Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗ.ΣΥ. ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 2018

Ακάνθινος ο δρόμος για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς

* Ποιους αποδέκτες έχουν τα μηνύματα της προέδρου ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για «καθαρές» λύσεις * Ο βασικός κορμός του ψηφοδελτίου στη Λάρισα

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2017 22:33

Νέο μήνυμα συστράτευσης στην κοινή προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς προκειμένου να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την παρατεταμένη κρίση και τη μέγγενη των μνημονίων απηύθυνε σε διαδοχικές εξορμήσεις της σε Λαμία και Λάρισα τις προηγούμενες ημέρες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Φώφη Γεννηματά.

Αποδέκτες του μηνύματος σε συνδυασμό με την παρουσίαση ενός σφιχτού οδικού χάρτη για την ίδρυση του νέου φορέα εμφανίζονται όλα τα πολιτικά κόμματα, οι φορείς και τα στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά και (προσ)καλούνται πλέον να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στο εγχείρημα.

«Έχω προτείνει, με την επιφύλαξη πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του ΄18» είπε χαρακτηριστικά στις ομιλίες της για να συμπληρώσει με νόημα: «Απευθύνομαι σε όλους και όλες που θέλουν να συμβάλουν στην κοινή υπόθεση. Τώρα είναι η ώρα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες και για τη στάση μας αυτή. Ήρθε η ώρα για απλές και καθαρές λύσεις.

Η πρότασή της για τον οδικό χάρτη από το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα με εκλογή αρχηγού από τη βάση, διαμορφώθηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά τις αναταραχές στο ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν σε ρήξη με τον γραμματέα του κόμματος, Στέφανο Ξεκαλάκη. Σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει να (συνεχίσουν να) υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης του εγχειρήματος αλλά κυρίως το εγχείρημα να μην παραμείνει στη σφαίρα της θεωρητικής αναζήτησης αλλά να περάσει πρακτικά στον σχηματισμό του νέου φορέα το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να έχει τον πολιτικό χρόνο να εμφανιστεί ως η πλέον ικανή και αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική πρόταση για να βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί σημείο εκκίνησης της ουσιαστικής προσπάθειας για τη δημιουργία της "μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής παράταξης". Βασικό χαρακτηριστικό του συνεδρίου αναμένεται να αποτελέσει η κυρίαρχη κοινωνική παρουσία καθώς για πρώτη φορά σε συνέδριο πολιτικού φορέα το 50% των συνέδρων θα είναι αιρετοί άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, των συνδικαλιστικών σωματείων, των επιστημόνων, των επιμελητηρίων, της νέας γενιάς σε μια προσπάθεια να καταθέσουν τις απόψεις τους, τις προτάσεις τους, τις προσδοκίες και τα οράματά τους και συνδιαμορφώσουν την κυβερνητική πρότασή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ».

Κυρίως όμως οι συμμετέχοντες το επικείμενο συνέδριο θα κληθούν να συζητήσουν και να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μετεξέλιξη και τη δημιουργία του νέου, ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «χωρίς ενιαίο πολιτικό και προγραμματικό λόγο και κοινή στάση των δυνάμεων που σήμερα αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ένα βιαστικό βήμα, θα μπορούσε να αποβεί άλμα στο κενό».

Σύμφωνα με την πρόταση της κ. Γεννηματά «το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εισηγηθεί προς τα κόμματα τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της πορείας προς το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.

Τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέσα σε εύλογο χρόνο, παίρνουν τις αποφάσεις τους ως προς τη μορφή του φορέα (πολυκομματικός ή όχι).

Στη συνέχεια προχωράμε στην εκλογή επικεφαλής από τη βάση.

Πάμε σε εκλογή. Οι κάλπες στη βάση είναι το επόμενο μεγάλο βήμα.

Με βάση το μητρώο που δημιουργείται, προχωρούμε στο Ιδρυτικό Συνέδριο και την εκλογή οργάνων».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, τίθενται επί τάπητος ζητήματα πολιτικής ουσίας επί των οποίων καλούνται να πάρουν ξεκάθαρες αποφάσεις τα κόμματα και οι κινήσεις που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλαδή το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ και οι προερχόμενοι από κινήσεις και συλλογικότητες. Παράλληλα για το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη και την «Ώρα Αποφάσεων» των τριών πρώην υπουργών (Άννας Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούση και Γ. Φλωρίδη) η πρόταση εκλαμβάνεται και ως «μια τελευταία πρόσκληση».

Μείζον πολιτικό ζήτημα πάντως για τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η μορφή που θα έχει ο νέος φορέας. Θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος; Και τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους ή θα αυτοδιαλυθούν;

Αυτό που έχει σημασία, σημειώνουν στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, είναι η απόφαση του ΠΑΣΟΚ, του κορμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εξηγούν: «Διότι, το αν ο ενιαίος φορέας θα είναι πολυκομματικός ή όχι θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό από τη βούληση του ΠΑΣΟΚ να περάσει στην ιστορία».

Αν και η κ. Γεννηματά δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της αναφορικά με την απάντηση που θα δώσει το κόμμα της στο συγκεκριμένο ερώτημα ούτε έκανε οποιαδήποτε αναφορά σε πιθανότητα σύγκλησης συνεδρίου για να αποφασίσει γύρω από το κρίσιμο θέμα της ύπαρξής του ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις αλλά και αντιδράσεις όποια και αν είναι η απάντηση. Ενδεικτική της έντονης αυτής πίεσης ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα στην προχθεσινή της ομιλία στο ξενοδοχείο «Διβάνη» «κανένας δεν θα μας υποδείξει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ...».

Όσον αφορά στη δημιουργία του ισχυρού προοδευτικού φορέα διακρίνει προσπάθειες και μεθοδεύσεις για την ανακοπή του εγχειρήματος από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν αυτή την προοπτική υποστήριξε για να συνεχίσει εξηγώντας "ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, και όσοι τους υπηρετούν, από το οικονομικό ή μιντιακό κατεστημένο, κάνουν και θα κάνουν τα πάντα για να ανακόψουν αυτή την προοπτική. Κοινός στόχος τους να περιφρουρήσουν το τεχνητό δίπολο του μικρού δικομματισμού. Δεν μας επηρεάζουν, δεν έχουν τύχη αυτές οι μεθοδεύσεις. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς αφορά στον λαό και την πατρίδα".

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ

Αν και θεωρείται πρόωρη κάθε συζήτηση για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν διεξαχθούν, στη Λάρισα και στην ομάδα των στελεχών που συνόδευσαν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε και από τον τομέα οργανωτικού ο Γιώργος Λυμπερόπουλος, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές καταγράφει ενδιαφερόμενους και διερευνά τη δυναμική τους στην τοπική κοινωνία με σκοπό να καταρτίσει μια λίστα με στελέχη προς αξιοποίηση. Από τη συγκεκριμένη λίστα θα αντληθούν οι καλύτεροι υποψήφιοι τόσο για τις βουλευτικές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με επιλογές που θα κινούνται στο τρίπτυχο "διεύρυνση-ενότητα-ανανέωση".

Ο κατάλογος του Γ. Λυμπερόπουλου μεγαλώνει διαρκώς καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές παρατηρείται αύξηση των ενδιαφερομένων στελεχών με αποτέλεσμα να διαφαίνεται "πονοκέφαλος" για την επιλογή των υποψηφίων. Ωστόσο από τις παρουσίες στην προχθεσινή εξόρμηση της κ. Γεννηματά φαίνεται πως σχηματίζεται ένας δυνατός κορμός πάνω στον οποίο θα χτιστεί το ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές.

Στον κορμό αυτό θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή του εκ μεταγραφής από το «Ποτάμι» νυν βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Μπαργιώτα αλλά και του επίσης γιατρού Νίκου Τσιλιμίγκα, ο οποίος στις εκλογές του 2015 κατέγραψε πρωτιά μεταξύ των υποψήφιων βουλευτών του κόμματος μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που είχε τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος προερχόμενος από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συγκρότηση του νέου φορέα, ενώ καλές προοπτικές παρουσιάζει και μια υποψηφιότητα του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Έξαρχου με τεράστια εμπειρία τόσο στις εκλογικές αναμετρήσεις όσο και στις κοινοβουλευτικές διεργασίες.

Άγνωστες τέλος παραμένουν οι προθέσεις του πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Θωμά Ψύρρα, τη συμμετοχή του οποίου εξετάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Άλλωστε η χειραψία με την κ. Γεννηματά το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης αμέσως μετά την ομιλία της υπήρξε ιδιαίτερα θερμή και δεν πέρασε απαρατήρητη.

Του Δημήτρη Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass