ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ

Τα τσιπουράδικα είχαν την τιμητική τους...

Δημοσίευση: 15 Απρ 2017 14:55

Την δική τους Ανάσταση έκαναν τα τσιπουράδικα των Φαρσάλων τη Μεγάλη Εβδομάδα, αφού κατακλύστηκαν από τους Φαρσαλινούς αλλά και από εκατοντάδες επισκέπτες που βρέθηκαν στην πόλη και τήρησαν και φέτος, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή το έθιμο της "τσιπουροκατάνυξης".

Νηστίσιμοι μεζέδες, καλαμαράκια, χταπόδια κ.λπ. "έδιναν και έπαιρναν" στα τσιπουράδικα της πόλης. Βέβαια, το έθιμο αυτό που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, όσο προσφιλές και αν είναι, είναι αντίθετο προς τις θέσεις της θρησκείας μας που δεν εννοεί την νηστεία ως αποχή από το κρέας κ.λπ., αλλά ως μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη διαδικασία αποχής από κάθε είδους διασκέδαση και πλήρους μετάνοιας και προσευχής.

Η προετοιμασία στα τσιπουράδικα των Φαρσάλων άρχισε αρκετές ημέρες πριν. Οι καταστηματάρχες φρόντισαν να μη λείψει τίποτα από τις κουζίνες τους, κάνοντας προμήθειες σε νηστίσιμα εδέσματα και φυσικά σε τσίπουρο και κρασί που καταναλώθηκε σε μεγάλες ποσότητες.

Ο μεγάλος συνωστισμός παρατηρήθηκε στα κεντρικά μαγαζιά των Φαρσάλων και πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν κλείσει τραπέζια πριν από αρκετές ημέρες.

Όπως προαναφέρθηκε η Εκκλησία μας καταδικάζει το έθιμο της "τσιπουροκατάνυξης", ιδιαίτερα τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού η θρησκεία μας συνιστά νηστεία και προσευχή αυτές τις ημέρες. Το φαινόμενο να γίνεται η περιφορά των Επιταφίων και πολλοί να είναι στις καφετέριες και τα ουζερί είναι κάτι το ανεπίτρεπτο. Για τους καταστηματάρχες όμως ο τζίρος της Μεγάλης Παρασκευής, κι όχι μόνο, είναι αρκετά μεγάλος και αγγίζει σε αρκετές περιπτώσεις τον αντίστοιχο μιας ολόκληρης εβδομάδας. Τελικά το έθιμο της "τσιπουροκατάνυξης" για την πόλη των Φαρσάλων αποτελεί πλέον παράδοση και πολλοί κατακλύζουν κάθε χρόνο τα τσιπουράδικα.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass