ΓΚΡΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Αναμένουν καλύτερες τιμές στο ροδάκινο οι Τυρναβίτες

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2017 22:21

Στα 24 λεπτά το κιλό παραδοτέα στο εργοστάσιο, άρα περίπου 20 λεπτά/κιλό στον παραγωγό, αφού υπάρχουν οι κρατήσεις για μεταφορικά και λειτουργικά έξοδα του Συνεταιρισμού, διαμορφώνεται η φετινή τιμή των συμπύρηνων ροδάκινων, που παραδόθηκαν στις βιομηχανίες έως τις 31 Ιουλίου.

Αν και οι μεταποιητές αναφέρουν ότι το εισόδημα των καλλιεργητών θα είναι καλύτερο σε σχέση με το 2016, αφού έχουν αυξημένη παραγωγή, οι αγρότες εμφανίζονται απογοητευμένοι. Οι ίδιοι τονίζουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι καθοριστική για το μέλλον του συμπύρηνου, μιας και η πορεία των τιμών θα οδηγήσει μεγάλη μερίδα παραγωγών στην εγκατάλειψή της.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 30 και 34 λεπτά/κιλό (παραδοτέα στο εργοστάσιο, οπότε οι παραγωγοί πληρώθηκαν στα 26-28 λεπτά το κιλό). Όσον αφορά στη φετινή χρονιά, μόνο μέχρι τις 31 Ιουλίου παραδόθηκαν στα εργοστάσια περίπου 164.000 τόνοι συμπύρηνου, όταν το 2016 η συνολική μας παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 277.000 τόνους. Ωστόσο οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες και κυρίως ο καύσωνας έχει επηρεάσει μερικώς την ποιότητα του προϊόντος.
Στον νομό Λάρισας η καρδιά του συμπύρηνου ροδάκινου χτυπά στην επαρχία Τυρνάβου και κυρίως στις περιοχές Φαλάνη, Δέντρα και Γιάννουλη, όπου υπολογίζεται ότι συνολικά παρήχθησαν περίπου 11.500 τόνοι. Η εκτίμηση των παραγωγών είναι ότι λόγω ποιοτικής αναβάθμισης του ροδακίνου στην περιοχή μας, η τιμή εφεξής θα είναι καλύτερη, από την αρχική (24 λεπτά).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης Δημήτρη Λεωνιδάκη «σίγουρα υπάρχει ένας προβληματισμός, αναφορικά με τις αρχικές τιμές που δόθηκαν, αλλά αισιοδοξούμε ότι στο τέλος οι τοπικές βιομηχανίες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, θα επιβραβεύσουν το ποιοτικό προϊόν που παράγουμε, δίνοντάς μας καλύτερες τιμές. Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Ημαθία, αλλά στην περιοχή μας η οργάνωση που υπάρχει με τα πιστοποιημένα κέντρα παραλαβής του ροδακίνου, που δίνουν τη δυνατότητα στο εργοστάσιο μέσα σε 4 ώρες περίπου, να έχουν το προϊόν από το δέντρο στη γραμμή επεξεργασίας τους, σίγουρα αποτελεί προστιθέμενη αξία στην ντόπια παραγωγή. Ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ένας προγραμματισμός δεκαετίας, μια συμφωνία κυρίων μεταξύ μεταποιητών και Συνεταιρισμών για να κερδίσουμε και οι δύο. Δεν γίνεται τη χρονιά που δεν υπάρχουν ροδάκινα να ανεβαίνουν οι τιμές και την επομένη λόγω υπερεπάρκειας να κατεβαίνουν. Αυτό δεν συμφέρει κανέναν» καταλήγει ο νεαρός συνεταιριστής.
ΓκρIνια στην ΗμαθIα
Αντιθέτως έντονος προβληματισμός επικρατεί στη δεύτερη μεγάλη παραγωγική βάση ροδακίνου στη χώρα, στην Ημαθία, λόγω των ανοιχτών τιμών που επικρατούν στην αγορά. Σύμφωνα με αγρότες της περιοχής «δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει πολλαπλά ζητήματα στην παραγωγή, αλλά είναι και η κατάσταση που επικρατεί στη διακίνηση, την εμπορία, στις τιμές στις υπέρογκες υποχρεώσεις των αγροτών και στη γενικότερη ασφυξία. Δεν υπάρχει κανείς αρμόδιος σ’ αυτήν τη χώρα που να μπορεί να παρέμβει, ώστε να δοθούν πραγματικές τιμές στήριξης του προϊόντος. Για ντόμινο κατάρρευσης των επαγγελμάτων που δορυφορικά επικουρούν στη διαλογή, στη μεταποίηση και στη μεταφορά του βασικού εξαγωγικού προϊόντος της Βόρειας Ελλάδας, του επιτραπέζιου ροδάκινου –και γενικότερα της παραγωγής πυρηνόκαρπων– κάνει λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης. Όπως δήλωσε «το φαινόμενο αυτό θα προκαλέσει «τσουνάμι», το οποίο θα πλήξει τους δεκάδες μεταφορείς σε Πέλλα και Ημαθία, τους κιβωτοποιούς, τους εποχικούς εργαζομένους, τους παραγωγούς υλικών συσκευασίας και θα πλήξει και τον αστικό ιστό, αφού οι αγορές των νομών αυτών είναι εξαρτημένες από τον αγρότη».
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass