ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Γεωλόγος στα Αμπελάκια

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2017 22:29

Σε επιφυλακή συνεχίζουν να βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Τεμπών, καθώς επίσης της Πυροσβεστικής αλλά και της Αστυνομίας με αφορμή την εκτεταμένη βραχόπτωση, που σημειώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη στο νοτιοανατολικό άκρο του ιστορικού οικισμού των Αμπελακίων.

Χθες ήταν ημέρα νέων ελέγχων, ενώ με πρωτοβουλία του Δήμου Τεμπών ορίστηκε ανεξάρτητος γεωλόγος ο οποίος άμεσα άρχισε αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή από όπου αποκολλήθηκαν οι βράχοι. Ο ανεξάρτητος γεωλόγος αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να εκδώσει πόρισμα, για να διαπιστωθεί αν το φαινόμενο της κατολίσθησης είναι μεμονωμένο ή αν υπάρχει νέος κίνδυνος αποκόλλησης βράχων, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι απλό αλλά σύνθετο. Ο γεωλόγος μάλιστα θα είναι σε θέση μετά τις εκτιμήσεις να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, αν χρειαστεί, προκειμένου να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις στην περιοχή.

Όπως προαναφέρθηκε άμεση ήταν η παρέμβαση προχθές των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την επίβλεψη του διευθυντή κ. Χρήστου Λυτροκάπη. Ο κ. Λυτροκάπης μιλώντας χθες στην «Ε» είπε ότι οι υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν άμεσα και απομάκρυναν τους βράχους από την περιοχή και διάνοιξαν τον περιφερειακό δρόμο του χωριού. Η περιοχή δεν δείχνει νέα ίχνη αποσάθρωσης. Ωστόσο, ο κ. Λυτροκάπης θεωρεί πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του Δήμου Τεμπών να ορίσει ειδικό γεωλόγο να ελέγξει την περιοχή του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν, αν χρειαστεί, οποιαδήποτε εξέλιξη.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι οι βραχοπτώσεις σημειώθηκαν στη 1.35 περίπου τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και προφανώς είναι αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή. Τα νερά από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι διάβρωσαν τους βράχους, με αποτέλεσμα να αποκολληθούν από τον κύριο όγκο του βουνού.

Η αποκόλληση των βράχων πέρα από περιορισμένες ευτυχώς υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα, αφού κάποια τμήματά τους έπεσαν σε χώρο στάθμευσης οχημάτων ξενοδοχείου, είχαν και ως αποτέλεσμα να κλείσει ο περιφερειακός δρόμος των Αμπελακίων.

Οι φορείς που έχουν εμπλακεί και οι κάτοικοι του χωριού περιμένουν με αγωνία το πόρισμα του ειδικού γεωλόγου για τον χώρο όπου σημειώθηκαν οι αποκολλήσεις βράχων.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass