ΖΗΤΑ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ…

Γράμμα στον δήμαρχο από 10χρονο Λαρισαίο

* Ο Σωκράτης επισημαίνει στον Απ. Καλογιάννη τις δυσκολίες στην πρόσβαση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες * Τι του απαντά ο πρώτος πολίτης της Λάρισας * Κατασκευάζεται παιδική χαρά για παιδιά με αναπηρία

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2017 23:45

Είναι μόλις δέκα ετών, αλλά έχει τόσα πολλά να πει, να επισημάνει και να υποστηρίξει που χωρίς δισταγμούς τα στέλνει στον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη μέσα από ένα γράμμα. Μέσω της αλληλογραφίας ο μαθητής των εκπαιδευτηρίων «Μ.Ν. Ράπτου» εστιάζει στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία και στην προσβασιμότητα.

Ο ίδιος δεν έχει κάποιο κινητικό πρόβλημα, ωστόσο όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον δήμαρχο «είμαι κάτοικος του κέντρου, βλέπω καθημερινά να δυσκολεύονται αυτοί οι άνθρωποι να κινηθούν. Όταν τους αντικρίζω, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αυτό με στενοχωρεί. Συγκεκριμένα ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι δεν μπορούν να περάσουν τα ανισόπεδα πεζοδρόμια γατί πολλά αυτοκίνητα παρκάρουν παράνομα στο χώρο στάθμευσης των αναπήρων ή στις ράμπες των πεζοδρομίων. Στα κτίρια δεν είναι εύκολο να ανέβουν γιατί υπάρχουν κτίρια χωρίς ράμπα. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση. Νιώθω την ανάγκη να βοηθήσω όπως μπορώ. Αυτό που χρειάζεται είναι να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας να είμαστε ευσυνείδητοι και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών των ανθρώπων. Ταυτόχρονα οι τοπικές κοινωνίες και το κράτος να λάβουν μέτρα διευκόλυνσης της ζωής τους».

Ο Σωκράτης χωρίς πολλά λόγια περιγράφει πιστά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη μετακίνησή τους όλοι οι άνθρωποι με αναπηρίες και οι συνοδοί τους, και κλείνει το γράμμα του προς τον κ. Καλογιάννη λέγοντας «ελπίζω οι σκέψεις μου να σας προβληματίσουν αλλά και να κινήσουν το ενδιαφέρον σας ώστε ο Δήμος μας να κάνει την αρχή στην επίλυση του προβλήματος. Με εκτίμηση Σωκράτης Γουργιώτης, μαθητής Δ΄ Δημοτικού Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η απάντηση από τον δήμαρχο δεν άργησε να έρθει. Με επιστολή που θα λάβει αύριο Δευτέρα στο σχολείο του ο Σωκράτης Γουργιώτης καθώς αυτή είναι καθ’ οδόν επισημαίνει σύμφωνα με πληροφορίες πως όντως τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία είναι πολλά και περιγράφει τις ενέργειες που προχώρησε η δημοτική αρχή προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.

Ο Απόστολος Καλογιάννης θα αναφέρει στον μαθητή για το «Λευκό Ταξί», για το μικρό ειδικό λεωφορείο που μεταφέρει τους ανθρώπους με αναπηρία σε γιατρούς και υπηρεσίες, με τη συνοδεία έμπειρου προσωπικού του Δήμου Λαρισαίων. Επίσης, θα του πει για τα ηχητικά βιβλία, για τη συνεργασία του Δήμου με εκπροσώπους των ατόμων με αναπηρία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα κάνουν την παραγωγή ηχητικών βιβλίων για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. «Όλα τα νέα έργα που πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας, σχεδιάζονται ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρίες», αναμένεται να αναφέρει για να προσθέσει τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία.

Τα ΚΔΑΠμεΑ λειτουργούν εδώ και μερικούς μήνες στην πόλη, απασχολούν τα παιδιά δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους, είναι σημαντική η βοήθεια που παρέχουν υποστηρίζουν οι γονείς. «Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή της πρώτης μικρής παιδικής χαράς για παιδιά με αναπηρία. Θα ήταν μεγάλη μου χαρά, όταν επισκεφθούμε την παιδική χαρά να είσαι μαζί μας», αναφέρει μέσω της επιστολής του ο δήμαρχος αποκαλύπτοντας ότι αυτή η παιδική χαρά θα κατασκευαστεί στο ΚΔΑΠμεΑ της Νεάπολης κοντά στο σχολείο των παιδιών.

Επίσης, ο δήμαρχος θα αποκαλύψει μέσω της επιστολής του προς τον Σωκράτη το σύμφωνο συνεργασίας που θα υπογράψει μέσα στο επόμενο διάστημα με τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΜΑμεΑ) Θεσσαλίας που θα αφορά στη γενικότερη προσπάθεια και βελτίωση των υποδομών στην πόλη. Μια συνεργασία που στοχεύει στην ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην τοπική κοινωνία, μια συμφωνία που έχει ως απώτερο σκοπό την ανάδειξη του Δήμου Λαρισαίων ως Καθολικά Προσβάσιμης Πόλης και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Τοπικής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία, στη βάση των επιταγών της Σύμβασης των Η.Ε. για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

 «Είναι όμως σίγουρο, αγαπητέ μου Σωκράτη, ότι όλα τα παραπάνω δεν αρκούν. Για τη στήριξη των προβλημάτων των συμπολιτών μας με αναπηρία, απαιτείται η συνεργασία του κράτους, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας και του καθενός μας προσωπικά. Εκφράζω την ελπίδα, ότι και εσύ, Σωκράτη, ως αυριανός υπεύθυνος πολίτης της χώρας, όπως και όλα τα νέα παιδιά, θα σταθούν με αλληλεγγύη και ανθρωπιά δίπλα στους συμπολίτες μας με αναπηρία, προκειμένου να ισχύσουν τα αυτονόητα για μια σύγχρονη ανθρώπινη και πολιτισμένη κοινωνία. Η μόρφωση, η εκπαίδευση και γενικότερα η Παιδεία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να φτιάξετε εσείς Σωκράτη, έναν κόσμο καλύτερο από το σημερινό», θα πει μεταξύ άλλων ο Απόστολος Καλογιάννης στον μικρό μαθητή.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass