ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΞΑΝ ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΕΣ

Έληξε ο συναγερμός για τη χειροβομβίδα – «μήνυμα»

* Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2017 22:10

Στις 2 προχθές τα ξημερώματα έληξε τελικά ο συναγερμός των αρχών μετά τον εντοπισμό απασφαλισμένης χειροβομβίδας σε αυλή μονοκατοικίας στη συνοικία των Αμπελοκήπων.

Εξειδικευμένη ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Στρατού Ξηράς από το Λιτόχωρο βρέθηκε τα ξημερώματα στη Λάρισα και περισυνέλεξε την επικίνδυνη χειροβομβίδα, για να την εξουδετερώσει στη συνέχεια με ελεγχόμενη έκρηξη.

Όπως είναι γνωστό η χειροβομβίδα βρέθηκε τυχαία, όταν 49χρονη Λαρισαία χρειάσθηκε να μετακινήσει το αυτοκίνητό της από την αυλή, στο σπίτι του 86χρονου πατέρα της.

Η χειροβομβίδα, που απασφάλισε και έριξε άγνωστος προς το παρόν δράστης, κύλησε κάτω από το σταθμευμένο αυτοκίνητο και ευτυχώς για όλους δεν εξερράγη, ούτε κατά τη ρίψη ούτε και την ώρα που η 49χρονη πήρε το αυτοκίνητό της για να μετακινηθεί.

Την υπόθεση διερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας χωρίς – προς το παρόν -να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο με τις έρευνες να εντείνονται αφού προχθές δόθηκε προτεραιότητα στην ασφαλή απομάκρυνση της χειροβομβίδας.

Η χειροβομβίδα, λόγω του τύπου της (αμυντική, Mills Νο 36 Μ ΜΚ1) είναι επικίνδυνη καθώς κατά την έκρηξη παράγονται πολλά θραύσματα τα οποία είναι δραστικά σε μεγάλη απόσταση. Μια χειροβομβίδα - απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που μέχρι πριν λίγα χρόνια διέθετε ο Ελληνικός Στρατός.

Ο συναγερμός σήμανε προχθές λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν η 49χρονη επιβιβάσθηκε στο αυτοκίνητό της για να φύγει από το πατρικό της σπίτι, μια μονοκατοικία κοντά στο Ανάχωμα, στη συνοικία των Αμπελοκήπων.

Η μετακίνηση του Ι.Χ. «αποκάλυψε» την απασφαλισμένη χειροβομβίδα, η 43χρονη αδελφή της οδηγού ενημέρωσε τις διωκτικές αρχές και έτσι κλήθηκαν πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. και της 361 ΠΑΠ Συκουρίου του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με ειδικούς η χειροβομβίδα – που βρέθηκε χωρίς περόνη και μοχλό απελευθέρωσης - δεν εξερράγη είτε λόγω αστοχίας υλικού (λόγω παλαιότητας) είτε γιατί κάποιος με εξειδικευμένες γνώσεις είχε αφαιρέσει υλικό, με απώτερο σκοπό η χειροβομβίδα, να μην εκραγεί και «απλά» να τρομοκρατήσει, στέλνοντας «μήνυμα» σε κάποιον από τους ενοίκους της μονοκατοικίας.

Αστυνομικοί απέκλεισαν τους γύρω δρόμους καθώς προείχε η ασφάλεια των πολιτών, ενώ για προληπτικούς λόγους κλήθηκαν Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ. Πυροτεχνουργοί έκριναν αναγκαία την έλευση ναρκαλιευτών του ΤΕΝΞ, οι οποίοι βρέθηκαν τελικά στη Λάρισα προχθές τα ξημερώματα. Έτσι ασφάλισαν τη χειροβομβίδα και τη μετέφεραν στο Λιτόχωρο για να την εξουδετερώσουν με ελεγχόμενη έκρηξη.

Από την έκθεση των ειδικών του Στρατού Ξηράς θα απαντηθεί και το ερώτημα αν η χειροβομβίδα δεν εξερράγη λόγω παλαιότητας και «αστοχίας υλικού» ή αν η ρίψη της – με «αδρανοποιημένη» την εκρηκτική ύλη στόχευε μόνον στον εκφοβισμό.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, μεταξύ άλλων, ερευνώνται τα κίνητρα αλλά και οι συνθήκες αφού ακόμη δεν είναι γνωστό, πότε ο δράστης έριξε τη χειροβομβίδα στην αυλή της μονοκατοικίας, αλλά και πώς η χειροβομβίδα βρέθηκε στα χέρια του.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass