ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ

«Κόντρα» για το μπλακ άουτ στις σήραγγες

* «Επιτροπή διερεύνησης» προανήγγειλε το Υπ. Υποδομών- Ερώτηση Κατσιαντώνη στη Βουλή

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2017 22:42

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει, μεταξύ της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου» και του Υπουργείου Υποδομών, με αφορμή τη διακοπή κυκλοφορίας που σημειώθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ευαγγελισμός-Σκοτίνα, λόγω βλάβης που σημειώθηκε στα ηλεκτρονικά συστήματα στις σήραγγες των Τεμπών.

Όπως είναι γνωστό για 8 ώρες περίπου (3-11 μ.μ.) η κυκλοφορία διεξαγόταν μέσω παραδρόμων, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι οδηγοί, καθώς τη ροή της κυκλοφορίας δυσχέραιναν τόσο τα φορτηγά που έπρεπε να κάνουν μανούβρες για να περάσουν από τους κυκλικούς κόμβους, ενώ πρόβλημα υπήρξε και από το τροχαίο ατύχημα, με υλικές ζημιές, που σημειώθηκε στον δρόμο του Ευαγγελισμού.

Το Υπουργείο Υποδομών κατηγορεί την παραχωρησιούχο εταιρία ότι «δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση, μέσω της οποίας θα ενημέρωνε σχετικώς το κοινό ή θα εξέφραζε έστω συγγνώμη προς τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου» και ανακοίνωσε τη συγκρότηση «Επιτροπής διερεύνησης, η οποία θα διερευνήσει το συμβάν και αν διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις θα κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Από την πλευρά της η «Αιγαίου ΑΕ» αναφέρει πως «οι οδηγοί ενημερώθηκαν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της και του Twitter». 

Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Αναλυτικότερα η σχετική ανακοίνωση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ανέφερε τα εξής: «Τη Δευτέρα 15 Μαΐου και ώρα 15:00 παρουσιάστηκε μια δυσλειτουργία στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της σήραγγας Τ2 που επηρέαζε κρίσιμα συστήματα για την ασφάλεια των χρηστών. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου αντέδρασε άμεσα προχωρώντας στην εκτροπή της κυκλοφορίας στην παλαιά Εθνική Οδό και ενημερώνοντας τους οδηγούς μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της και του Twitter. Παράλληλα εξειδικευμένο κλιμάκιο επενέβη άμεσα για τη διερεύνηση και επίλυση της δυσλειτουργίας. Η ομαλή λειτουργία των σηράγγων επανήλθε στις 23:00. Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ευχαριστεί θερμά τους οδηγούς για την κατανόησή τους».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Από την πλευρά του το Υπουργείο Υποδομών υποστήριζε στη δική του ανακοίνωση ότι «καμία ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί μέχρι τώρα, από την υπεύθυνη Παραχωρησιούχο Εταιρία, μέσω της οποίας να ενημερώνεται το κοινό ή να εκφράζεται έστω συγγνώμη προς τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου. Για τα αίτια της βλάβης που προκάλεσε την πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας, συγκροτείται άμεσα, με Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, επιτροπή διερεύνησης, η οποία θα υποβάλει το πόρισμά της στο Υπουργείο. Στο μέτρο που διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις θα κινηθούν άμεσα οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις διαδικασίες. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκφράζει τη λύπη του για το συμβάν και ζητά την κατανόηση των πολιτών».

Ο Γ. ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης.

«Η δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού την ημέρα των λαμπερών κατά τα άλλα εγκαινίων πριν από ενάμιση μήνα, ότι πρόκειται για ένα έργο που λίγοι πίστεψαν ότι θα τελειώσει, έρχεται μέσω της παράλογης τεχνικής βλάβης να επιβεβαιώσει ότι τίποτα δεν τελείωσε, αφού τόσο η λειτουργική ανυπαρξία των σηράγγων όσο και η ελλιπής οδική σήμανση που προφανώς δεν πληροί τις σχετικές νομοθετημένες προδιαγραφές. Βάζει σε περιπέτειες τους οδηγούς, καταδιώκονται από το φάντασμα στον δρόμο με τις λεύκες» τονίζει ο Γιώργος Κατσιαντώνης στον Χρήστο Σπίρτζη που ζητά να ενημερωθεί γραπτώς για την άμεση διευθέτηση των δυσλειτουργιών του έργου και «να εφαρμοστεί η ορθή πληροφοριακή σήμανση κατά τα προβλεπόμενα για να μπορούμε να μιλάμε στην πράξη για ένα μεγάλο έργο και όχι μόνο στα λόγια».

Επιπλέον στην ερώτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων και πως «απαιτείται, λόγω του ιδιόμορφου κατασκευαστικού και κυκλοφοριακού χαρακτήρα του αυτοκινητοδρόμου, και ειδικός τρόπος αντιμετώπισης της πληροφοριακής σήμανσης των αυτοκινητοδρόμων, ώστε να υφίσταται, μεταξύ άλλων, η καθοδήγηση της κυκλοφορίας προς προορισμούς εκτός του αυτοκινητοδρόμου. Μάλιστα, τονίζεται ότι η πληροφοριακή σήμανση έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά στην ασφάλεια της κυκλοφορίας, έτσι ώστε να καθίσταται δυνατή η ασφαλής κυκλοφοριακή καθοδήγηση των οδηγών σε όλες εκείνες τις θέσεις, όπου εμφανίζονται εξερχόμενα ρεύματα κυκλοφορίας και όπου λαμβάνει χώρα διαχωρισμός των κυκλοφοριακών ρευμάτων. Επειδή στις θέσεις αυτές λαμβάνονται βασικές αποφάσεις σχετικές με την εγκατάλειψη του αυτοκινητοδρόμου (δευτερεύοντες ανισόπεδοι κόμβοι) ή τη μετάβαση σε έναν άλλο αυτοκινητόδρομο (πρωτεύοντες ανισόπεδοι κόμβοι: διασταύρωση ή συμβολή αυτοκινητοδρόμων), καθώς επίσης και με τη διακοπή της κίνησης (στάθμευση, αναζήτηση υπηρεσιών), πρέπει να ληφθεί υπόψη η λειτουργικά σωστή διαμόρφωση της πληροφοριακής σήμανσης έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στους απαιτούμενους ελιγμούς των οχημάτων».

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass