ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

«Η Γκερνίκα βρίσκεται εκεί όπου ο πόλεμος αφαιρεί ανθρώπινες ζωές»

Δημοσίευση: 25 Απρ 2017 22:25

Τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η Τέχνη όταν τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πλαίσια διέπονται από φασιστικά καθεστώτα προσέγγισαν οι εισηγήσεις που αναπτύχθηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Οι εισηγήσεις κάλυψαν την ιστορική περίοδο που περιλαμβάνει τον Ισπανικό Εμφύλιο, καθώς και την δημιουργία του αριστουργήματος του Πάμπλο Πικάσο, «Γκερνίκα».

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αρχιτέκτονας και ζωγράφος, Άννα Φιλίνη, «στις 26 Απριλίου του 1937 η αεροπορία των ναζί βομβάρδισε τη Γκερνίκα, πόλη - σύμβολο των Βάσκων. Την επομένη οι εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες της βομβαρδισμένης πόλης. Οι εικόνες από τις τρομερές καταστροφές και τη μαζική δολοφονία αθώων συγκλόνισαν τον Πικάσο, που αμέσως άρχισε να δουλεύει τη θρυλική του “Γκερνίκα”. Η δημιουργία του έργου ξεκίνησε με προκαταρκτικά σχέδια και πέρασε από διαφορετικά στάδια, που αποτελούν μεταμορφώσεις του έργου του μέχρι την τελική του μορφή. Η υπερρεαλίστρια καλλιτέχνης Ντόρα Μααρ, σύντροφος τότε του Πικάσο, φωτογράφησε όλη αυτή τη σειρά των σταδίων της Γκερνίκα. Η φωτογραφική μαρτυρία αυτών των σταδίων αναδεικνύει την πορεία της καλλιτεχνικής έκφρασης όσο και την πορεία της σκέψης και της ψυχής του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη στην ολοκλήρωση αυτού του έργου, που σφράγισε την ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα».

Παράλληλα, η συγγραφέας και ηθοποιός, Άννα Χατζησοφιά μίλησε με αντικείμενο τον Ισπανικό Εμφύλιο και τηn Τέχνη, τονίζοντας ότι «ο Ισπανικός εμφύλιος, λόγω του παγκόσμιου χαρακτήρα του θεωρήθηκε από τους ιστορικούς ως “πρόβα πολέμου”. Οι διανοούμενοι Ευρώπης και Αμερικής που ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄30 λόγω της αύξησης του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού είχαν οδηγηθεί στη στράτευση, ενεργοποιήθηκαν άμεσα. Οι περισσότεροι συμπαρατάχθηκαν είτε ως μαχητές, όπως ο Αντρέ Μαλρώ, στις Διεθνείς Ταξιαρχίες, είτε με όπλο την τέχνη τους στο πλευρό των Δημοκρατικών. Υπήρξαν όμως και αρκετοί που τάχθηκαν με τους εθνικιστές ανάμεσα τους και αρκετοί Έλληνες».

Από την πλευρά της, η συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, δημοτική σύμβουλος, Αννυ Ψάρρα, επισήμανε ότι «πέρασαν ήδη 50 χρόνια από την επιβολή της φασιστικής χούντας στη χώρα μας. Η επταετής δικτατορία των συνταγματαρχών που ακολούθησε έφερε την πλήρη καταστολή όλων των ελευθεριών του ελληνικού λαού. Φυσικά η καταστολή των ελευθεριών αφορούσε και σε όλες τις μορφές της τέχνης . Η άσκηση της εξουσίας στα φασιστικά καθεστώτα και ο βίαιος τρόπος καταπάτησης της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου εμπλέκεται άμεσα με την ελευθερία της τέχνης και του δημιουργού. Ο κοινωνικοπολιτικός ρόλος της τέχνης εκφράστηκε διαχρονικά σε όλες τις ιστορικές περιόδους .Η τέχνη ασφαλώς δεν μπορεί να δώσει λύσεις, έχει όμως τη δύναμη να καταγγείλει, να καταγράψει, να αμφισβητήσει, να περάσει πολιτικά μηνύματα. Ιδιαίτερα στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής η τέχνη μέσα από την ΕΑΜική αντίσταση απογειώθηκε και μεγαλούργησε.

Με αφορμή τα 80 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Γκερνίκα και το επικό έργο του Πικάσο, διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση. Είναι άλλωστε ο Πάμπλο Πικάσο που, αργότερα, συγκλονισμένος από την εκτέλεση του Μπελογιάννη θα μας δώσει το ιστορικό πορτρέτο του ανθρώπου με το γαρύφαλλο. Στις μέρες μας η Γκερνίκα βρίσκεται στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Αφρική, εκεί όπου ο πόλεμος συνεχίζει να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές», κατέληξε η κ. Ψάρρα.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass