ΚΑΤΕΛΗΞΕ Ο 55ΧΡΟΝΟΣ ΑΡ. ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ, ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑΣ ΤΟΥ ΟΣΕ

Πρωτοφανές σιδηροδρομικό δυστύχημα

* Τρεις νεκροί, δύο σοβαρά και τέσσερις ελαφρά τραυματίες - Έως την Παρασκευή το πόρισμα δεσμεύεται το Υπουργείου Υποδομών - Αύριο η κηδεία του άτυχου Λαρισαίου

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2017 22:35
Ο Αρ. Καλαμπαλίκης Ο Αρ. Καλαμπαλίκης

Έχασε τελικά χθες το πρωί στο νοσοκομείο Παπανικολάου, τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο 55χρονος Λαρισαίος Αριστείδης Βασ. Καλαμπαλίκης, προϊστάμενος της μοιραίας αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ που, το βράδυ του Σαββάτου, εκτροχιάστηκε στo Άδενδρο Θεσσαλονίκης.

Ετσι ο αριθμός των νεκρών, από το πρωτοφανές σιδηροδρομικό δυστύχημα ανέρχεται πλέον στους τρεις, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται άλλοι δύο τραυματίες ενώ ελαφρύτερα τραυματίσθηκαν άλλοι τέσσερις επιβαίνοντες.

Από τον εκτροχιασμό, η μηχανή του τρένου προσέκρουσε σε κτίριο το οποίο και διαπέρασε, με αποτέλεσμα να βρούνε ακαριαίο θάνατο, ο μηχανοδηγός και ένας επιβάτης ενώ εργαζόμενοι και επιβάτες τραυματίσθηκαν, άλλοι σοβαρά - μεταξύ των οποίων και ο άτυχος Λαρισαίος - και άλλοι ελαφρύτερα.

Η σιδηροδρομική τραγωδία βύθισε στο πένθος τον ΟΣΕ, όπου κηρύχτηκε τριήμερο πένθος ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, όπως ανακοίνωσε χθες "έχει ήδη δώσει εντολή για ταχύτατη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος. Κλιμάκια εμπειρογνωμόνων βρίσκονται επί τόπου, ορίστηκε ήδη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ερευνά τα αίτια και τις συνθήκες και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η έκδοση του σχετικού πορίσματος".

Η κηδεία του καταγόμενου από τα Φάρσαλα Αρ. Καλαμπαλίκη, πατέρα τριών ενήλικων παιδιών, θα γίνει στις 11 το πρωί αύριο Τρίτη, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου.

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 21:45 το βράδυ του Σαββάτου όταν - όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ "η αμαξοστοιχία I/C58 η οποία μετέφερε 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο, ενώ στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ το οποίο και διαπέρασε".

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας. Ενδεικτικό του δυστυχήματος είναι πως, στον απεγκλωβισμό, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα ενώ επιχείρησαν 21 οχήματα της Πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της Αστυνομίας.

Όπως δήλωσε από το σημείο του συμβάντος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, συστάθηκε επιτροπή που μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει το πρώτο πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος. «Είναι από τα χειρότερα (δυστυχήματα) που έχουμε δει», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, επιβεβαίωσε πως ένας επιβάτης, ένας μηχανοδηγός κι ένας ελεγκτής είναι τα τρία θύματα του δυστυχήματος.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.

«Οι πρώτες προσπάθειες απεγκλωβισμού ήταν δύσκολες. Οι εύκολες ήταν κυρίως στα πίσω βαγόνια. Από τη μηχανή απεγκλωβίσαμε νεκρό τον πρώτο μηχανοδηγό και δύο τραυματίες, υπαλλήλους του ΟΣΕ. Από το δεύτερο βαγόνι, που ήταν το κυλικείο ανασύραμε ακόμη ένα νεκρό και άλλους πέντε τραυματίες».

Σε περιπτώσεις εκτροχιασμού, όπως αυτή, η έμφαση, όπως εξήγησε ο κ. Πουλτίδης, δίνεται στην ταχύτητα απεγκλωβισμού, καθώς «όσο πιο γρήγορα ανασύρεις τον τραυματία τόσες περισσότερες πιθανότητες αποκατάστασης του δίνεις».

ΚΑΙ ΤΟ 2005

«Ζω εδώ από μωρό παιδί. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή. Πεταχτήκαμε όρθιοι από τον θόρυβο και βγήκαμε στο μπαλκόνι να δούμε τι συμβαίνει. Ακούσαμε τον γείτονα (τον Γιώργο Μυλωνά που προχθές δήλωνε πως είδε τον χάρο με τα μάτια του από την αυλή του σπιτιού του) να φωνάζει βοήθεια. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πως το τρένο είχε μπει μέσα στο σπίτι», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ηλικιωμένη κ. Σοφία, το σπίτι της οποίας είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τον τόπο του συμβάντος.

Τόσο η ίδια όσο και άλλοι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται σαν χθες τον Οκτώβριο του 2005, όταν από θαύμα γλίτωσαν όλοι οι επιβαίνοντες τρένου που εκτροχιάστηκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα. Εκεί, όπου αργότερα ανεγέρθηκε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα ως δείγμα ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τότε δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ

Η επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ ξεκίνησε στις 16:18 το μεσημέρι, εκτελώντας το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Στην αμαξοστοιχία, στις 8.30 το βράδυ, επιβιβάστηκαν και Λαρισαίοι επιβάτες αλλά και ο άτυχος Αρ. Καλαμπαλίκης. Ο οποίος, όπως τόνιζαν σιδηροδρομικοί στην "ΕτΔ", ως προϊστάμενος αμαξοστοιχίας θα εκτελούσε το δρομολόγιο προς Θεσσαλονίκη, με δεύτερο δρομολόγιο θα πήγαινε στο Λιανοκλάδι και χθες τα ξημερώματα, με ένα τρίτο δρομολόγιο θα επέστρεφε στη Λάρισα.

Ο Αρ. Καλαμπαλίκης, που καταγόταν από τα Φάρσαλα, εργαζόταν στο Γραφείο Προσωπικού Λάρισας του ΟΣΕ "με 34 χρόνια υπηρεσίας" όπως τονίζουν σιδηροδρομικοί. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 11 το πρωί, αύριο Τρίτη 16 Μαΐου, στον Άγιο Αχίλλιο Λάρισας ενώ η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τις 10 το πρωί. Επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι, αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στο "Χαμόγελο του Παιδιού".

* Να σημειωθεί πως σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αποκατάστασης της τροφοδοσίας της ηλεκτρικής ενέργειας στις γραμμές με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια του Προαστιακού από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη.

* Με αφορμή το δυστύχημα, κόμματα και φορείς με ανακοινώσεις εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων τονίζοντας την ανάγκη της διερεύνησης των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass