ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Διατηρεί ζωντανή τη φλόγα της παράδοσης

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2017 22:00

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Επαρχίας Φαρσάλων ιδρύθηκε το 1969 και αποτελεί μία από τις πρώτες προσπάθειες των Σαρακατσάνων να οργανωθούν συλλογικά προκειμένου να διατηρηθεί η παράδοσή τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Επιπλέον αποτελεί και ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά σωματεία των Φαρσάλων με έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.


Έκτοτε δραστηριοποιείται αδιαλείπτως σε μια περιοχή, όπου η παρουσία του σαρακατσάνικου πληθυσμού είναι αισθητή και παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση. Στην πόλη των Φαρσάλων υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές που κατοικούνται αποκλειστικά από σαρακατσάνικες οικογένειες. Επιπλέον, είναι ελάχιστα τα χωριά των Φαρσάλων, όπου στις παρυφές τους δεν κατοικούν Σαρακατσάνοι, κατάλοιπο μιας μακρινής εποχής, όταν οι πρόγονοί τους ξεκίνησαν την οριστική τους εγκατάσταση στον κάμπο, αφήνοντας τα ξεκαλοκαιριά τους στα βουνά.
Η έντονη παρουσία του σαρακατσάνικου στοιχείου ενισχύει σημαντικά τις δραστηριότητες του συλλόγου τους, ο οποίος ξεκίνησε δυναμικά από τα πρώτα του βήματα, με ελλιπή μέσα στη διάθεσή του, αλλά με σημαντικό εφόδιο το μεράκι και τη θέληση των ιδρυτών του. Ο Σύλλογος των Φαρσάλων αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.
Το έργο που έχει συντελεσθεί είναι σημαντικό και η παρουσία του συλλόγου στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, αλλά και πανελλήνια, είναι μεγάλη. Για περισσότερα από 45 χρόνια λειτουργούν χορευτικά τμήματα, όπου έχουν διδαχθεί χορό τα Σαρακατσανόπουλα της περιοχής, βοηθώντας να παραμείνει ζωντανή η φλόγα της παράδοσης, κυρίως μεταξύ των νέων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Επαρχίας Φαρσάλων κ. Περικλής Κουτούλας, αναφέρει στην "ΕτΔ" ότι "σήμερα τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου λειτουργούν με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 χορευτών όλων των ηλικιών (παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων). Ένα τμήμα 20 έμπειρων χορευτών εκπροσωπεί τον σύλλογο σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως είναι το Πανελλήνιο Αντάμωμα αποσπώντας πάντα τα θετικότερα σχόλια με τη ζωντάνια του και τον ενθουσιασμό του. Σε τοπικό επίπεδο ο σύλλογος συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις όπως είναι η Γιορτή του Χαλβά, εθνικές επετείους κ.λπ.
Πρόσφατα ο σύλλογος μεταφέρθηκε σε νέους χώρους, όπου συγκεντρώθηκε το σύνολο των δραστηριοτήτων του, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους νέους της περιοχής και χώρο δημιουργικής έκφρασης. Το σημαντικότερο που πρέπει να τονιστεί είναι η κατασκευή παραδοσιακού οικισμού και άλλων εγκαταστάσεων σε χώρο έκτασης 2 στρεμμάτων που μας έχει παραχωρήσει ο Δήμος Φαρσάλων.
Με τη συνεχή και έντονη παρουσία του λοιπόν, ο σύλλογός μας έχει καταφέρει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των μελών του και λειτουργεί σαν μέτρο σύγκρισης στην περιοχή. Παράλληλα κατάφερε να συσπειρώσει τους νέους και τις νέες των Σαρακατσάνων, οι οποίοι περνώντας από τα χορευτικά του συλλόγου έχουν αναλάβει πλέον και τη διοίκησή του. Το Δ.Σ. του Συλλόγου με μέσο όρο ηλικίας λιγότερο των 30 ετών αποτελεί μια από τις νεαρότερες διοικήσεις στο πανελλήνιο επίπεδο, αποσπώντας τον θαυμασμό και τα θετικά σχόλια όλων για το μεράκι, την επιμονή και τις καινοτόμες ιδέες, αλλά και την προσήλωση και τον σεβασμό στην παράδοση.
Ως Δ.Σ. με δεδομένη τη διάθεση για περισσότερη προσφορά έχουμε δεσμευθεί ώστε ο σύλλογος να αποτελεί σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, διατηρώντας την εξέχουσα θέση του και επιπλέον να καταστεί σ' έναν από τους πιο δραστήριους και σημαντικούς Συλλόγους Σαρακατσαναίων σε πανελλήνιο επίπεδο, λειτουργώντας ως φορέας της σαρακατσάνικης παράδοσης".
Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποτελείται από τους: Περικλή Δημ. Κουτούλα πρόεδρο, Αθανάσιο Ευαγγ. Ζαχαρή αντιπρόεδρο, Αντωνία Γεωρ. Σταφύλη γραμματέα, Μαρία Αθαν. Ζαχαρία ταμία και Ευτυχία Κων/νου Ντόβα έφορο Υλικού.
Εκπρόσωποι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων: Χρήστος Κων/νου Σούρλας και Θεόδωρος Ευαγγ. Ζαχαρής.
Αξίζει να επισημανθεί ότι όσοι λόγιοι ασχολούνται με τον Πολιτισμό του παρελθόντος τονίζουν ότι η γνώση του ενισχύει τον σύγχρονο πολιτισμό και τον εμπλουτίζει, όσο και αν είναι τεχνοκρατικός και υλιστικός. Πρέπει να αναδειχθούν τα πολιτιστικά στοιχεία των ποικίλων ομάδων της παράδοσής μας. Αξίζει να προβληθεί η παραδοσιακή ζωή των Σαρακατσαναίων γιατί αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σελίδες της λαογραφίας μας. Η ομάδα τους στηριζόταν σε αυστηρές αρχές, στην έντονη θρησκευτικότητα και στο αίσθημα της αλληλεγγύης. Σημαντική ήταν και η προσφορά τους κυρίως στη δημοτική ποίηση, ενώ δημιουργήθηκαν σπουδαία τεχνική στην ξυλογλυπτική (άνδρες) και υφαντική (γυναίκες).
Επομένως αξίζει να γνωρίσουν τον πολιτισμό των Σαρακατσαναίων όχι μόνο όσοι έχουν ρίζα γενεαλογική, αλλά όσοι αγαπούν και την ελληνική παράδοση.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")
Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass