάμε σπίτι – σπίτι».

Χαρακτηρίζουν τη χειρότερη περίοδο τον χειμώνα καθώς υπάρχει η ολισθηρότητα του δρόμου σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα λένε ο φετινός χειμώνας με τα χιόνια. «Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έβγαιναν από τα σπίτια τους εμείς μοιράζαμε γράμματα σε μικρά στενά».

Μα ξέρουν γιατί κάνουν τις υπερβάσεις. Το κάνουν για τον κόσμο, τους απλούς πολίτες με τους οποίους διατηρούν μια ιδιαίτερη σχέση.

«Η ανθρώπινη και καθημερινή σχέση που έχει αναπτύξει ο ταχυδρόμος με τους πολίτες δεν την έχει κανένας επαγγελματίας. Υπάρχουν μοναχικοί άνθρωποι που δεν εμπιστεύονται ακόμα και συγγενικά πρόσωπα. Τον ταχυδρόμο όμως τον εμπιστεύονται».

Γι’ αυτή και μόνο την ιδιαίτερη σχέση οι ταχυδρόμοι δουλεύουν καθημερινά εν κινδύνω…

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass