ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ 348 ΜΟΙΡΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ

Πέρασαν στην ιστορία τα RF-4E Phantom II

* Στην 110 Πτέρυγα Μάχης η έδρα της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, όπως τόνισε ο Α/ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2017 22:39

«Εξήντα τέσσερις γενεές ιπταμένων και άλλες τόσες τεχνικών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να συμπληρώσουν τα αεροσκάφη που υπηρέτησαν στη Μοίρα, 181.000 ώρες πτήσεως.

Σκορπώντας συναισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και στέλνοντας μηνύματα αδιαπραγμάτευτης κυριαρχίας. Από το Ορμένιο του Έβρου ως την Ερεικούσσα και τους Οθωνούς και από τη Γαύδο έως τη Στρογγυλή Μεγίστης, η 348 ΜΤΑ πετούσε μέρα και νύχτα, με όλες τις καιρικές συνθήκες, προκειμένου να αποτυπώσει, με κάθε λεπτομέρεια, στο φωτογραφικό χαρτί την αποστολή που της είχε ανατεθεί».

Με αυτά τα λόγια, ο αντισμήναρχος Δημ. Παπαδημητρίου - μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης – ολοκλήρωσε την ανάγνωση της τελευταίας ημερήσιας διαταγής, ως διοικητής της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης, λίγο πριν οι θορυβώδεις κινητήρες των ιστορικών «Φάντομ» σιγήσουν για πάντα.

Μετά από 64 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή της, η 348 ΜΤΑ ανέστειλε χθες τη λειτουργία της και παράλληλα αποσύρθηκαν τα τρία τελευταία αεροσκάφη RF-4E Phantom II, σε μια εκδήλωση που έγινε χθες στην 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 12 πιλότων της Μοίρας που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενώ τα τρία τελευταία αεροσκάφη, συνοδευόμενα από ένα F16 και ένα Mirage, σε σχηματισμό, έκαναν τις τελευταίες διελεύσεις πάνω από τη Λάρισα.

Με τον διοικητή της 348 ΜΤΑ Δημ. Παπαδημητρίου, αναγιγνώσκοντας την τελευταία ημερήσια διαταγή ως διοικητής της Μοίρας, αφού έκανε μια ιστορική αναφορά στην ίδρυση του Σμήνους Αναγνώρισης, το 1953, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πέρασαν 64 ολόκληρα χρόνια από τότε που οι πρωτεργάτες της Τακτικής Αναγνώρισης, οι τολμηροί αεροπόροι της δεκαετίας του '50 έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης Μοίρας, μοναδικής στον ρόλο της έως και τις μέρες μας, η οποία δεν άργησε να αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα.

Εξήντα τέσσερα χρόνια γεμάτα χαρές, επιτυχίες, λύπες, προσπάθεια, κόπο, ιδρώτα, αγωνία, ανησυχία για την αποστολή, προσφορά στην Πολεμική Αεροπορία αλλά και την Πατρίδα.

Δυστυχώς ο καθημερινός αυτός αγώνας δεν ολοκληρώθηκε αναίμακτα. Δώδεκα συνάδελφοί μας θυσίασαν το υπέρτατο αγαθό στον βωμό του καθήκοντος, βυθίζοντας όλους εμάς σε ανείπωτη θλίψη, καταδεικνύοντάς μας όμως παράλληλα την υποχρέωση να βαδίσουμε στον ένα και μοναδικό δρόμο τον δρόμο της ανδρείας.

Όλο αυτό το τιτάνιο έργο, που έφερε εις πέρας η 348ΜΤΑ βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε δύο πυλώνες τη νοοτροπία της οικογένειας μέσα στο εργασιακό περιβάλλον και την αγάπη για την Πολεμική Αεροπορία. Τις δύο αυτές συνισταμένες ενέπνευσε στον χώρο της Μοίρας ο πρώτος διοικητής της, ο υποσμηναγός Αλέξανδρος Παπανικολάου, τις καλλιέργησαν οι επόμενοι και τις ενστερνιστήκαμε όλοι εμείς» κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου για να χειροκροτηθεί.

Α/ΓΕΕΘΑ

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγ. Αποστολάκης τονίζοντας ότι «σήμερα τιμούμε, και αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων αυτών που κόπιασαν, ίδρωσαν και αρκετές φορές μάτωσαν κάτω, πάνω και μέσα στα RF-4. Για αυτούς ο σημερινός αποχωρισμός είναι αντίστοιχος με την απώλεια ενός πιστού φίλου».

Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε «σημαντική» την κοινωνική συνεισφορά της 348 ΜΤΑ, για να καταλήξει τονίζοντας ότι «σε όλους εκείνους που είχαν την ευκαιρία να υπηρετήσουν στην 348 αξίζει ο δημόσιος έπαινος, η αναγνώριση και ο σεβασμός. Στους παλαιότερους, για τα θεμέλια που έθεσαν για να αποκτήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις την αξιόπιστη ικανότητα αποστολών Τακτικής Αναγνώρισης. Στους σύγχρονους για την επιτυχή συνέχιση της παράδοσης και την άοκνη προσπάθεια για επίτευξη υψηλής διαθεσιμότητας.

Η τεχνολογία όμως μας βοηθά να συνεχίσουμε να έχουμε αξιόπιστες ικανότητες Αναγνώρισης. Η εμπειρία του προσωπικού της 348 μεταλαμπαδεύεται στο σώμα της Πολεμικής Αεροπορίας και θα είναι ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα της για να συνεχίσει να υψικρατεί, έτοιμη να προβάλει την αεροπορική μας ισχύ όπου και όταν απαιτηθεί, εξασφαλίζοντας με διακλαδική συνεργασία, με τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, την ασφάλεια της χώρας μας.

Αποχαιρετούμε λοιπόν το αεροπλάνο RF-4 και προσωρινά την 348 Μοίρα με τη δόξα και την τιμή που τους αναλογεί και τους αξίζει, και βέβαια θέλω να τονίσω ότι πάνω από όλα τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που διαχρονικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους».

Α/ΓΕΑ

Προηγήθηκε χαιρετισμός που απηύθυνε ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η 348 Μοίρα αποτέλεσε «την αιχμή στη συλλογή επιχειρησιακών πληροφοριών».

Για να υπογραμμίσει απευθυνόμενος στον Α/ΓΕΕΘΑ πως «είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω ότι η 348 Μοίρα εκπλήρωσε στο έπακρο την αποστολή που της ανατέθηκε. Αποστολή, που αποτελεί τη βάση των διακλαδικών επιχειρήσεων και η οποία έχει ήδη ανατεθεί στα υπερσύγχρονα F- 16 BKL52+ADV καθώς και στη Μοίρα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που σύντομα θα λειτουργήσει από το αεροδρόμιο της Λάρισας, προκειμένου να καλύψει το κενό της 348 Μοίρας.

Θέλω να εκφράσω την ευαρέσκειά μου σε όλο το προσωπικό, ιπταμένους και τεχνικούς, το οποίο, παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρέμεινε παγκοσμίως μοναδικός χρήστης των αεροσκαφών, κατάφερε να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του αεροσκάφους, επιτυγχάνοντας άριστα αποτελέσματα, καταδεικνύοντας την αξία του ανθρώπινου παράγοντα ως πολλαπλασιαστή ισχύος. Η αυταπάρνηση και ο ζήλος του αποτελούν πλέον στοιχείο της ιστορίας μας, αλλά και παράδειγμα για το μέλλον μας» κατέληξε ο κ. Χριστοδούλου.

Στην εκδήλωση - που ολοκληρώθηκε με πτήσεις των ομάδων αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και Τ-6 «Δαίδαλος» - παρευρέθηκαν επίσης η ειδική γραμματέας του ΥΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Δημ. Ζερβάκης, ο ΑΤΑ Γ. Μπλιούμης, ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Γιαν. Γιάγκος, οι πρώην Α/ΓΕΑ Χρ. Βαΐτσης, Β. Κλόκοζας, Γ. Αυλωνίτης, Γ. Παπανικολάου και Δ. Αποστολάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Αθ. Παιδής και Β. Αναγνωστόπουλος, ο διοικητής της 110 ΠΜ Κων. Καραμεσίνης, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Γ. Αγάκος, ο διοικητής της ΠΥΛ Γ. Ράπτης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος, παλιοί μοίραρχοι της 348 ΜΤΑ, στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωποι αποστράτων και πολίτες.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass