Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑΝ ΚΥΚΛΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΑΙΩΝΩΝ...

«Ορφανή» η Ραψάνη χωρίς το Αστυνομικό Τμήμα

Δημοσίευση: 12 Ιουν 2017 22:55
Τοπικός αστυνόμος Ραψάνης αρχιφύλακας (Α.Υ.) Αβέλλας Μιχαήλ με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Τοπικός αστυνόμος Ραψάνης αρχιφύλακας (Α.Υ.) Αβέλλας Μιχαήλ με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Το 1881 η Θεσσαλία, πλην της επαρχίας Ελασσόνας μαζί με την περιοχή της Άρτας προσαρτήθηκαν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Στο ελληνικό κράτος πέρασε το μεγάλο κεφαλοχώρι η Ραψάνη. Ένα κεφαλοχώρι με μεγάλη ιστορία αλλά και δυναμική στην οικονομία, στον πολιτισμό, στα γράμματα όχι μόνο της περιοχής αλλά ευρύτερα στον βαλκανικό χώρο.

Με την προσάρτηση της Ραψάνης στο ελληνικό κράτος ήταν απαραίτητο να εγκατασταθούν εκεί υπηρεσίες. Από τις πρώτες υπηρεσίες ήταν ο Σταθμός Χωροφυλακής Ραψάνης. Ένας Σταθμός που κυριολεκτικά έγραψε ιστορία σε εποχές ειρήνης, αλλά και δύσκολες για τη χώρα μέσα στον χρόνο. Η Ραψάνη διέθετε επίσης το Ειρηνοδικείο Ολύμπου και Συμβολαιογραφείο.

Ο Σταθμός Χωροφυλακής φιλοξενούνταν σε διάφορα ιστορικά κτίρια ενώ από το 1978 στεγάστηκε στο κοινοτικό κατάστημα.

 Μιλώντας για την κοινωνική παρουσία του Σταθμού Χωροφυλακής και Αστυνομικού Τμήματος στη συνέχεια, ειδικά τα παλαιότερα χρόνια, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ραψάνης κ. Νίκος Γαγάρας σημειώνει ότι το Τμήμα είχε πάντα μια δυναμική στην τοπική κοινωνία, αφού υπήρχαν νέες οικογένειες στη Ραψάνη με παιδιά τα οποία συνέβαλαν στην άνοδο της εκπαίδευσης. Επίσης πολλοί άνδρες που στελέχωναν το Α.Τ. έγιναν γαμπροί στη Ραψάνη.

Σε ό,τι αφορά στην απώλεια του Τμήματος από την πλευρά της ασφάλειας ο κ. Γαγάρας τόνισε ότι στη σύγχρονη πραγματικότητα, μετά από ενέργειες του Δήμου Τεμπών και της τοπικής κοινωνίας, κατορθώθηκε η Ραψάνη να έχει πλέον τον νέο θεσμό του Τοπικού Αστυνόμου, ο οποίος θα επιλύει πολλά προβλήματα.

Στο ίδιο κλίμα και τα συναισθήματα του πρώην αντιδημάρχου Τεμπών και πρώην προέδρου κ. Χρήστου Γεροβασίλη ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι όταν γινόταν η μετακόμιση του τμήματος: «φύγαμε από την πλατεία να μην βλέπουμε την εικόνα της μετακόμισης» .

Από την περασμένη Παρασκευή το ιστορικό Αστυνομικό Τμήμα Ραψάνης πέρασε στην ιστορία. Ουσιαστικά έκλεισε μια εποχή που πέρασε μέσα από τρεις αιώνες, τον 19ο, τον 20ό και τον 21ο .

Την περασμένη Παρασκευή έκλεισε για την περιοχή ένας κύκλος που άφησε πίσω μόνο συγκίνηση και νοσταλγία.

Η «ΕτΔ» βρέθηκε στη Ραψάνη και κατέγραψε τις αντιδράσεις των κατοίκων της ιστορικής κωμόπολης.

Ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ραψάνης κ. Νίκος Γαγάρας μάς μετέφερε τη θλίψη του ίδιου και των κατοίκων γι’ αυτή την απώλεια. Ο συνταξιούχος κ. Ηλίας Παπακώστας, ο οποίος κάθε πρωί θα έλεγε τη γλυκιά του καλημέρα στα στελέχη του τμήματος, με συγκίνηση αναφέρθηκε στην απώλεια του Τμήματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έφυγε ο τελευταίος ίσκιος από τη Ραψάνη».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Σε ένδειξη σεβασμού στην ιστορία του Αστυνομικού Σταθμού – Τμήματος Ραψάνης αποφασίστηκε ένα μέρος του χώρου που στεγαζόταν το Τμήμα και συγκεκριμένα το κρατητήριο να μετατραπεί σε ένα μικρό μουσείο – μουσειακό χώρο, όπου εκεί θα φυλάσσονται αντικείμενα από το παρελθόν και σε συνεργασία με τη λειτουργία της ιστορικής επίσης Βιβλιοθήκης Ραψάνης ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τον χώρο.

Για την ιστορία του Αστυνομικού Σταθμού Ραψάνης από το 1881 μέχρι σήμερα, πολλά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό έχει συλλέξει η βιβλιοθηκονόμος ΜScκ. Χάιδω Πανταζή, η οποία γενικότερα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά, πέρα από τη Βιβλιοθήκη στη συλλογή και φύλλαξη ιστορικών στοιχείων που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή..

Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ

Μετά την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Ραψάνης στην ιστορική κωμόπολη Τοπικός Αστυνόμος ορίστηκε ο αρχιφύλακας (Α.Υ.) Μιχαήλ Αβέλλας.

Ο τοπικός αστυνόμος είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 48/2006 και ενεργοποιήθηκε με παρουσίαση του θεσμού την 16 Φεβρουαρίου 2017 στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας ο τοπικός αστυνόμος είναι ο βασικός συνδετικός κρίκος του Αστυνομικού Τμήματος, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και ανήκει οργανικά, με την τοπική κοινωνία, εκφράζει αυτό ακριβώς που αποτελεί βασική κατεύθυνση και κύριο προσανατολισμό του Σώματος. Την εξωστρέφεια, τη σύγκλιση της Αστυνομίας με την κοινωνία, την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης και συνεργασίας του αστυνομικού με τον πολίτη.

ΡΑΨΑΝΗ

Ρεπορτάζ Κώστας Τσόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass