ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ - ΛΟΥΤΡΟ

Κοιτούσαν το Drone και έπεσαν σε τρύπα αρχαιοκάπηλων!

*Έγγραφο στον Δήμο Τεμπών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων: «Διαπιστώθηκαν πολλές προσπάθειες αρχαιοκαπηλίας στον χώρο»

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2017 22:49

Ενώ είχαν το μυαλό τους στον χειρισμό ενός Drone, δεν κοιτούσαν το έδαφος με αποτέλεσμα να πέσουν σε μια τρύπα η οποία φαίνεται πως έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ενδεχομένως να ανοίχθηκε από αρχαιοκάπηλους. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη στο Καστρί Λουτρό με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο και τον γραμματέα του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου που προσπαθούσαν να φωτογραφίσουν την περιοχή για να έχουν μια πιο κατατοπιστική εικόνα σχετικά με το Κάστρο το οποίο προσπαθούν να αναδείξουν το τελευταίο διάστημα.

 Ο κ. Σαπουντζής με τον κ. Μπουρδούβαλη βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο ήταν χτισμένη η εν λόγω τρύπα εσωτερικά ειδοποίησαν την Εφορεία Αρχαιοτήτων η οποία απέστειλε κλιμάκιο για να εκτιμήσει την κατάσταση με αυτοψία. Μάλιστα άμεσα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας απέστειλε έγγραφο στον Δήμο Τεμπών και στον Εξωραϊστικό Σύλλογο από τους οποίους ζητάει να καθαριστεί η περιοχή του Βυζαντινού Φρουρίου για τον φόβο των αρχαιοκάπηλων.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα «Επειδή στην τελευταία αυτοψία της υπηρεσίας μας διαπιστώθηκαν πολλές προσπάθειες αρχαιοκαπηλίας στον αρχαιολογικό χώρο του φρουρίου Καστρί Λουτρό, παρακαλούμε για τη συμβολή σας στον καθαρισμό του χώρου από τη βλάστηση, ώστε να μπορέσει να διαπιστωθεί η κατάσταση διατήρησής του και να ασκηθεί αποτελεσματικά η προστασία του» καταλήγει.

Ο κ. Σαπουντζής στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του συλλόγου είχε επισημάνει πως το κάστρο αυτό «σηματοδοτεί την περιοχή μας αφού από αυτό προέρχεται η ονομασία της περιοχής, έχει κατασκευαστεί το 400- 600 μ.Χ. και εντός αυτού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είναι πιθανότατα θαμμένη βυζαντινή εκκλησία. Το κάστρο σύμφωνα με την ιστορία κατασκευάστηκε για να ελέγχει τον δρόμο εισόδου στην κοιλάδα των Τεμπών δηλαδή ήταν τα διόδια της βυζαντινής περιόδου και η ποταμολίμνη γύρω από αυτό μάλλον ήταν κατασκευασμένη από ανθρώπινα χέρια για την προσέγγιση από θαλάσσης μικρών πλοίων στο Κάστρο».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σαπουντζής στην «Ε» πήραν το Drone «για να φωτογραφίσουν την ευρύτερη περιοχή με σκοπό να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς επεκτείνεται το Κάστρο. Σε κάποιο σημείο όμως, πέσαμε στην τρύπα την οποία προφανώς άνοιξαν αρχαιοκάπηλοι μετά από έρευνα με μηχάνημα ανίχνευσης εδάφους. Στη συνέχεια το σημείο καλύφθηκε από χόρτα και δεν μπορούσε να φανεί ως κενό» τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως σε μικρή απόσταση υπάρχουν κι άλλα τέτοια σημεία τα οποία όμως είναι κλειστά και δεν έχουν ανοιχτεί.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σδρόλια η υπηρεσία θα έχει καλύτερη εικόνα για τα ευρήματα από τη δειγματοληψία σε λίγες ημέρες.

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass