ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μια χωματερή δίπλα από το λιμάνι Αγιοκάμπου

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2017 23:00

Ή η θάλασσα εκδικείται και ξεβράζει ό,τι της πετάμε, ή τα αλιευτικά σκάφη και οι ψαράδες γενικότερα που αράζουν στο λιμάνι του Αγιοκάμπου, δεν σέβονται τον χώρο που τους φιλοξενεί.

Ο κολπίσκος που βρίσκεται δίπλα από το λιμάνι και ο οποίος μάλιστα εκτιμάται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λάρισας, ότι αποτελεί σημαντικό ιστορικό χώρο, καθώς βρέθηκαν απομεινάρια αρχαίου πολιτισμού, έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Κατεστραμμένα δίχτυα, κιβώτια φελιζόλ για μεταφορά ψαριών, πλαστικά τελάρα, σημαδούρες, πλαστικά μπουκάλια, καρέκλες, σκούπες, πλαστικές σακούλες απορριμμάτων, κενές συσκευασίες λαδιών μηχανής κ.α., σκεπάζουν κάθε πιθαμή των βράχων του και η εικόνα είναι τουλάχιστον αποκρουστική.

Μάλιστα η απογοήτευση για την ασυνείδητη ανθρώπινη συμπεριφορά, που έφερε αυτό το αποτέλεσμα, γίνεται μεγαλύτερη καθώς διαπιστώνεις ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των σκουπιδιών, είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην αλιευτική δραστηριότητα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι ενώ η θάλασσα προσφέρει απλόχερα τον πλούτο της στις ανάγκες των ανθρώπων, αυτοί ανταποδίδουν επιστρέφοντας σκουπίδια.

Φυσικά, θα ήταν δύσκολο να καθαριστεί ο χώρος αυτός, καθότι δεν υπάρχει πρόσβαση, παρά μόνο σκαρφαλώνοντας στους βράχους του κολπίσκου, γεγονός που σημαίνει ότι τα σκουπίδια θα παραμείνουν εκεί να απειλούν τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Αυτή η καταστροφική δράση στο περιβάλλον αναμφίβολα αποτελεί δείγμα της παιδείας μας και της έλλειψης μιας στοιχειώδους αντίληψης για το κακό που προκαλεί μια τέτοια συμπεριφορά.

Δυστυχώς όμως απ΄ ότι φαίνεται, η συνειδητοποίηση μιας τέτοιας κατάστασης θα γίνει αντιληπτή και θα αρχίσει να ανησυχεί, μόνο όταν επέλθει ολική καταστροφή. Και συγκεκριμένα μόνο αν έρθει η εποχή που τα δίχτυα των ψαράδων αντί για ψάρια θα σέρνουν στην επιφάνεια πλαστικά απορρίμματα!

ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κολπίσκος πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι της αρχαίας πόλης Μελιβοίας.

Σε ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Λάρισας στον κατάφυτο λόφο πάνω από το σύγχρονο λιμάνι αποκαλύφθηκε οχυρωμένος οικισμός έκτασης 55 στρεμμάτων. Είναι πιθανόν ότι η πόλη χρησιμοποιούσε ως λιμάνια τους δύο φυσικούς ορμίσκους που βρίσκονται στα νότια του σύγχρονου λιμανιού.

Απομεινάρια παλαιότερων εποχών αποτελούν το Κάστρο πάνω από το λιμάνι και τα λεγόμενα ως «σκαλοπάτια του Ξέρξη».

8 εκατ. τόνοι πλαστικού στις θάλασσές μας

Με την ευκαιρία της οικολογικής καταστροφής στην περιοχή μας, να σημειώσουμε ότι η Greenpeace ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια για τα πλαστικά που πετάμε στη θάλασσα και καλεί κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη αυτής της χώρας να υπογράψει ψήφισμα που θα έχει αποδέκτη τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι θάλασσές μας έχουν μετατραπεί σε τεράστιες χωματερές! Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν σε αυτές κάθε χρόνο. Οι σακούλες, τα μπουκάλια, τα μαχαιροπήρουνα και πολλά άλλα πλαστικά μίας χρήσης που χρησιμοποιούμε καθημερινά δεν διασπώνται εύκολα, μένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες και εισβάλλουν στην τροφική αλυσίδα.

Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να ζητήσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, να δράσει ενάντια στη ρύπανση από πλαστικά. Είναι επείγον γιατί αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναθεωρούν τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τα απορρίμματα και είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αφού η Ευρώπη είναι δεύτερη σε παραγωγή πλαστικού παγκοσμίως!

Απαίτησε από τον υπουργό να προστατέψει τις θάλασσές μας από τα ρυπογόνα πλαστικά…», ζητώντας στην ηλεκτρονική της σελίδα, να υπογράψει κάθε ενδιαφερόμενος σχετικό αίτημα ενάντια στη ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά απορρίμματα.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass