ΡΕΚΟΡ ΖΕΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Στους 44,5 βαθμούς Κελσίου αύριο η θερμοκρασία στη Λάρισα

* Συνθήκες θερμοκρασιακού στρες λόγω θερμών αέριων μαζών από την Αφρική αλλά και δυτικού λίβα. Ο οργανισμός αδυνατεί να «συνέλθει» καθώς οι θερμοκρασίες διατηρούνται υψηλές –πάνω από 20 βαθμούς- και τις νύχτες.

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2017 22:30

Στους 44,5 βαθμούς Κελσίου, η Λάρισα θα «φλέγεται» αύριο Σάββατο, αγγίζοντας τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ποτέ τέτοια περίοδο (τέλος Ιουνίου- αρχές Ιουλίου) στην πόλη από το 1955!

Το τετραήμερο καύσωνα, που ξεκίνησε από χθες Πέμπτη, συνεχίζεται πιο απειλητικό ανεβάζοντας σταδιακά τον υδράργυρο όλο και πιο ψηλά… διατηρώντας θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Οι συνθήκες αυτές οδηγούν σε «θερμοκρασιακό στρες τον οργανισμό», αναφέρει στην «Ε» ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), κ. Παναγιώτης Σκριμιζέας, ο οποίος εφιστά την προσοχή για τις μετακινήσεις των Λαρισαίων.

Πιο αναλυτικά για τη θερμοκρασία τις ημέρες που θα ακολουθήσουν, αναφέρει: «Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, αλλά και οι δυτικοί άνεμοι (λίβας), είναι οι αιτίες του καύσωνα που επικρατεί τις ημέρες αυτές στη Θεσσαλία και όχι μόνο.

Ιδιαίτερα θερμό λοιπόν το τετραήμερο (από χθες Πέμπτη) μέχρι και την Κυριακή, με τη μέγιστη θερμοκρασία στην πόλη της Λάρισας να παρουσιάζεται αύριο Σάββατο, που φαίνεται ότι θα είναι και η πιο θερμή ημέρα, που θα αγγίξει τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην πόλη από το 1955 μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί στη Λάρισα, Ιούνιο μήνα, ήταν στις 26 Ιουνίου του 2007 με 44,6 βαθμούς Κελσίου.

Το θερμό επεισόδιο του Ιουνίου του 2007 αποτελεί σημείο αναφοράς για την πρόσφατη δεκαπενταετία αφού επί πέντε συνεχείς ημέρες (από 23/6 μέχρι και 27/6) η μέγιστη θερμοκρασία ήταν πάνω από τους 41,5 βαθμούς, η δε ελάχιστη δεν έπεσε κάτω από τους 20.

Αυτό το τετραήμερο καύσωνα, 29 Ιουνίου με 2 Ιουλίου, η ελάχιστη θερμοκρασία, που σημειώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες, διατηρείται πάνω από τους 21 βαθμούς, ιδίως στο κέντρο της πόλης (φαινόμενο αστικής θερμικής νησίδας),γεγονός που εντείνει την κατάσταση, καθώς οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν στον ανθρώπινο οργανισμό να αναλάβει από το θερμοκρασιακό στρες της ημέρας που προηγήθηκε.

Το βράδυ της Κυριακής, προβλέπεται ένα ψυχρό μέτωπο από τα Βορειοδυτικά, ενώ δεν φαίνεται να μεταφέρει πολλή υγρασία και γι’ αυτό, στην περιοχή της Θεσσαλίας, μάλλον δεν θα συνοδεύεται από βροχές. Θα στρέψει με το πέρασμά του, τους ανέμους σε βοριάδες και θα τους ενισχύσει σημαντικά. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, η μέγιστη τιμή εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 35 βαθμούς, ενώ περίπου εκεί θα διατηρηθεί, μέχρι το μέσον της επόμενης εβδομάδας».

Ο κ. Σκριμιζέας παραθέτει αναλυτικό πίνακα με την πιθανή

πορεία της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες στην πόλη της Λάρισας:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/6 : Ελάχιστη θερμοκρασία 21ο C - Μέγιστη 43ο C

ΣΑΒΒΑΤΟ 1/7: Ελάχιστη θερμοκρασία: 23- Μέγιστη 44,5ο C

ΚΥΡΙΑΚΗ 2/7 :Ελάχιστη θερμοκρασία 22ο C- Μέγιστη 42ο C

ΔΕΥΤΕΡΑ 3/7: Ελάχιστη θερμοκρασία 21ο C- Μέγιστη 35ο C

ΑΔΕΙΑΣΕ ΧΘΕΣ Η ΠΟΛΗ

Η Λάρισα χθες το απόγευμα, θύμιζε έρημη πόλη, που εγκαταλείφθηκε άρον-άρον μέσα σε λίγες ώρες! Από το μεσημέρι και μετά, η θερμοκρασία των 41 βαθμών Κελσίου, απέτρεψε κάθε μετακίνηση στους δρόμους της, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η «φυγή» των κατοίκων της στα κοντινά παράλια.

Ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν χθες στις εξόδους της προς τα παράλια του νομού Λάρισας και της Πιερίας αντίστοιχα, καθώς οι Λαρισαίοι αναζητούσαν καταφύγιο στις παραθαλάσσιες περιοχές για να δροσιστούν μέσα στο κύμα του καύσωνα.

Όσοι έμειναν στην πόλη, αναζήτησαν κλιματιζόμενους χώρους.

Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια του καύσωνα μέχρι και την Κυριακή 2 Ιουλίου θα παραμείνουν ανοιχτοί οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ: Γ’ ΚΑΠΗ – Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου, τηλ. 2410233430 και, Ε΄ΚΑΠΗ – Κάρλας και Λαζαρίδη, τηλ.2410239499. 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass