ΜΗΝΥΜΑ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΙΡΑΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

«Να αντλήσουμε δύναμη από τα ορυχεία της παράδοσής μας και της ιστορίας μας» (βίντεο)

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2017 16:26 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιουν 2017 16:48

«Είναι ένας θησαυρός που έχουμε εμείς στην Ελλάδα και να σταματήσουν να παίζουνε με τους φτωχούς.

Είμαστε πλουσιότατοι γιατί έχουμε όλον αυτό τον πλούτο της παραδόσεώς μας, διότι έχουμε όλο αυτό το φως μες το οποίο η πατρίδα μας συνεχώς λούζεται. Διότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες να αντλήσουμε και πάλι από τα ορυχεία της παραδόσεώς μας, της ιστορίας μας. Αυτή τη λεβεντιά, την αξιοπρέπεια, τη γενναιότητα, το θάρρος τις δύσκολες ώρες. Δεν ανησυχώ για τις δύσκολες ώρες. Οι δύσκολες ώρες παρουσιάζουν και τις αδυναμίες μας αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες τις οποίες έχουμε για να προχωρήσουμε πάλι σε μια δημιουργία».

Με αυτό το μήνυμα πίστης και αισιοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, σχολίασε τις «δύσκολες ώρες» που περνά ο ελληνικός λαός, στο περιθώριο γεύματος που παρέθεσαν προς τιμήν του ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιγνάτιος και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός «Ελευθερία», χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Διβάνη».

Παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, της επιστημονικής κοινότητας, ανθρώπων του πολιτισμού, αιρετών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών ο μακαριότατος Αναστάσιος παρέπεμψε στη «δημιουργικότητα, την αντίσταση, το θάρρος, τη γενναιότητα, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη» των Ελλήνων που σε συνδυασμό με την ορθόδοξη πίστη, θα αποτελέσουν το ελπιδοφόρο αντίδοτο στην εποχή της κρίσης και του εγωκεντρισμού.

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Τον μακαριότατο Αναστάσιο προσφώνησε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, την εκδότη, τα στελέχη, το προσωπικό της «Ελευθερίας», η επίσκεψή σας στη Λάρισα, καθώς και η αποδοχή σας να συμμετάσχετε στο εορταστικό αυτό γεύμα, το οποίο προσφέρουν ο «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ελευθερία» και η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στο έργο του Αναστάσιου υπογράμμισε: «Είστε ο ιεραπόστολος που αγωνίζεται όλη του τη ζωή για την απαλλαγή των ανθρώπων από την άγνοια, το κακό, τη δεισιδαιμονία, την αδυναμία να διακρίνουν την αλήθεια -όχι πάντοτε από δική τους επιλογή. Ο ιεράρχης που μοχθεί για την ελευθερία και την απομάκρυνση των ανθρώπων από το σκοτεινό φάσμα της φτώχειας, της καταπίεσης, της αδικίας, την κάθε μορφής τυραννία.

Είστε από τους πρωτοπόρους της Ελληνοορθόδοξης Παιδείας, που αγωνιούν και παλεύουν καθημερινά για την ενίσχυση του ήθους, της δικαιοσύνης, της σύγχρονης γνώσης, της αριστείας, του σεβασμού στο περιβάλλον, της συνεννόησης για την αντιμετώπιση των τοπικών, μικρών αλλά και πλανητικών προβλημάτων, σε έναν κόσμο που κλονίζεται και αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.

Κι αυτά, τα καταφέρνετε γιατί αποφεύγετε τον διαχωρισμό του σπουδαίου από τον αφανή, του μορφωμένου από τον απλοϊκό, του Ορθόδοξου χριστιανού από τον αλλόθρησκο .

Γιατί δώσατε και συνεχίζετε να δίνετε - με την ταπεινή ζωή και το γιγαντιαίο έργο σας – το πιο πειστικό παράδειγμα, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ξέρει να αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, γένους, φυλής, τόπου καταγωγής, πιστεύω ή άλλου προσανατολισμού.

Παρακολουθώντας την πορεία σας, ιδίως από το 1992, οπότε αναλάβατε επίσημα την ανασύσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς ,ότι χάρις στο κουράγιο, την πίστη, την έμπνευση, το ήθος, την αυταπάρνηση- και χωρίς να έχετε τη στρατιά συνεργατών που έχουν άλλοι φορείς αλλά επιλέγοντας λίγους και καλούς κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες σας-ανάμεσά τους και ένα δικό μας παιδί τον Χρήστο Παπανικολάου που πρέπει να γνωρίζετε ότι για όλους εμάς σας είχε καταστήσει Λαρισαίο στη συνείδησή μας πολύ πιο πριν την αναγόρευσή Σας σε επίτιμο πολίτη - αναστήσατε κυριολεκτικά απ' τα ερείπια, μία χειμαζόμενη θρησκευτική οντότητα. Και μαζί της, δώσατε ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους- όχι μόνο στη γειτονική, κατεστραμμένη χώρα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δείξατε με το έργο σας τον αυθεντικό χριστιανικό δρόμο, της ταπεινής αγάπης, της λιτής ζωής, της επιμονής στα διδάγματα της Ορθόδοξης παράδοσης και σταθήκατε όρθιος σε όλες τις προκλήσεις. Σταθήκατε ακλόνητος στα Πιστεύω και τους στόχους σας, δείχνοντάς μας ότι χρέος του καλού και άξιου ιεράρχου, είναι να μένει πιστός στον στόχο του και να πολεμά για ό,τι πιστεύει, ανεξαρτήτως τιμήματος. Μόνο ο ελεύθερος άνθρωπος, ο οραματιστής και συνάμα ρεαλιστής, μπορεί να πει πραγματικά: «αξίζει που ζω, γιατί πιστεύω στον δρόμο που ακολουθώ και προσφέρω ελπίδα».

Για να αναφερθεί στην ιστορία της «Ε», «από τον ιδρυτή, αείμνηστο Γιώργο Δημητρακόπουλο το 1922, τον διάδοχό του Βασίλειο, τον «πρύτανη του Τύπου» Τάκη Δημητρακόπουλο και βεβαίως τη σημερινή εκδότη κ. Δανάη Δημητρακοπούλου».

Για να υπογραμμίσει τέλος το έργο του μητροπολίτη Λάρισας σεβ. Ιγνατίου, «ο σεβαστός πατέρας μας» όπως τον χαρακτήρισε, «ο οποίος με πάρα πολλούς τρόπους τα τελευταία χρόνια μάς δίνει έμπρακτα την αγάπη και τις πατρικές συμβουλές του. Με απλότητα, ταπείνωση και διακριτικότητα αποδεικνύει ότι το μήνυμα της Εκκλησίας εμπνέει, συμφιλιώνει και αναμορφώνει».

ΤΙΜΗ

«Μεγάλη τιμή για τη Λάρισα» χαρακτήρισε την επίσκεψη Αναστάσιου και ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιγνάτιος κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε υπογραμμίζοντας επίσης τη συνεργασία με την «Ε».

ΔΥΝΑΜΙΚΗ

«Το μυστικό και η δυναμική της ορθοδοξίας μας είναι, ό,τι μας δίνεται είναι για να το μοιραζόμαστε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Για να προσθέσει πως «αυτό είναι μια δυναμική σκέψη, μια επιχειρηματική ικανότητα, μια ακτινοβολία πολιτική . Όλα αυτά πρέπει να προσφερθούν.

Όλοι λοιπόν εδώ ξέρω ότι είναι ταλαντούχοι άνθρωποι και να δοξάζουμε το Θεό για αυτά τα τάλαντα τα οποία μας προσφέρει. Αλλά τα τάλαντα δεν δίνονται για να κρύβονται στη γη αλλά για να πολλαπλασιάζονται και να προσφέρονται.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω για τη φιλόξενη στάση της Μητροπόλεως, του Δημαρχείου και της εφημερίδας «Ελευθερία» που με καλοσύνη, όπως και στο παρελθόν στάθηκε κοντά μας.

Χαίρομαι γιατί σε μια περίοδο παρακμής η εφημερίδα «Ελευθερία» κρατάει αυτή την παράδοση να λέει την αλήθεια και να κοιτάζει να είναι πάντα δημιουργική και να προσφέρει νέες ιδέες και να μεταφέρει αυτή την ελπίδα και την αισιοδοξία που χρειάζεται η πατρίδα μας».

Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις ο μακαριότατος Αναστάσιος τόνισε πως «σκέπτομαι πραγματικά ότι αυτή η κρίση η οποία υπάρχει στην πατρίδα είναι μια κρίση δεν θα την έλεγα εφηβικής ηλικίας, γιατί είμαστε πολύ ηλικιωμένα ως πατρίδα σε αυτό, αλλά είναι μια κρίση πολύ δυναμική που μπορεί και πάλι να ανακαλέσει ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στο dna μας: Τη δημιουργικότητα, την αντίσταση, το θάρρος, τη γενναιότητα, το φιλότιμο, αυτή την αλληλεγγύη και νομίζω αν κάτι χαρακτηρίζει τη Λάρισα είναι ότι και στις δύσκολες αυτές στιγμές του πόνου και της κατάθλιψης, η αλληλεγγύη έχει ακτινοβολήσει πάρα πολύ σε πολλούς τομείς.

Είναι πραγματικά κάτι πολύ ελπιδοφόρο. Αυτό χρειάζεται για την πατρίδα μας. Επειδή ζούμε σε αυτές τις ημέρες που είναι ημέρες Πεντηκοστής αδιάκοπα σκέπτομαι ότι οι καιροί ου μενετοί».

«Μας χρειάζεται περισσότερη αλήθεια η οποία πολλές φορές κρύβεται κάτω από διάφορες άλλες σκοπιμότητες. Μας χρειάζεται περισσότερη δικαιοσύνη την οποία επίσης τη θυσιάζουμε για μικροσυμφέροντα και μικροπροοπτικές. Αλλά μας χρειάζεται ακόμη περισσότερο καλοσύνη και αγαθοσύνη γιατί ο κόσμος είναι πολύ στεγνός και πολύ θλιβερός χωρίς αυτή την αγάπη. Ξέρω ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα, όλα είναι πολύ δύσκολα. Και η αλήθεια και η δικαιοσύνη και η αγαθότητα».

Με παραπομπές στην Καινή Διαθήκη αλλά και σε στίχους του Τ. Έλιοτ πρόσθεσε πως «η μόνη σοφία που μπορούμε να πετύχουμε είναι η σοφία της ταπεινοφροσύνης. Η ταπεινοφροσύνη δεν έχει τέλος. Νομίζω ότι όλοι μας, ό,τι και αν είμαστε στον χώρο μας δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι τελικώς είμαστε απλώς μια μικρή σταγόνα σε αυτό τον ωκεανό της ζωής, ένα μικρό καντήλι που όσο ακόμη έχει λάδι πρέπει να ακτινοβολεί αλλά με όλη την ελευθερία από τον εαυτό μας. Η μεγαλύτερη ελευθερία που μπορούμε να αποκτούμε είναι η ελευθερία από τον εαυτό μας και η τραγωδία που έχουμε σήμερα είναι αυτή η απίστευτη εγωκεντρικότητα που έχει καταντήσει να καθορίζει την εποχή μας τελικά», σημείωσε ο Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος δέχτηκε συμβολικά δώρα από τη Μητρόπολη Λάρισας και την «Ελευθερία».

Στο γεύμα, μεταξύ άλλων παρακαθησαν, οι μητροπολίτες Αμαντίας Ναθαναήλ και Κίτρους – Κατερίνης Γεώργιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλειος Κόκκαλης, οι βουλευτές Νίκ. Παπαδόπουλος, Δημ. Καμμένος και Κων. Μπαργιώτας, ο Αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λάρισας Απ. Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παν. Σάπκας, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης, ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛ.ΑΣ. Δημ. Κουτσιάφτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Γ. Αγάκος, οι επιχειρηματίες Γ. Καντώνιας, Ξεν. Καντώνιας, Στ. Τσιαγκούλης, Αν. Παπαγιάννης, Βασ. Καζάνας, Ευ. Ροδόπουλος, οι πανεπιστημιακοί Κ. Μαλίζος, Κ. Φουντάς, Κων. Γουργουλιάνης, Ε. Τσιρώνη, Νίκ. Τσιλιμίγκας, Γ. Συρογιαννόπουλος, οι γιατροί Κ. Καρβούνης και Π. Κουρσούμη, ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος και ο εικαστικός Χρ. Παπανικολάου.

Β.Κ.

Δείτε το βίντεο:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass