ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πανηγυρίζει ο πολιούχος της Λάρισας

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2017 15:55

Με περιφορά του ιερού λειψάνου και της εικόνας του Αγίου Αχιλλίου, από τον μητροπολιτικό ναό στην Κεντρική πλατεία, κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Αχιλλίου, πολιούχου της Λάρισας.

Χθες, στο πλαίσιο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, τελέσθηκε θεία λειτουργία και το απόγευμα τελέσθηκε μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός, μετ΄ αρτοκλασίας και ακολούθησε αγρυπνία, στην οποία έψαλε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αχίλλιος».

Στις 8 σήμερα το πρωί θα γίνει επίσημη έπαρση σημαίας. Στις 7 π.μ. θα τελεσθεί πανηγυρικός όρθρος και πολυαρχιερατικό συλλείτουργο. Στις 10:15 π.μ. είναι η προσέλευση επισήμων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου και στις 10:45 π.μ. θα ξεκινήσει η πομπή για την περιφορά του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μέσω των οδών Μανωλάκη - Κύπρου προς την Κεντρική πλατεία και από εκεί διά των οδών Φιλελλήνων - Βενιζέλου προς τον Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου.

Μετά το τέλος της εορτής η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Λάρισας και ο Εμπορικός Σύλλογος θα παραθέσουν δεξίωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (Παπακυριαζή 44, 3ος όροφος) προς τιμή των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των φορέων και του λαού της πόλης.

Στις 8 μ.μ. θα τελεσθεί μεθέορτος εσπερινός και η παράκληση του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιγνατίου. Σε όλες τις ακολουθίες θα είναι ανοικτή η λάρνακα των λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου.

Να σημειωθεί τέλος ότι στις 8 σήμερα το βράδυ η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα παραχωρήσει συναυλία στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Η ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ

Μουσικοχορευτική παράσταση, προς τιμήν του Αγίου Αχιλλίου, διοργάνωσε χθες βράδυ στην πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο, η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Λάρισας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Η παράσταση αποτέλεσε ένα αφιέρωμα στη ζωή του πρώτου επισκόπου της Λάρισας, ο οποίος γεννήθηκε στην Καππαδοκία και ξεκίνησε το ιεραποστολικό του ταξίδι, στους αγίους τόπους της Παλαιστίνης και στη Ρώμη, στους τάφους τον Αγίων Αποστόλων.

Σ' αυτό το ταξίδι έλαβε την αγία ιεροσύνη και κατέληξε στη Λάρισα, όπου η θεοφιλής δράση του και τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα τον ανέδειξαν Επίσκοπο Λαρίσης. Η ζωή του συνδέθηκε με θαύματα και τα ιερά λείψανά του έγιναν πηγή ιαμάτων και ανέβλυζαν μύρο. Το 985 μ.Χ., όμως, ο Βουλγαρος Σαμουήλ τα μετέφερε στις Πρέσπες και στη Λάρισα επανακομίσθησαν στις 14 Μαΐου 1981.

Το κοινό, μέσω της παράστασης ακολούθησε νοερά τα ίχνη της πορείας του Αγίου, μέσα από τους ρυθμούς της λαϊκής παράδοσης, τους θρησκευτικούς ύμνους και τη νοητή ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Οθωμανικού Μπεζεστενίου, όπου εντοπίστηκαν ο τάφος και η βασιλική του Αγίου.

Στην παράσταση συμμετείχαν η χορευτική ομάδα καθώς και οι ομάδες κρουστών της Ε.Μ.Λ. Φιλιππούπολης, του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και του εργαστηρίου παραδοσιακής μουσικής «Μελωδία». Την ψηφιακή προβολή των αρχαιολογικών χώρων του Μπεζεστενίου ανέλαβε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass