ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ: ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΘΟΥΝ 6 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΩΣ ΤΟ 2020

Στρατηγικός στόχος της χώρας η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

* Άρης Καραχάλιος: Πολλά τα προβλήματα της περιοχής που αναζητούν λύσεις

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2017 23:00

Συνολικοί πόροι ύψους 6 δισ. ευρώ θα διατεθούν, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, έως το 2020 για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αλλαγή που θα στηριχθεί σε ένα παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, που θα σέβεται τις αρχές της αειφορίας, θα προκρίνει τη δημιουργία ή διατήρηση βιώσιμων θέσεων εργασίας και θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της χώρας, δίνοντας ώθηση στην Καινοτομία και διορθώνοντας δομικά προβλήματα.

Αυτά ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασ. Κόκκαλης, μιλώντας χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο και ο Δήμος Φαρσάλων με θέμα «Πρόγραμμα

Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 –ευκαιρία αλλαγής παραγωγικού μοντέλου»

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων πολιτικής που στοχεύουν στην αντιμετώπιση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων και παθογενειών της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και εντάσσεται σε έναν συνολικότερο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την αγροτική ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένες τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, οι προσδοκίες από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι μεγάλες σε όρους, τόσο χρηματοδοτικής συνεισφοράς στην υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων όσο και κυρίως ουσιαστικής συνεισφοράς στην προσπάθεια ανάταξης και αναπροσανατολισμού του παραγωγικού και αναπτυξιακού μας προτύπου.

Ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα σέβεται τις αρχές της αειφορίας και θα προκρίνει την αναπτυξιακή ώθηση προς όφελος της δημιουργίας ή διατήρησης βιώσιμων θέσεων εργασίας. Η μόνη διέξοδος είναι να αποκτήσει η χώρα αναπτυξιακή στόχευση, αξιοποιώντας και εξειδικεύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τα δομικά της προβλήματα. Η επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί με βασικές συνιστώσες την αναπτυξιακή και περιβαλλοντική αειφορία, την κοινωνία της γνώσης, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την απασχόληση και τη συνοχή του κοινωνικού της ιστού.

Και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης διαθέτει την ολοκληρωμένη αυτή αναπτυξιακή προσέγγιση ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προώθηση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας του αγροτικού χώρου καθώς και στη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

Ο αγροτικός χώρος της Ελλάδας αποτελεί ένα δυναμικό μωσαϊκό με περιοχές, οι οποίες διαφέρουν όσον αφορά στην οικονομική και τομεακή ανάπτυξη τους, στην κοινωνική, δημογραφική τους σύνθεση και στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού τους, στην περιβαλλοντική και πολιτισμική αξία τους καθώς και στην ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή.

Η στρατηγική του ΠΑΑ, λαμβάνοντας υπόψη τον πολυδιάστατο ακριβώς χαρακτήρα των αγροτικών περιοχών της χώρας, αποτελεί ουσιαστικά «σημείο» εκκίνησης νέων καινοτόμων παρεμβάσεων στο αγρο-διατροφικό σύστημα και είναι μια κατεξοχήν χωρική στρατηγική, που θα προσεγγίσει τις ανάγκες κάθε ξεχωριστής ενότητας του αγροτικού χώρου, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης συνολικής πολιτικής και ενός ενιαίου, εθνικού στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων και η αποκεντρωμένη υλοποίηση επιλεγμένων παρεμβάσεων, βάσει εκχώρησης αρμοδιοτήτων διαχείρισης και εφαρμογής, σε περιφερειακό επίπεδο.

Οι συνολικοί πόροι του νέου Προγράμματος, κοινοτικοί πόροι μαζί με εθνική και ιδιωτική συμμετοχή, που φτάνουν τα 6 δις € για όλη την προγραμματική περίοδο, θα κατευθυνθούν και θα υπηρετήσουν τη στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη, μέσα από αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν σε βασικές μας προτεραιότητες και επιλογές, όπως:

* Τη βελτίωση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των εγχώριων αγρο- διατροφικών προϊόντων.

* Την αύξηση της αποτελεσματικότητας / αποδοτικότητας των δρώντων του αγρο-διατροφικού συστήματος αλλά και της χρήσης και διαχείρισης των φυσικών πόρων.

* Την αναδιάρθρωση βασικών παραγωγικών κλάδων και τομέων της αγροτικής οικονομίας των αγροτικών περιοχών.

Την επένδυση στη συνεργασία, στη δικτύωση, την οργάνωση της αλυσίδας τροφίμων και τη διαχείριση κινδύνων.

* Την επένδυση στην έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία.

* Την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων για την ηλικιακή αναζωογόνηση του πρωτογενή τομέα.

* Την αειφόρο ανάπτυξη του αγρο-διατροφικού και των δασικών συστημάτων, στο σύνολο των αγροτικών περιοχών.

* Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

* Τη δημιουργία στενών σχέσεων αγρο-διατροφικού συστήματος, πολιτισμού και τουρισμού με στόχο την παροχή ενιαίου, ποιοτικού τουριστικού προϊόντος.

* Τη σύζευξη αγροτικών με περιαστικές - αστικές περιοχές.

Η εξυπηρέτηση των βασικών αυτών στρατηγικών επιλογών και προτεραιοτήτων μας μέσα από τον νέο ΠΑΑ αποτελεί το "στοίχημα και τη μεγάλη πρόκληση" για τη νέα προγραμματική περίοδο, που έχει ξεκινήσει δυναμικά και που πιστεύω ότι με τη συνεισφορά όλων σας θα αποτελέσει μια δημιουργική και παραγωγική περίοδο ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου.

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Φαρσάλων κ. Αρη Καραχάλιου, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η περιοχή των Φαρσάλων είναι αγροτική, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που ζητούν λύσεις, όπως είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, καθώς και οι επενδυτικές προτεραιότητες για τον πρωτογενή τομέα, δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος κ.λπ. ενώ ζήτησε την κατασκευή φράγματος αφού υπάρχουν έτοιμες μελέτες (όπως π.χ. κακλετζόρεμοι κ.λπ.).

Κατόπιν, ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης (γεν. γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) μίλησε με θέμα:

"Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και η Στρατηγική της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης".

Ο κ. Νικόλαος Μανέτας (προϊστάμενος ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠΑΑ) αναφέρθηκε στο θέμα "Οι επενδυτικές προτεραιότητες του ΠΑΑ 2014-2020 για τον αγροτικό τομέα.

Η κ. Κάτια Λογοθέτου (προϊσταμένη Μονάδας Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ) μίλησε για το "Περιβάλλον και τις Δράσεις του ΠΑΑ 2014-2020. Η κ. Μαρία Τσάρα (προϊστάμενη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ) αναφέρθηκε στη "Συνεργατικότητα και Καινοτομία στα Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020".

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο δημοσιογράφος της "Ε" Γιώργος Ρούστας.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσημοι και πολύς κόσμος.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass