ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ

«Πάγωσαν» έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

* Η κυβέρνηση «καθυστερεί» να εφαρμόσει μέτρο που η ίδια ψήφισε για τη διαφάνεια και δίνει… παρατάσεις στο καθεστώς δημοπράτησης

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2017 22:45

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων με αφορμή την καθυστέρηση στην προκήρυξη αρκετών έργων, δεκάδων εκατ. ευρώ, η υλοποίηση των οποίων θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα τονώσει παράλληλα, τοπικές οικονομίες.

Αφού με ευθύνη των συναρμόδιων Υπουργείων, εδώ και ένα μήνα, με τη λήξη δηλαδή του παλαιού καθεστώτος διαγωνισμών των έργων, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου Περιφέρειες και Δήμοι υποχρεωτικά θα έκαναν τους διαγωνισμούς μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου (ν.4412/16 περί δημοσίων συμβάσεων, έργων και προμηθειών) δεν είναι πρωτοφανής όπως δεν είναι πρωτοφανής η αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει έναν νόμο που η ίδια ψήφισε, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση φαινομένων υπερτιμολογήσεων και διαφθοράς στις κρατικές προμήθειες.

Ο νόμος ψηφίσθηκε τον Αύγουστο του 2016 και λόγω της ανετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπουργείων, το ηλεκτρονικό σύστημα δεν εφαρμόσθηκε. Έτσι δόθηκε η πρώτη παράταση μέχρι τις 18 Απριλίου 2017.

Μέχρι σήμερα όμως, ένα μήνα μετά τη λήξη της πρώτης παράτασης, η Κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τη στάση της και έτσι παραμένουν «δεμένα τα χέρια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν μπορεί να προκηρύξει έργα του ΕΣΠΑ, «με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» όπως υπογραμμίζει στην «Ε» ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, που μεταξύ άλλων αφορούν σε συντηρήσεις δρόμων, σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, στο Ειδικό Σχολείο της Λάρισας κ.α.

Για «παγωμένα» «έργα δεκάδων εκατ. ευρώ» κάνει λόγο και ο αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Λαρισαίων Γ. Σούλτης, όπως μεταξύ άλλων το Θέατρο ΟΥΗΛ, ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις οδών, η ανακατασκευή οδών όπως η Μεγ. Αλεξάνδου, η Ηπείρου κ.α.

Νεότερες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να παρατείνει για δεύτερη φορά, το παλαιό καθεστώς δημοπρατήσεων, με ρύθμιση που θα ψηφισθεί με τα νέα οικονομικά μέτρα τις επόμενες ημέρες. Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να τηρεί στάση αναμονής…

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Ο κ. Αγοραστός σημειώνει πως έθεσε το πρόβλημα στην πρόσφατη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε αναδείξει το πρόβλημα από την ψήφιση του νόμου στις 8/8/16 ενώ είχε προηγηθεί μια τετράμηνη αποχή των μηχανικών από τα έργα.

Με την ψήφιση του νόμου και της πίεσης που ασκήθηκε, αφού επίσης χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αφού διαπιστώθηκε η αδυναμία εφαρμογής του νέου συστήματος, στις αρχές του 2017 δόθηκε παράταση από την κυβέρνηση στο παλιό καθεστώς δημοπράτησης, έως τις 18/4/2017.

«Όταν ψηφίζεται ένας νόμος» τονίζει στην «Ε» ο κ. Αγοραστός «θα πρέπει να τίθεται σε άμεση εφαρμογή έτσι ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες, να μην προκαλούνται στρεβλώσεις στην τοπική οικονομία. Τον τρόπο της δημοπράτησης θα τον αποφασίσει η κυβέρνηση αλλά θα πρέπει να υπάρχει ταχύτητα, είναι ανεπίτρεπτο, για σχεδόν ένα χρόνο να μην γίνονται έργα τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

«Είμαστε έτοιμοι» τονίζει ο κ. Σούλτης «να βγάλουμε τις προκηρύξεις αλλά υπάρχει καθυστέρηση. ‘Η να δοθεί παράταση ή να ανοίξει η πλατφόρμα του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για να ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα» καταλήγει.

ΕΡΓΑ

Όσοι Δήμοι πρόλαβαν την προηγούμενη προθεσμία προκήρυξαν ορισμένα έργα αλλά με τη σημερινή καθυστέρηση, «μπλόκαραν» αρκετά έργα της Περιφέρειας που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Όπως για παράδειγμα έργα που αφορούν σε συντηρήσεις δρόμων, σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε διάφορους θεσσαλικούς δήμους, το νέο κτίριο που θα στεγάσει το Ειδικό Σχολείο της Λάρισας κ.α. Έργα οι προϋπολογισμοί των οποίων (συνολικά) ανέρχονται σε 40 με 50 εκατ. ευρώ.

Τα 10 εκατ. ευρώ ξεπερνούν, τα «παγωμένα» έργα του Δήμου Λαρισαίων. Το Θέατρο ΟΥΗΛ (3,5 εκατ. ευρώ), οι ασφαλτοστρώσεις (1,6 εκατ.) η ανακατασκευή της Μεγ. Αλεξάνδρου (1,6 εκατ.) η ανακατασκευή της Ηπείρου (1,4 εκατ.) αναφέρονται ως ενδεικτικά, χωρίς να συνυπολογισθούν έργα, που ήδη έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, όπως συντήρηση δρόμων (λακκούβες), τσιμεντοστρώσεις και κρασπεδόρειθρα σε Δημοτικές Κοινότητες, συντηρήσεις σχολείων, αγροτική οδοποιϊα κλπ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass