ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ-ΚΟΚΚΑΛΗ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝΤΡΩΝ

Ανοίγει ο δρόμος για Ο.Π. Αχλαδιού Τυρνάβου

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2015 23:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:04

Την τροποποίηση της Υπουργικής απόφασης που ισχύει αναφορικά με την ένταξη Ομάδας Παραγωγών Αχλαδιού σε επιχειρησιακά προγράμματα και σήμερα απαιτεί πάνω από 40 άτομα ομαδικά, δεσμεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης στην διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου με την επωνυμία «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ» και στον βουλευτή των ΑΝΕΛ και Τομεάρχη Αγροτικού του κόμματος Βασίλη Κόκκαλη.

Με την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης οι παραγωγοί που στελεχώνουν την ΓΑΊΑ ΦΡΟΥΙΤ και την συγκεκριμένη ομάδα Παραγωγών, η οποία αποτελείται από 20 άτομα και έχει ως κύριο αντικείμενο παραγωγής το αχλάδι θα μπορέσουν να ενταχθούν σε επιχειρησιακά προγράμματα (επενδύσεις, πλάστιγκες κλπ). Το βασικό επιχείρημα των λαρισαίων, το οποίο έγινε δεκτό και κατανοητό από τον κ. Σγουρίδη είναι ότι «μπορεί η ομάδα να έχει 20 άτομα και όχι 40 όπως όριζε η νομοθεσία, όμως ο τζίρος που έχει, φτάνει τις 600.000 ετησίως, δηλαδή τριπλάσιου του κριτηρίου που θέτει ο νόμος. Πρόκειται επομένως για μια δυναμική ομάδα. Εξάλλου στο ακτινίδιο ο υφιστάμενος νόμος δίνει το δικαίωμα σε 20 τουλάχιστον άτομα να συγκροτήσουν Ομάδα Παραγωγών, κάτι που έγινε με θετικά αποτελέσματα».  

Μια άλλη θετική εξέλιξη που σημειώθηκε, κατά την διάρκεια της συνάντησης Σγουρίδη-Κόκκαλη-Συνεταιρισμού Δέντρων είναι η πρόταση του ίδιου του κ. Σγουρίδη (κατόπιν σχετικής εισήγησης υπηρεσιακών παραγόντων) να γίνει παραχώρηση και πιστοποίηση της γεωγραφικής ένδειξης στην τυποποίηση του αχλαδιού της ποικιλίας «Κρυστάλια», φέρουσα την υπογραφή ντόπιων παραγωγών από την επαρχία Τυρνάβου (ανάλογη με την Φέτα ΠΟΠ). Η ΠΓΕ  (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την προστιθέμενη αξία του προιόντος αλλά και την αύξηση της τιμής του αχλαδιού. Ουσιαστικά θα είναι ένα επώνυμο προϊόν με προστιθέμενη εμπορική αξία, ωφέλεια η οποία θα επηρεάσει και θα ευνοήσει άμεσα κάθε παραγωγό!

Ακόμη στη χθεσινή συνάντηση ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παν. Σγουρίδης ανακοίνωσε την επιδότηση (βάση των κιλών που θα παραδοθούν) του ροδακίνου που προορίζεται για χυμό, ενώ δεσμεύτηκε στην αντιπροσωπεία των Τυρναβιτών αγροτών για αλλαγή του νόμου που προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα εάν συλληφθούν να απασχολούν παράνομα αλλοδαπούς εργάτες γης.    

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την ικανοποίηση του για τις δεσμεύσεις Σγουρίδη, εξέφρασε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δέντρων Τυρνάβου Χρήστος Τασούλας, ο οποίος δήλωσε σχετικώς: «Με την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να συστήσουμε ομάδα παραγωγών με είκοσι (20) -το ελάχιστο- μέλη και όχι 40 όπως ίσχυε μέχρι τώρα για το αχλάδι, έτσι ώστε να ενταχθούμε σε κάποιο επιχειρησιακό πρόγραμμα, πράγμα πολύ σημαντικό για την ολοκλήρωση των εργασιών στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, αλλά και την υπαγωγή σε τυχόν άλλα προγράμματα, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα πέραν τις συγκέντρωσης και διάθεσης των προϊόντων μας να προβούμε σε διαλογή, συσκευασία και στη συνέχεια στην διάθεσή τους στην αγορά.  Αναμφίβολα η παρέμβαση του βουλευτή Βας. Κόκκαλη στον κ. Σγουρίδη ήταν καταλυτική».    

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass