ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

«Παράδειγμα θάρρους στην αντιηρωική εποχή μας…»

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2017 22:45

«Η ηθική ακτινοβολία και το ιστορικό παράδειγμα της μάχης της Κρήτης, την κατατάσσει πλάι στα ιερά σύμβολα του Ελληνισμού, τον Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες…», τονίστηκε χθες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, (Μάϊο του 1940) στη Λάρισα.

Αρχές, φορείς και μέλη του Συλλόγου Κρητικών Λάρισας «Ο Ψηλορείτης», οργάνωσαν πλούσιες εκδηλώσεις με σκοπό να μην ξεχαστεί η ιστορική μάχη και να διατηρηθεί στη μνήμη κάθε γενιάς Ελλήνων, ως «παράδειγμα θάρρους, αυταπάρνησης και θυσίας, στην αντιηρωική εποχή μας…», όπως χαρακτηριστικά τόνισε στο χαιρετισμό της, η αν. γραμματέας του Συλλόγου Κρητικών κ. Ευαγγελία Βουμβουράκη.

Ειδικότερα, χθες τελέσθηκε δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Αχιλλίου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης και εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, όπου παρουσιάστηκε το χρονικό και η σημασία της μάχης της Κρήτης.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η κ. Βουμβουράκη και εν συνεχεία οι μαθήτριες του Γυμνασίου Φαλάνης Ζωή Δώτα, Μαρία Μανάφα και Μαρία Χασιώτη παρουσίασαν το χρονικό της μάχης με παράλληλη προβολή στιγμιότυπων από την εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη το 1940, ενώ τον συντονισμό είχαν η Ζωή Κανάτα και η Παρασκευή Τσιλοφύτη.

Μεταξύ άλλων οι αφηγητές ανάφεραν ότι: "Σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία και την επίδραση της μάχης της Κρήτης, στην ροή των γεγονότων στον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Ο ρόλος της υπήρξε ιστορικός από την άποψη ότι επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων κυρίως γιατί καθυστέρησε κατά ένα μήνα την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθηλωθεί ο Βέρμαχτ μπροστά στη Μόσχα λόγω του τρομερού χειμώνα που ακολούθησε. Έτσι δόθηκε ο χρόνος στους Σοβιετικούς να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και τελικά να σταματήσουν τους ναζί. Η πορεία του πολέμου είχε πια αλλάξει…

Η μάχη της Κρήτης έρχεται να μας θυμίσει ότι δεν είναι υποχρεωτικό να νικάει πάντοτε ο πιο δυνατός, ο πιο αδίστακτος αυτός που μεθυσμένος από την εξουσία και τη δύναμή του θέλει να μεταβάλλει τους λαούς σε δούλους…".

Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο βασισμένο σε απόσπασμα από τον "Καπετάν Μιχάλη" και την "Ασκητική" του Καζαντζάκη, από τους Στέλιο Ντικούλη, Εύα Τριανταφύλλου και Κατερίνα Χατζημαρκάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους ήχους της Κρητικής μουσικής, με τον Γιάννη Λεκάκη στο τραγούδι και στη λύρα, καθώς και κρητικούς χορούς από συγκρότημα του Συλλόγου με τους: Α. Τρουλινό, Μ. Κοντοπόδη, Α. Γκονέλα, Δ. Γκουργκουλιά, Α. Κλεισιάρη, Χ. Τσιλφόγλου, Β. Τζιώλα, Ε.μ Παπαδάκη, Ε. Κουμαντάκη, Ξ. Ζαβράκα, Ρ Χαραλαμπίδου, Μ. Τζοβάρα, Εφη Σακκά και Σ. Κουτάντου.

Να σημειωθεί ότι του επετειακού αφιερώματος στο ΔΩΛ, προηγήθηκε δεξίωση, στον ίδιο χώρο, με ρακί και εδέσματα, όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Λάρισας «Ο Ψηλορείτης» κ. Γιατρουδάκης και το διοικητικό συμβούλιο, υποδέχονταν τους καλεσμένους.

ΣΤΟ ΗΡΩΟ

Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε χθες στο Ηρώο, στο λόφο του φρουρίου και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από: τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, τον αντιδήμαρχο Λάρισας κ. Δημ. Δεληγιάννη, εκπρόσωπους της 1ης Στρατιάς και της Αστυνομίας, τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας, τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Ντ. Αυγουστή και από εκπρόσωπο του Συλλόγου Κρητικών Λάρισας.  Την τελετή συνόδευσε η μπάντα της 1ης Στρατιάς.

Να σημειωθεί ότι την επετειακή εκδήλωση οργάνωσε ο Σύλλογος Κρητικών Λάρισας «Ο Ψηλορείτης», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων-Αντιδημαρχίας Πολιτισμού.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass