ΑΠΟ ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΟΥΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΕΣ

Ζημιές σε 2.000 στρ. στη Μηλέα

Δημοσίευση: 25 Μαρ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:15

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της νύχτας και ο ισχυρός παγετός του εφετινού Μαρτίου κατέστρεψαν καλλιέργειες με αμυγδαλιές αλλά και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες κυρίως στη Μηλέα Ελασσόνας.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν στην «Ε» οι πληγέντες αγρότες, ο παγετός χτύπησε τις καλλιέργειες αμυγδάλου δύο φορές! Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή και το αμέσως επόμενο βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο. Χαρακτηριστικό είναι πως τα συγκεκριμένα βράδια, οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Ελασσόνας είχαν πέσει χαμηλά, ασυνήθιστες για την εποχή, από -2 έως και -6 βαθμούς Κελσίου!

Οι ζημιές έχουν να κάνουν με 2.000 και πλέον στρέμματα αμυγδαλεώνων και 50 παραγωγούς, που μέσα σε λίγες ώρες είδαν να χάνεται η παραγωγή τους, αφού αυτή την εποχή στην ορεινή Ελασσόνα τα δένδρα βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία και δένουν σιγά σιγά τον καρπό τους.

«Είχαμε να δούμε πολλά χρόνια τέτοιο παγετό. Τον είχαμε ξεχάσει, αλλά ο φετινός Μάρτης ήρθε να μας τον ξαναθυμίσει. Ουσιαστικά, χάθηκε η φετινή μας σοδιά…», ανέφερε, με νόημα, στην «Ε», απογοητευμένος αμυγδαλοπαραγωγός της Μηλέας.

Ήδη, έχουν ενημερωθεί οι αρχές, ενώ το πρωί της περασμένης Δευτέρας έγινε η σχετική αναγγελία στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να «τρέξει» η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, που προκάλεσε στις καλλιέργειες της Μηλέας ο παγετός διαρκείας.

Έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών της Μηλέας για το καταστροφικό φαινόμενο των ημερών, ενώ θεωρούν πως οι αμέσως επόμενες ημέρες θα δείξουν και το ακριβές μέγεθος της ζημιάς που υπάρχει στις παραγωγές τους, και βέβαια δεν κρύβουν πως ζητούν από την πολιτεία δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass