ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

«Γίνετε μέλη της ΕΣΠΕΘ»

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2017 9:00

Την ανάγκη συλλογικής έκφρασης των Ελλήνων στρατιωτικών ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΕΣΠΕΘ), καλώντας τους παράλληλα να εγγραφούν ως μέλη στην Ένωση, σημειώνει με ανοικτή επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΣΠΕΘ, Υπολοχαγός (ΕΜ) Στέφανος Κουκουράβας.


Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην επιστολή προς τους στρατιωτικούς «πολλοί συνάδελφοι, γαλουχημένοι από τα υψηλά ιδεώδη και τις αρχές που μας έχει εμφυσήσει η στρατιωτική ζωή, έχοντας εσφαλμένη εντύπωση για τον ρόλο και τις αρχές των Ενώσεων, ταλανίζονται πριν πάρουν την απόφαση, φοβούμενοι ότι θα «υπερβούν τα εσκαμμένα» ή ότι οι φυσικοί προϊστάμενοί τους θα τους μεμφθούν γι’ αυτό. Ανάλογες επιφυλάξεις διατυπώνουν ορισμένοι ε.α συνάδελφοι, όταν αναμασούν εικασίες για δήθεν διασάλευση της τάξης και της πειθαρχίας του στρατεύματος. Ουδέν ψευδέστερο αυτού!
Στις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, υφίστανται σωματεία στρατιωτικών, χωρίς να επηρεάζεται στο παραμικρό η λειτουργία των ΕΔ. Ομοίως, στην πατρίδα μας, στον χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας, συναντούμε εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, αντίστοιχες μορφές συλλογικής έκφρασης, οι οποίες ουδόλως επηρέασαν την διοικητική ή επιχειρησιακή δράση των Υπηρεσιών αυτών και σαφώς δεν υπονόμευσαν την προσήκουσα τάξη, αντιθέτως συνεισέφεραν θετικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.
Η Πολιτεία δια της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, έχει τους τρόπους και τα μέσα να αποτρέψει φαινόμενα αποσύνθεσης, που είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα εμφανιστούν, καθόσον ο ΕΣ έχει βασίσει διαχρονικά τη φιλοσοφία και τον βασικό «πυρήνα» διοικήσεως στην ενσυνείδητη πειθαρχία του προσωπικού, και όχι στον φόβο και την καταπίεση.
Περνώντας στην ουσία του θέματος, θα ήθελα να καταστήσω σαφές τι πρεσβεύουν οι Ενώσεις και ειδικότερα η ΕΣΠΕΘ, καθόσον δεν είμαστε συνδικαλιστικό σωματείο και δεν διακατεχόμαστε από συντεχνιακές αντιλήψεις και δημαγωγική νοοτροπία. Μακριά από εμάς, ως Ένωση, αυτές οι συμπεριφορές, όπως και οι κομματικές προσκολλήσεις.
Βασικός αντικειμενικός σκοπός μας είναι η βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης και των συνθηκών εργασίας (ασφαλιστικό, αμοιβές, επαγγελματική κατάρτιση κ.ά) για το προσωπικό των ΕΔ. Καμία απολύτως εμπλοκή δεν επιδιώκουμε και ούτε δικαιούμαστε να έχουμε, με θέματα διοικητικής και επιχειρησιακής φύσεως, που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, ούτε φυσικά και με θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής διπλωματίας.
Στην ΕΣΠΕΘ καταβάλλουμε ειλικρινή προσπάθεια να προωθήσουμε τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους, εντός των προβλέψεων του καταστατικού μας. Δεν ερχόμαστε για να «γκρεμίσουμε», αλλά για να ενώσουμε, να συνθέσουμε και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο. Πρόθεσή μας είναι να αναγνωρίσει η Πολιτεία εμπράκτως (ηθικά και υλικά) την προσφορά μας, η οποία δεν αναδεικνύεται επαρκώς και παραμένει σχετικά αφανής. Ασκούμε δημόσιο λειτούργημα, παρέχοντας επιτυχώς επί δεκαετίες, πολύπλευρες υπηρεσίες εξωτερικής ασφαλείας (αποτροπής), διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας ανεξαρτησία.
Γιατί να γίνω μέλος της ΕΣΠΕΘ; Για να μπορεί ο καθένας μας να αντικρίζει στα μάτια τα παιδιά του, χωρίς τύψεις, σήμερα και στο μέλλον. Δυστυχώς, οι πράξεις μας, όπως και οι παραλείψεις μας, διαμορφώνουν και υποθηκεύουν το αύριο.
Συνάδελφε, με τη συμμετοχή σου δίνεις δύναμη στη φωνή μας και δυναμώνεις συνάμα τη δική σου φωνή. Όσο περισσότεροι είμαστε μέλη της Ένωσης, τόσο ισχυρότερη εκπροσώπηση θα υπάρχει στις συλλογικές διαβουλεύσεις και στον δημόσιο διάλογο. Αυξάνει το «ειδικό βάρος», όταν συνομιλείς θεσμικά εκ μέρους περισσοτέρων ατόμων.
Έχει αποτέλεσμα η δράση της ΕΣΠΕΘ και των άλλων Ενώσεων, αξίζει τον κόπο να γίνω μέλος; Το ότι στην παρούσα φάση συζητάμε το συγκεκριμένο θέμα ελεύθερα, δημοσίως μάλιστα, αυταπόδεικτα καταδεικνύει το βασικό όφελος από τη βραχύχρονη δράση των Ενώσεων. Αναδείχθηκαν, προβλήθηκαν και συζητήθηκαν στον δημόσιο βίο και στη Βουλή των Ελλήνων, πληθώρα θεμάτων που απασχολούν τον μέσο Έλληνα στρατιωτικό. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις, μπήκαν στη διαδικασία να «συνομιλήσουν», άμεσα και έμμεσα, μαζί μας. Η ιστορικά επιβεβλημένη λειτουργία των Ενώσεων, είναι πλέον θεσμικά αναγνωρισμένη με αποφάσεις τις Πολιτείας (Ν.4407/2016).
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι οι Ενώσεις, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΠΕΘ, συμμετείχαν στην προσφυγή προς το ΣτΕ, σχετικά με τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων των Ν.4093/2012 και Ν.4307/2014, που επέφεραν περαιτέρω μείωση στο στρατιωτικό μισθολόγιο. Με απόφαση του ΣτΕ, κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι συγκεκριμένες μειώσεις αποδοχών, για το διάστημα από 01-08-12 έως 15-11-14, αλλά και εφεξής.
Ποιες είναι οι προθέσεις της ΕΣΠΕΘ για το μέλλον, ποιο το όραμά της και πώς προτίθεται η Ένωση να δράσει εφεξής; Έχουμε συνειδητά επιλέξει να μην προβαίνουμε στην «αλίευση» μελών, αλλά να φέρνουμε κοντά μας ως συνοδοιπόρους όσους πραγματικά ασπάζονται τα οράματά μας και τις αρχές μας. Θέλουμε συνεργάτες, κοινωνούς των οραμάτων μας και όχι «υπηκόους».
Συνάδελφε, σε καλούμε να εγγραφείς στην ΕΣΠΕΘ, για να ενδυναμωθεί αυτή η προσπάθεια. Όλοι μαζί, να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε, να συσπειρωθούμε και να δράσουμε για το κοινό συμφέρον. Επειδή η ελπίδα είναι ισχυρότερη από τον φόβο, θα κάνω μία έκκληση - πρόσκληση, περιφράσσοντας μια γνωστή ιστορική ρήση του Μ. Γκάντι: «Γίνε εσύ η αλλαγή που επιθυμείς για τον κόσμο…» καταλήγει η επιστολή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass