ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Η εφιαλτική 8η Ιουλίου…

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2017 22:24

Ήταν Δευτέρα 8 Ιουλίου του 2013, ακριβώς πριν 4 χρόνια, όταν η πόλη της Ελασσόνας έζησε για τα καλά τον δικό της πύρινο «εφιάλτη», με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο στρατόπεδο της 361 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών (694 Π.Α.Π.). Τότε που εκκενώθηκε για ώρες η πόλη, με τους κατοίκους να μετακινούνται σε συγκεκριμένες γειτονικές περιοχές.


Λίγα στοιχεία από το ρεπορτάζ της επόμενης ημέρας, της «Ε», που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον τόπο της πυρκαγιάς, καταγράφοντας τα όσα συνέβησαν εκείνη τη δύσκολη ημέρα.
«Φοβερή και απρόβλεπτη «μάχη» με τις φλόγες στην Ελασσόνα, όπου πολύ κοντά στην πόλη, στο στρατόπεδο της 361 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών (694 Π.Α.Π.) ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες μεγάλη πυρκαγιά, άγνωστο πώς, σε δασώδη και δύσβατη περιοχή.
Με «φόντο» τον κατάμαυρο καπνό που απλώθηκε πάνω από την πόλη (…φαινόταν και από τη Λάρισα), λόγω της επικινδυνότητας της όλης κατάστασης αρχικά, με τις φλόγες να απλώνονται ανεξέλεγκτα σε πεύκα, πουρνάρια, καλαμιές, πυκνή βλάστηση, και με τον ορατό κίνδυνο να πλησιάσουν και στις αποθήκες των πυρομαχικών, σήμανε μεγάλος συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, στον Δήμο Ελασσόνας, στην Αστυνομία, στο Δασαρχείο και σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Τις πρώτες στιγμές, που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, άνδρες της Πυροσβεστικής Ελασσόνας και του Δασαρχείου Ελασσόνας, μέλη των Ελασσονιτών Εθελοντών και των Ελλήνων Διασωστών έφτασαν περιμετρικά της περιοχής με πυροσβεστήρες, φτυάρια, τσάπες και αλυσοπρίονα, που αποτέλεσαν τα πρώτα απαραίτητα «όπλα» απέναντι στη φωτιά. Στην πόλη επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, όταν γύρω στις 3 το μεσημέρι, για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Γ. Πασχόπουλος πήρε την ευθύνη να εκκενωθεί η πόλη της Ελασσόνας για να αποφευχθούν τα χειρότερα, και ενώ η πυρκαγιά απλωνόταν, με τη βοήθεια και του ανέμου! «…Η ανατολική πλευρά της πόλης κατευθύνεται προς την Τσαριτσάνη. Η νότια πλευρά προς το Στεφανόβουνο – Γαλανόβρυση. Η δυτική πλευρά προς τον Ευαγγελισμό», τόνιζε η σχετική αιφνίδια ανακοίνωση του Δήμου Ελασσόνας, που έφερε εύλογη ανησυχία και αγωνία για το τι πιθανόν θα συμβεί.
Ήδη, είχε δοθεί εντολή πυροσβεστικές δυνάμεις και πυροσβεστικά αεροπλάνα να κατευθυνθούν προς την Ελασσόνα, γιατί η κατάσταση έδειχνε εξαιρετικά κρίσιμη.
Μετά από επίπονες και εξαιρετικά δύσκολες πολύωρες μάχες με τις φλόγες, από πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών και στρατιωτών (από τον νομό Λάρισας και γειτονικών νομών), 27 υδροφόρων, με τη συνδρομή 5 πυροσβεστικών αεροσκαφών (απογειώθηκαν 2 από Αθήνα, 2 από Θεσ/νίκη, 1 από Αγχίαλο) και ενός ελικοπτέρου με κάδο, η φωτιά τις απογευματινές ώρες περιορίστηκε σημαντικά και οι επιτελείς της Πυροσβεστικής δήλωναν αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουν τις επόμενες ώρες.
Στον χώρο που πήρε φωτιά, είναι ένας ανισόπεδος χώρος, όπου υπάρχουν κατάσπαρτες σ΄ αυτόν σε χαράδρες 40 αποθήκες, όπου φυλάσσονται πυρομαχικά!
«Η κατάσταση ήταν σε κρίσιμο σημείο. Η φωτιά έφτασε λίγο πριν τα τοιχώματα αποθηκών πυρομαχικών!», έλεγε στην «Ε», ο δήμαρχος Ελασσόνας.
Τις απογευματινές ώρες, αφού υπήρξε διαβεβαίωση πως δεν απειλούνται πια οι αποθήκες των πυρομαχικών και ο κόσμος δεν κινδυνεύει, έληξε και ο συναγερμός εκκένωσης της Ελασσόνας.
Δεν χωρά αμφιβολία πως η μεγάλη πυρκαγιά στην Π.Α.Π. της Ελασσόνας, «σκόρπισε» πανικό και εύλογο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, σε απόδημους Ελασσονίτες και όχι μόνο.
Η είδηση, απλωμένη στο διαδίκτυο, κατέγραψε τις πρώτες ώρες του γεγονότος και για πολλές ώρες εξαιρετικά υψηλούς δείκτες επισκεψιμότητας και αναγνωσιμότητας, χαρακτηριστικό του τεράστιου ενδιαφέροντος και της δικαιολογημένης ανησυχίας που υπήρξε για την όποια εξέλιξη.
Τέσσερα χρόνια μετά, οφείλουμε να επισημάνουμε την τεράστια κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και τις φοβερές «μάχες» αυτοθυσίας (…εναέριες και επίγειες) με τις φλόγες που έδωσαν πυροσβέστες, στρατιωτικοί και πολίτες.
Ακόμη, εντύπωση έκανε η συμπεριφορά των κατοίκων, παρά το αιφνίδιο και απρόβλεπτο του πράγματος. Οι κάτοικοι (όλων των ηλικιών), «σαν έτοιμοι από καιρό», συντεταγμένα και ψύχραιμα…σε μια πρωτοφανή επίδειξη ωριμότητας και σύνεσης εκκένωσαν την πόλη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατευθύνθηκαν στις όμορες Τοπικές Κοινότητες, που υποδείχτηκαν από τον Δήμο Ελασσόνας ή …εκεί όπου επέλεξαν να κατευθυνθούν οι ίδιοι (…Τσαριτσάνη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Ευαγγελισμό, Κεφαλόβρυσο, στις παρολύμπιες περιοχές, στην περιοχή της Μελούνας, Λιβάδι, Κρανέα, Βερδικούσια, Λάρισα, Κατερίνη, Αμπελώνα, Τίρναβο, κ.ά.). Μετά από δύο και πλέον ώρες, όταν ο κίνδυνος πέρασε και έληξε ο συναγερμός, οι κάτοικοι, το ίδιο ήρεμα επέστρεψαν στα σπίτια τους και … «ξαναγέμισαν» τη «νεκρή» και «παγωμένη»… παρά τον καύσωνα (για ώρες) Ελασσόνα.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ
Πάντως, μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2013, με τη φροντίδα του Στρατού μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών μεταφέρθηκαν και μετακινήθηκαν από τις εμπλεκόμενες αποθήκες πυρομαχικών.
Το σίγουρο είναι πως η 8η Ιουλίου του 2013 έχει ήδη περάσει στην ιστορία της πόλης, της Ελασσόνας που κινδύνευσε από ένα πραγματικό σύγχρονο «ολοκαύτωμα», όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό.
Τέλος, πιθανό αυτό το μικρό αφιέρωμα, να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό(για φορείς και πολίτες), σχετικά με την παρουσία της Π.Α.Π. και τις αποθήκες πυρομαχικών στην Ελασσόνα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΚΙΔΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass