Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 7η ΧΙΛΙΕΤΙΑ π.Χ.

Ο νεολιθικός οικισμός Άργισσα

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2017 15:55

Το σημείο στο οποίο συνετρίβη το αεροσκάφος, βρίσκεται στην αρχαιολογική θέση Άργισσα. Ο νεολιθικός οικισμός Άργισσα, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, από γερμανική αρχαιολογική αποστολή, που έφτασε στη χώρα μας προκειμένου να κάνει ανασκαφές στο συγκεκριμένο μέρος.

Θεωρείται από τους σημαντικότερους οικισμούς νεολιθικής εποχής στη Θεσσαλία, καθώς βρέθηκαν πολύ αξιόλογα ευρήματα και μάλιστα από τα αρχαιότερα αποκαλυφθέντα της 7ης χιλιετίας π. Χ.

Πολλά από αυτά εκτίθενται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Ο οικισμός παρατηρείται να έχει συνεχή διάρκεια κατοίκισης μέχρι και τους κλασσικούς ελληνιστικούς χρόνους. Κατά μία άποψη η θέση του ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Αργισσα ή Αργούρα.

Σε ιστορικές αναφορές διαβάζουμε: Ο πληθυσμός της Άργισσας ήταν αυτόχθονος και ζούσε εκεί από τις αρχές της νεολιθικής εποχής, επομένως προϋπήρχε από τους πληθυσμούς της Νότιας Ελλάδας.

Η Μαγούλα της Άργισσας έχει μήκος περίπου 300 μ., πλάτος 200 μ. και ύψος γύρω στα οκτώ. Πάνω από το humus βρέθηκαν ίχνη της προκεραμικής περιόδου (εργαλεία λίθινα και οστέινα και άφθονα κόκαλα ζώων).

Τα εργαλεία ανήκουν όλα στη μικρολιθική εποχή (έχουν πολύ μικρές διαστάσεις) και είναι κατασκευασμένα από οψιανό.

Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι οι νεολιθικοί κάτοικοι της Άργισσας καλλιεργούσαν τέσσερα με πέντε είδη σταριού, τρία με τέσσερα είδη κριθαριού και φακές. Η καταγωγή αυτών των ειδών σταριού και κριθαριού είναι μικρασιατική κι αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του οικισμού με τη Μ. Ασία.

Η συνέχεια του «πολιτισμού της Άργισσας» εντοπίζεται στην Οτζάκι Μαγούλα, στα ΒΑ της Άργισσας κι όχι μακριά της. Κατοικήθηκε ανάμεσα στα 6.000 με 5.000 χρόνια π.Χ. κι έδωσε πήλινα αγγεία, ψημένα άριστα, γυαλισμένα με αλοιφή, σε χρώμα καφέ τα πολλά, αλλά με ποικιλία από λευκό ως καστανό και ιώδες (τεχνοτροπία που βαπτίστηκε rainbow pottery).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass