Τα ονόματα των έξι σηράγγων των Τεμπών

Δημοσίευση: 08 Απρ 2017 23:30

Μνήμες συμπολιτών μας που χάθηκαν άδικα και μνήμες πατριωτών που σημάδεψαν την ιστορία, ξύπνησαν μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για την ονοματοδοσία των 3 δίδυμων σηράγγων στα Τέμπη. Εξαγγελίες που έγιναν δεκτές με θερμό χειροκρότημα από το ακροατήριο που ήταν συγκεντρωμένο στην προχθεσινή τελετή των εγκαινίων.

Ας δούμε αναλυτικά προς τιμή και εις μνήμη ποιων δόθηκαν τα ονόματα των σηράγγων στην κοιλάδα των Τεμπών.

«ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΤΣΑΝΟΥ»

Στην πρώτη σειρά των δίδυμων σηράγγων η ανατολική ονομάζεται «Αντώνη Αγγελούλη (Βρατσάνου)», προς τιμήν του έφεδρου ανθυπολοχαγού του ΕΛΑΣ και κορυφαίου σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης που ανατίναξε μεταξύ των άλλων τρένο με κατακτητές στην Κοιλάδα των Τεμπών το 1944. Ο Αγγελούλης γεννήθηκε στη Γαλήνη Πλατυκάμπου το 1919 και ήταν κορυφαία φυσιογνωμία του ΕΛΑΣ, ο επιφανέστερος σαμποτέρ της Εθνικής Αντίστασης. Αργότερα έγινε αξιωματικός του ΔΣΕ, έζησε εξόριστος στην Τασκένδη, ενώ συνεργάστηκε και με τον Κάρολο Παπούλια ενάντια στην δικτατορία. Πέθανε τον Νοέμβριο του 2008 και κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας τον χαρακτήρισε «εμβληματική φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης», ενώ τόνισε πως «ο Βρατσάνος προσέφερε στην Πατρίδα πολύ περισσότερα από αυτά που του επιστράφησαν». Το 2012 στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Λάρισας έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του.

«ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ»

Η Σ1 η δυτική ονομάζεται «μαθητών Μακροχωρίου Ημαθίας» προς τιμήν των 21 μαθητών, ο χαμός των οποίων στις 13 Απριλίου του 2003, βύθισε τη χώρα στο πένθος. Ένα τροχαίο που συγκλόνισε το πανελλήνιο και σε λίγες μέρες στον χώρο του μνημείου, μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών αναμένεται να γίνει το ετήσιο μνημόσυνο. Ήταν λίγο πριν τις 7:30 το απόγευμα της Κυριακής. Το λεωφορείο με το οποίο επέστρεφαν μαθητές μετά από μία εκδρομή συγκρούστηκε με νταλίκα που δίπλωσε στην εθνική οδό, Λάρισας – Θεσσαλονίκης, στο 386ο χιλιόμετρο στα Τέμπη. Η νταλίκα καρμανιόλα μετέφερε φορτίο με νοβοπάν που εκτινάχτηκαν με ιδιαίτερη δύναμη και χτύπησαν το σχολικό λεωφορείο και τους μαθητές. Αποτέλεσμα, 21 ανυποψίαστοι μαθητές να βρουν τραγικό θάνατο λίγα μόλις χιλιόμετρα πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ»

Στις σήραγγες «Τ2», η ανατολική ονομάζεται «Μαρίνου Αντύπα» στη μνήμη του αγωνιστή της αγροτιάς που δολοφονήθηκε το 1907. Ο Μαρίνος Αντύπας γεννήθηκε το 1872 στην Κεφαλλονιά. Το 1906, έφτασε στη Θεσσαλία όπου ανέλαβε επιστάτης στα κτήματα του θείου του. Εκεί εφάρμοσε προοδευτικά μέτρα όπως η εφαρμογή της αργίας της Κυριακής, η αμοιβή των κολίγων με το 75% της παραγωγής και η παραγραφή των χρεών τους. Οι φιλοαγροτικές ενέργειές του και η μαχητικότητά του προκάλεσαν το μίσος των τσιφλικάδων, οι οποίοι βλέποντας πως με κανένα μέσο δεν μπορούν να τον κάμψουν, αποφάσισαν τη δολοφονία του στις 8 Μαρτίου 1907 στον Πυργετό Λάρισας, βάζοντας τον επιστάτη Ιωάννη Κυριακό να προκαλέσει επεισόδιο και, στη συνέχεια, να τον πυροβολήσει. Με τον τρόπο αυτό ήλπιζαν να εμφανίσουν τη δολοφονία ως αυτοάμυνα για να αθωωθεί ο δράστης, όπως και έγινε. Οι τελευταίες λέξεις του Μαρίνου Αντύπα ήταν: "Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία". Η δολοφονία του προκάλεσε λαϊκές εκδηλώσεις και αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα.

«ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ»

Η δυτική Σ2 ονομάζεται «Ρήγα Φεραίου» στη μνήμη του Έλληνα πατριώτη, στοχαστή, επαναστάτη, οραματιστή. Θεωρείται εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο ίδιος υπέγραφε ως «Ρήγας Βελεστινλής» ή «Ρήγας ο Θεσσαλός» και ουδέποτε «Φεραίος», κάτι που είναι δημιούργημα μεταγενέστερων λογίων. Γεννήθηκε στη θεσσαλική κωμόπολη Βελεστίνο, όπου και διδάχτηκε τα πρώτα του γράμματα. Για την επαναστατική του δράση οδηγήθηκε σε φυλακή της Τεργέστης και τον Φεβρουάριο του 1798 οδηγήθηκε στη Βιέννη όπου ανακρίθηκε. Τελικά ο Ρήγας και άλλοι εφτά σύντροφοί του παραδόθηκαν στους Τούρκους και φυλακίστηκαν στο φρούριο Νεμπόιζα του Βελιγραδίου. Εκεί, ύστερα από εντολή του σουλτάνου εκτελέστηκαν στις 24 Ιουνίου του 1798 με στραγγαλισμό και τα πτώματά τους ρίχτηκαν στο Δούναβη.

«ΣΕΡΤΖΙΟ ΣΙΑΝΙ»

Στις σήραγγες «Τ3», αυτή με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη ονομάζεται «Σέρτζιο Σιάνι» προς τιμήν του Ιταλού μηχανικού, τεχνικού διευθυντή του έργου, που σκοτώθηκε στην κατολίσθηση, στις 17 Δεκεμβρίου του 2009, υπηρετώντας με συνείδηση το επαγγελματικό του καθήκον. Ο άτυχος μηχανικός, που θα αναχωρούσε σε λίγες μέρες για να περάσει τις μέρες των γιορτών με την οικογένειά του στην Ιταλία, ενώ από τον Ιανουάριο θα έπαιρνε μετάθεση σε άλλο έργο της εταιρίας στην Πάτρα, πήγε την Πέμπτη το πρωί μαζί με συναδέλφους του στην κοιλάδα των Τεμπών για να δει από κοντά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν το προηγούμενο βράδυ. Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης και ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου πριν από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη) έγινε νέα, μεγάλη κατολίσθηση και τεράστιοι όγκοι βράχων αποκολλήθηκαν από τον Κίσσαβο και έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να καταπλακώσουν το αυτοκίνητο του Σέρτζιο Σιάνι, πίσω από το οποίο επιχείρησε να βρει καταφύγιο και να σωθεί. Οι υπόλοιποι συνάδελφοί του έτρεξαν προς τον Πηνειό και γλίτωσαν, αν και δύο από αυτούς τραυματίστηκαν ελαφρά.

«ΟΛΥΜΠΟΥ»

Τέλος η δυτική σήραγγα ονομάζεται «Ολύμπου», προς τιμή του αιώνιου περήφανου βουνού μας. Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια. Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass