ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΧΡ. ΚΑΤΜΕΡΟ

Κατεδαφίστηκε το τελευταίο τουρκόσπιτο στον Άγιο Αθανάσιο

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2017 22:30

«Ρέκβιεμ» για το τελευταίο τουρκόσπιτο του ιστορικού Αρναούτ μαχαλά στη συνοικία του Αγίου Αθανασίου Λάρισας, καθώς προχθές Τετάρτη 12 Ιουλίου, Λαρισαίος μηχανικός, αφού το αγόρασε από τον γνωστό συνταξιούχο παιδίατρο Χρήστο Κατμέρο, προχώρησε σε εργασίες κατεδάφισής του, προκειμένου εκεί να αναγερθεί μια νέα οικοδομή.

Το εικονιζόμενο τουρκόσπιτο αποτελούσε το τελευταίο παλιό σπίτι στην περιοχή και ίσως σε ολόκληρη την πόλη, με εξαίρεση αυτό της οδού Σεφέρη 39, στη συνοικία των Αγίων 40 Μαρτύρων, το οποίο διασώζεται (παρά τις φθορές που έχει υποστεί), καθώς προ ετών πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Λάρισας (ανταλλαγή με τον ιδιώτη-ιδιοκτήτη του).

Το σπίτι είχε ιστορία τουλάχιστον 200 χρόνων, βρισκόταν στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, εκεί όπου παλαιότερα ήταν συγκεντρωμένα αρκετά τουρκόσπιτα, αλλά και αρχοντικά κτίρια επιφανών Λαρισαίων.

Το σπίτι είχε υποστεί ζημιές από αλλεπάλληλους σεισμούς και χρειάστηκε να γίνουν εργασίες επιδιόρθωσης, ενώ το δεύτερο μισό του σπιτιού χτίστηκε από την αρχή, περίπου τη δεκαετία του ΄60. Η πινακίδα «Πωλείται» βρισκόταν στην πρόσοψη του κτιρίου τουλάχιστον δέκα χρόνια και τελικά βρέθηκε ο αγοραστής.

Η ΟΙΚΙΑ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ

Όσον αφορά στο διατηρητέο της οδού Σεφέρη 39, στο ύψος της οδού Άρεως, αυτό διατηρείται μέχρι και σήμερα ως μια απλή διώροφη κατοικία, συντηρημένη από τον Δήμο Λαρισαίων, στην ιδιοκτησία του οποίου περιήλθε το 1990, με ανταλλαγή από την ιδιοκτήτρια Ευφροσύνη Γερολυμάτου-Φατούρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπό έκδοση βιβλίου του ιστοριοδίφη Νίκου Παπαθεοδώρου "Τα παλαιά αρχοντικά της Λάρισας" «το κτίριο πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο «εν ζωή» αρχοντικό της πόλης. Αυτό το σπίτι το τυλίγει ένα πέπλο σιωπής και όταν το προσεγγίζεις καθώς είναι ακατοίκητο, αναζητάς ανοίγματα μέσα από τα κλειστά πορτοπαράθυρα, για να απλώσεις τη λαθραία ματιά σου στο εσωτερικό του, να παρατηρήσεις το ξύλινο κλιμακοστάσιο, τα σαθρά πατώματα, τα αποκολλημένα επιχρίσματα και να αναπλάσεις την οικογενειακή ζωή που ξετυλίχθηκε για χρόνια στους χώρους του. Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με ημερομηνία 26 Μαρτίου 1982, η οποία χαρακτήρισε το κτίσμα διατηρητέο είχε το εξής σκεπτικό: «Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που παρουσιάζει αξιόλογο μορφολογικό ενδιαφέρον, με τη συμμετρική του πρόσοψη, τα δύο σαχνισιά στα άκρα του ορόφου, τα οποία στηρίζονται σε χαρακτηριστικά φουρούσια και είναι ένα από τα τελευταία δείγματα της αρχιτεκτονικής των ελληνικών σπιτιών που διατηρούσαν στη Λάρισα οι ευκατάστατοι έμποροι πριν από την προσάρτηση του 1881».

Γ. Ρούστας

 

* Η φωτογραφία της οικίας Γερολυμάτου-Φατούρου τραβήχτηκε το 1946.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass