ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ «ΦΙΛΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Σαράντα χρόνια κοντά στον συνάνθρωπο

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2017 16:40

Ήταν Φεβρουάριος του 1976. Δύο χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Η Λάρισα, όπως και άλλες πόλεις, ανασυντασσόταν σε όλους τους τομείς. Οι ανάγκες ήταν μεγάλες, τα προβλήματα πολλά και καμία οργανωμένη φιλανθρωπική δραστηριότητα δεν υπήρχε στο προσκήνιο. Τότε μια ομάδα γυναικών από τον Βόλο που είχε ήδη ιδρύσει τον φιλανθρωπικό σύλλογο «Φίλες της Αγάπης» βρέθηκε στη Λάρισα, προκειμένου να αποκτήσει επαφές με δραστήριες γυναίκες της περιοχής και να επεκτείνει τις δράσεις της στην περιοχή.

Στο πρόσωπο της Δανάης Μπλάνα, συζύγου του τότε δημάρχου Αγαμέμνονα Μπλάνα, βρήκαν μια άξια συμπαραστάτρια και αρωγό της προσπάθειάς τους. Έτσι σχηματίστηκε ένας πυρήνας ευαισθητοποιημένων γυναικών που οργανώθηκαν και αποτέλεσαν το πρώτο συμβούλιο του συλλόγου «Φίλες της Αγάπης» με πρόεδρο τη Δανάη Μπλάνα. Πάρα πολλές Λαρισαίες, κατανοώντας τις ανάγκες της κοινωνίας και με ζήλο να στηρίξουν τον συνάνθρωπο, έγιναν αμέσως μέλη. Ο σύλλογος άρχισε τη δράση του από την επομένη κιόλας της ίδρυσής του ανταποκρινόμενος σε εκκλήσεις συμπολιτών για βοήθεια. Με τα πενιχρά μέσα που διέθετε τότε προσέφερε είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και τρόφιμα, που εξασφάλιζε από λαρισινά καταστήματα και εταιρίες της πόλης.

Μία από τις προτεραιότητές του ήταν να ιδρύσει αντίστοιχα συλλόγους σε όλη τη Θεσσαλία. Και αυτό έκανε, κινητοποιώντας τις γυναίκες στα Τρίκαλα, στα Φάρσαλα, στην Καρδίτσα προκειμένου κι εκείνες με τη σειρά τους να βοηθήσουν κατά τόπους.

«Τα χρόνια πέρασαν, οι ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν και ο σύλλογος έχει καταστεί μία σταθερή αξία στον φιλανθρωπικό και κοινωνικό ιστό της πόλης με την έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης που δείχνουν τα μέλη του προς συμπολίτες που έχουν ανάγκη από το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του» λέει η πρόεδρος του συλλόγου κ. Μπούλα Στεργίου. «Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα οι «Φίλες» έχουν αλλάξει πολλές διοικήσεις. Και πάντα στο τιμόνι βρίσκονταν γυναίκες άξιες και υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση τον ίδιο σκοπό, όπως οι Δανάη Μπλάνα, Εύη Κατσίγρα, Δώρα Αραμπατζή, Βάσω Θεοδωρίκα, πλαισιωμένες από τα άξια συμβούλιά τους».

Σήμερα συνεχίζει, παρά τις δυσκολίες της εποχής, τη δράση του με βασικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη.

Χωρίς καμία επίσημη επιχορήγηση, ο σύλλογος εξασφαλίζει τους πόρους του από μία συμβολική ετήσια συνδρομή των μελών, αλλά και από τα έσοδα εκδηλώσεων και εκδρομών, που διοργανώνει συχνά, καθώς και από δωρεές των μελών και των φίλων του, των οποίων η στήριξη και συμπαράσταση είναι σημαντικές προϋποθέσεις στην εκπλήρωση του πολύπλευρου και καθοριστικού του έργου. Δεν λείπουν βέβαια και οι εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος που διοργανώνει, όπως ομιλίες, διαλέξεις, επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

«Αυτός είναι ο σύλλογος «Φίλες της Αγάπης», του οποίου τα μέλη με μοναδικά κίνητρα την ευαισθησία και το ενδιαφέρον προς τον συνάνθρωπο αναλώνονται καθημερινά σε ένα μοναδικό και συνάμα ψυχοφθόρο φιλανθρωπικό έργο. Αντικρίζουν κατάματα τον ανθρώπινο πόνο, τη φτώχεια, τη δυστυχία, την εγκατάλειψη, τη μοναξιά και δίνουν αγάπη» τονίζει η αντιπρόεδρος κ. Ρίτα Μωυσή. «Αγάπη που είναι χαμόγελο, φροντίδα, ζεστασιά, ελπίδα, παρηγοριά, συντροφικότητα, σταγόνα χαράς. Που είναι ομορφιά ψυχής, ανθρωπιά. Εθελοντικά και αθόρυβα, θυσιάζοντας μεγάλο μέρος από τον πολύτιμο χρόνο τους, επιδίδονται σε πράξεις αλτρουισμού και αλληλεγγύης σε εποχές που ο εγωισμός, η αδιαφορία και η απομόνωση περισσεύουν».

Οι δύο κορυφαίες εκδηλώσεις του συλλόγου είναι τα απογευματινά αγάπης, τα γνωστά «μπαζάρ» γλυκών των Χριστουγέννων και του Πάσχα και η υποδοχή του νέου χρόνου με την κοπή της βασιλόπιτας. Οι «Φίλες της Αγάπης» προτρέπουν τα μέλη, τις φίλες και τους φίλους του συλλόγου να στηρίζουν πάντα το έργο του και να παρίστανται στις εκδηλώσεις και ευελπιστούν νέες γενιές γυναικών να συμμετάσχουν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια. Η ίδια προτροπή αποτυπώνεται και στους τελευταίους στίχους του ύμνου του συλλόγου: «Ελάτε κοντά μας δυνάμεις να ενώσουμε. Σαν φίλες αγάπης αγάπη να δώσουμε. Κάποιος περιμένει εκεί τη δική μας συνδρομή, γίνε μέλος και εσύ, δώσε νόημα στη ζωή».

 

Επετειακή εκδήλωση στον «Επίκουρο 5»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 ετών από την ίδρυση του Συλλόγου, οι «Φίλες της Αγάπης» διοργανώνουν απόψε στο 8.30 το βράδυ αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στην αίθουσα «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ 5» (Κεντρική πλατεία), η οποία όπως λένε θα έχει ιδιαίτερα εορταστικό τόνο μιας και συμπίπτει με τη σπουδαία αυτή επέτειο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass